Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egység a változatosságban – projekttalálkozó Lettországban

Április 27 és 29 között a „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projektünk harmadik partnertalálkozójára Rigában került sor.

A találkozónak a Turiba Egyetem adott otthont, és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet a Humántudományok Tanszék két oktatója, Dr. Ajtony Zsuzsanna és Dégi Zsuzsanna képviselte. 9 európai partnerországból több mint 20 kolléga vett részt a találkozón.

Ezúttal is igen sűrű program elé néztünk: egyrészt áttekintettük és kiértékeltük a vilniusi találkozónk óta eltelt három hónapban végzett munkáinkat és megterveztük a következő időszak feladatait. Mint ismeretes, a projekt céljai között szerepel a turizmusban és vendéglátásban dolgozók angol nyelvtudásának fejlesztése interaktív weboldalra feltöltött tananyagok segítségével, valamint egy 16 nyelven elérhető A1, azaz kezdő szintű oktatóanyag elkészítése. Ez utóbbinak része, hogy rövid videók segítségével mutatja be a tanulónak, milyen tipikus párbeszédek hallhatóak egy szálloda recepcióján, illetve egy étteremben. Ezeket a párbeszédeket szerkesztettük meg és ezek szolgáltak forgatókönyvül a videófilmek forgatása során, ahol mi magunk játszottuk a szerepeket angol nyelven. Hasonló videókat itthon magyarul és románul is készítünk a közeljövőben, melyeket azok nézhetnek majd haszonnal, akik idegen nyelvként magyarul vagy románul szeretnének tanulni. A projekt partnerek azt is megtárgyalták, hogyan fogják kipróbálni a készített tananyagokat a projekt egy következő szakaszában.

Ez a találkozó is lehetőséget adott a lett városépítészet és konyhaművészet megtapasztalására. A projekt utolsó napján városnéző túra során a rigai kollégák a lett főváros legfontosabb nevezetességeit, többek között a várostörténeti és hajózási múzeumot mutatták meg, illetve a kellemetlen idő ellenére kirándulást tettünk Lettország legszebb vidékére, a Sigulda régióba, ahol több középkori kastélyt is meglátogattunk.

Köszönjük a lett kollégáknak a szíves és gondos vendéglátást és a gazdag programot. Folyatjuk a munkát és találkozunk ősszel Csehországban!

                                                                        Dr. Ajtony Zsuzsanna és Dégi Zsuzsanna

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30