Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egység a változatosságban – új projekttalálkozó Csehországban

A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projekt legutóbbi, azaz negyedik partnertalálkozóját a csehországi Čáslav városában tartottuk 2017. október 19-21. között.

Házigazdánk ezúttal a cseh partner, a közép- és felsőfokú oktatási intézmény volt, a Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, ahol a Sapientia EMTE csapatát Dr. Ajtony Zsuzsanna és Garda-Mátyás Zsolt képviselte. Ismét találkoztunk a nyolc további partnerország (Horvátország, Csehország, Nagy Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Törökország) képviselőivel.

A találkozó során az eddigi munkafázisokat és ezek eredményeit tekintettük át: a haladó, A2/B1 ill. a B2/C1 szintű angol nyelvű tananyag új részleteit, azaz az interkulturális és az ország-modulokat (ld. a projekt e-learning platformját, ahol ezek az anyagok ingyenesen elérhetők: http://esolams.eu/unity/), valamint az épp készülőben lévő, hamarosan 16 nyelven, többek között magyarul és románul is elérhető A1, azaz alapfokú tananyagokat. Megbeszéltük e tananyagok kipróbálásának részleteit és a projekt hátralévő részében még ránk váró feladatokat.

A találkozó arra is alkalmat adott, hogy környéket felfedezzük. Sétáltunk a kedves kisváros, Čáslav központjában, de mivel a szállásunk a neves középkori városban, Kutná Horában volt, meglátogattuk a város ezüstbánya múzeumát, a gótikus építészet egyik csodás remekművét, a Szent Borbála katedrálist és a Žleby kastélyt. Házigazdáink egy rövid kirándulásra is elvittek, többek között Pardubicébe, ahol a szép városközpontot és a reneszánsz kastélyt láthattuk.

Hálásan köszönjük a cseh kollégák vendégszeretetét és a gazdag programot. Találkozunk Horvátországban 2018 nyarán!

 

                                                                                                Dr. Ajtony Zsuzsanna

                                                                                                a Sapientia csapatának vezetője

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031