Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egység a változatosságban – utolsó projekttalálkozó Dubrovnikban

A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projekt hamarosan véget ér. 

Az utolsó, azaz ötödik partnertalálkozónknak a projektvezető partnerintézmény, a dubrovniki Turistička i ugostiteljska škola adott otthon, 2018. június 4-6 között, ahol a Sapientia EMTE csapatát Dr. Ajtony Zsuzsanna és Sipos Katalin képviselte. Ismét találkoztunk a nyolc további partnerország (Horvátország, Csehország, Nagy Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Törökország) képviselőivel és azok érdekelt partnerképviselőivel.

A találkozó első napján nemzetközi konferencián vettünk részt. A partnerek bemutatták a projektet és annak eredményeit az érdeklődőknek és a sajtónak. Nagy hangsúlyt kapott a több nyelvi szintű, interaktív tananyag, mely elsősorban a vendéglátásban dolgozóknak és tanulóknak szól, de érdekes lehet bárki számára, akit a nyelvtanulás és már országok kultúrájának megismerése érdekel. Így az érdeklődők megismerkedhettek az A1 és az A2/B1 szintű, 15 nyelven elérhető tananyaggal, a B2/C1 valamint a C1 szintű, angol nyelvű interkulturális és partnerországokról szóló tananyaggal, mely különös hangsúlyt fektet az országok kultúrspecifikus vonásaira és kulturális érzékenységére. A tananyagok, regisztráció után, ingyenesen elérhetők a http://esolams.eu/unity/ oldalon.  

A konferencián a Sapientia képviselője, Ajtony Zsuzsanna a B2/C1 és a C1-es tananyagot mutatta be, különös tekintettel az Erdélyre vonatkozó, a Sapientia csapatának munkáját dicsérő, saját készítésű szövegekre, feladatokra, videókra. A Sapientia partnerképviselője, Kolozsváry Katalin szintén kiemelte a projekt hasznosságát, mely fejleszti a tanulók kommunikációs és probléma-megoldó készségeit és a mai világban annyira szükséges „tiszteletet, nyitottságot és érdeklődést más kultúrák iránt”.

A találkozó utolsó két napján a partnerek összegezték az eddigi és a még hátralévő munkát, és elkészítették a projekt fenntarthatósági tervét.

Dubrovnik és környéke az azúr színű Adriával és ínycsiklandozó étkeivel is várt. Alkalmunk volt idegenvezetés mellett megcsodálni az óvárost és közös vacsorákon részt venni. Ezúttal szeretnénk megköszönni a dubrovniki barátainknak vendégszeretetüket és a tökéletes szervezést, valamint a partnereknek a két éven át tartó szoros és kitűnő együttműködést. Reméljük, találkozunk más projektekben!

                                                                                                Dr. Ajtony Zsuzsanna

                                                                                    a Sapientia csapatának vezetője

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031