Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egység a változatosságban – az Erasmus+ Projekt Litvániában folytatódik

A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”  nevű Erasmus+  projekt 2016 szeptemberében indult. Ennek a második partnertalálkozójára került sor január 26-28. között a Vilniusi Üzleti Főiskolán (Vilnius Verslo Colegija) Litvánia fővárosában, Vilniusban.

A projektben résztvevő összes partner jelen volt, a projekt vezetője, Horvátország, valamint a többi partnerország: Olaszország, Szlovénia, a Cseh Köztársaság, Lettország, Románia (melyet a Sapientia EMTE két oktatója képviselt), Törökország és az Egyesült Királyság.

A találkozó napirendje igen sűrűnek ígérkezett: kezdődött egy igen érdekes előadással és a hozzá kapcsolódó workshoppal a Tanulásban használatos gemifikáció (játékosítás) címmel, mely nem játékos környezetben használható játék-elemek és játéktervező technikákat tárt elénk. Az előadást egy igen tehetséges fiatal előadó, Marius Kalinauskas tartotta. Mi magunk is kipróbálhattuk, hogyan lehet játékokat tervezni a projekt Moodle platformján a helyi előadók segítségével és ötletbörzét is tartottunk arról, hogyan építhetjük be a játékokat a projektünk moduljába, mellyel a nyelvtanulást segíthetjük elő.

Mivel a projektünk következő fázisában a különböző országok kulturális sajátosságait bemutató interkulturális modulhoz készítünk esettanulmányokat, valamint az előző projektünkben létrehozott 6 szállodai modulhoz szemtől szembeni tanulási feladatokat, a találkozó második napja ezekről szólt. dr. Ajtony Zsuzsanna, a Sapientia EMTE oktatója bemutatta az interkulturális modul javasolt szerkezét és a hozzá kapcsolódó feladatokat, valamint, dr. Ineta Lukával, a rigai Turiba Egyetem oktatójával közösen vezették a szemtől szembeni feladatokról szóló ötletbörzét. Mivel a projektben új partnerek is vannak, megbeszélésre kerültek az általuk végzett fordítási feladatok, és a régi partnerek javaslatokkal, tanácsokkal látták el őket a felbukkanó problémák megoldására. A találkozó adminisztratív feladatok megbeszélésével zárult.

Vendéglátóink arról is gondoskodtak, hogy megmutassák nekünk Vilnius turisztikai látványosságait és betekintést nyújtsanak konyhaművészetébe. Így lehetőségünk nyílt meglátogatni a város szépségeit: a frissen újjáépített Litván Nagyhercegek Palotáját, benne többek között egy ámulatba ejtő 3D-s kisfilmet a palota születéséről és tündökléséről, valamint az óvárost is. Alkalom volt megkóstolni néhány sajátos litván étket, mint például a cepelinai nevűt, mely nem más, mint hatalmas, darált hússal töltött zeppelin alakú krumpligombóc.

Partnereinkkel három hasznos és nagyszerű napot töltöttünk Vilniusban és – bár sok munka vár ránk addig is – várjuk a következő találkozót Rigában 2017 áprilisában. Hálás köszönet litván partnereinknek a tökéletes szervezésért!

Dr. Ajtony Zsuzsanna és Garda Zsolt

 

Eseménynaptár

2019. november

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930