Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Élő könyvtár a Sapientián

Az ELFI Egyesület szervezésében Élő könyvtárnak ad otthont a Sapientia november 6-7-én, délután 16:00.19:00 óra között. 

Az ÉLŐ KÖNYVTÁR  egy olyan projekt, melynek célja felhívni a figyelmet a sokszínüség, a másság elfogadására, ugyanis sokszor az emberek sokszínűsége, a különbségek nem erőforrásként vannak értékelve, hanem cimkézéshez vezetnek, előítéleteket ébresztenek, melyek végül a diszkriminációhoz és társadalmi kirekesztéshez vezethetnek.

Meghívunk az Élő könyvtárba, hogy megismerjetek néhány embert, akik történeteik által gazdagíthatják világszemléleteiteket.

Hogyan működik az Élő könyvtár?

Az Élő könyvtár úgy működik, mint egy közönséges könyvtár – az olvasók jönnek, és kikölcsönöznek egy könyvet egy meghatározott időre. Miután kiolvassák a könyvet, visszaviszik a könyvtárba, és ha akarnak kikölcsönözhetnek más könyvet is. Van azonban két fontos tényező: a KÖNYVEK SZEMÉLYEK és egypárbeszédbe elegyednek az olvasóval.

Kik lesznek a könyvek?

Az Élő könyvtárban résztvevő személyek olyan csoportokat képviselnek, akik előítéletekkel és sztereotipiákkal (mint például nem, kor, nevelés, szakma, etnikai, faji, vallási hovatartozás stb.) szembesülnek, vagy diszkrimináció, illetve társadalmi kirekesztés áldozatai lehetnek, olyan személyek akik történeteikkel egy egyedi tanulási lehetőséget biztosítanak az olvasónak.

Az Élő könyvtárba a következő könyvek közül választhatsz: értelmi sérült, gyógypedagógus, önkéntes, drogprevenciós aszisztens, tanár, nevelő, pszihológus, köztisztviselő, frusztrált alkalmazott.

Mi az Élő könyvtár célja?

Az Élő könyvtár célja, hogy népszerűsítse az emberi jogok tiszteletben tartását és az emberi méltóságot, hogy felhívja a figyelmet a sokszínűség összes formájára és az embereket párbeszédre ösztönözze. Miért fontos ez a párbeszéd? Azért, mert gyakran a különbségeket nem forrásként használják, hanem ezek gyakran diszkriminációhoz, bizalmatlansághoz és elutasításhoz vezetnek. 

Ha még többet szeretnél megtudni az Élő könyvtárról, olvasd el ezt a dokumentumot.

Program és szervezők

Az Élő Könyvtárra 2013. november 6-7-én kerül sor, mindkét nap 16:00-19:00 óra között az egyetem előterében.

Szervezők: Elfi Egyesület, Green Zone Egyesület, Sapientia EMTE Csíkszereda.

További információk: Butyka Loránd, Green Zone Egyesület

tel: 0746 150 845

e-mail: greenzone2008@gmail.com

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031