Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Első resztoratív műhelytalálkozó

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Tanárképző Intézete, a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszéke és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ 2019. november 25-én megtartotta az első resztoratív műhelytalálkozót. 

E találkozás célja azt volt, hogy a resztoratív szemléletben képzett nevelési tanácsadók és a Sapientia EMTE ebben a képzésben részt vett oktatói-munkatársai megosszák egymással tapasztalataikat, és egy bensőséges hangulatú műhelymunka keretében inspirációt, megerősítést, támogatást kapjanak részben ennek a munkának a folytatására, részben a szemléletmódban és a hozzá kapcsolódó gyakorlatokban való elmélyülésre. Az első találkozó anyagi keretét a Sapientia EMTE Tanárképző Intézete és a Társadalomtudományi Tanszék biztosította, köszönjük.

A resztoratív szemlélet a legújabb meghatározás szerint „az emberi méltóság fejlődő tudományága, mely vizsgálja az egyének és csoportok közötti kapcsolatok és közösségek építését, illetve helyreállítását.” (John Bailie 2018). Az e szemlélet alapján működő budapesti Zöldkakas Gimnázium a következőképpen foglalja össze honlapján a szemlélet lényegét: 

A kifejezés a „restore”, újjáépítés szóból ered. Arra utal, hogy amikor konfliktushelyzet alakul ki, az egy egyensúlyi állapot megbillenését jelzi. A resztoratív szemlélet és módszer az egyensúly visszaállítását, újjáépítését szolgálja. (…) A resztoratív szemlélet középpontjában az a gondolat áll, hogy minden konfliktushelyzet lehetőség a változásra, a megújulásra. (…) Mindenki, aki érintett egy adott konfliktusos ügyben, egyenlő mértékben alakíthatja annak a végkimenetelét: egy független szakember segítségével megbeszélik, ki hogyan élte át a történteket, milyen érzelmek dolgoznak benne, és mit érezne megnyugtató megoldásnak. Ezekből az egyéni megközelítésekből születik meg az a megegyezés, amely a konfliktus feloldását jelenti. Mivel minden résztvevő egyenlően veszi ki a részét a döntésből, ezért a létrejövő megoldás valódi jóvátétel mindenki számára. A sértő fél nem lesz megbélyegzett, a sértett pedig olyan kárpótlást kap, aminek a kimunkálásában ő is részt vett, amivel egyetért, amit el tud fogadni.” 

A resztoratív gyakorlatok képzésen az utóbbi négy év során közel 90 szakember vett részt a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központból, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karáról, a Nagy Imre Általános Iskolából és a Segítő Mária Gimnáziumból. Közülük 52-en tisztelték meg jelenlétükkel ezt a rendezvényt. A mostani rendezvény első alkalommal hozta össze a két csoportot. A megnyitó után egy másfél órás közös tevékenységre került sor, ahol a résztvevők a resztoratív körkérdéseket gyakorolhatták kiscsoportokban, megosztva a resztoratív szemlélethez való személyes viszonyukat, sikereiket, kudarcaikat és a hogyan tovább kérdéseit. Ezután tíz bemutatóra került sor, ahol saját tapasztalatokat osztottak meg az előadók, mindegyiket élénk beszélgetés követett. A magyar-román tolmácsolást Sükös Imola, a Humántudományok Tanszék Fordító- és Tolmácsképző Mesterszakának másodéves hallgatója biztosította.

A zárást Negrea Vidia, a jelen levők képzője tartotta, ahol a resztoratív szemlélet nemzetközi képviselőinek személyes üzeneteit hozta el számunkra az Egyesült Államoktól kezdve Ausztrálián és Szingapúron, Belgiumon és Magyarországon keresztül Dél-Amerikáig.

Az egész napos rendezvény remélhetőleg hagyománnyá válik, ami egyben a Sapientia EMTE és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ együttműködését is megalapozza.

A téma iránt érdeklődők számára egy rövid, magyar felirattal is elérhető, a szemlélet lényegét szemléltető videó linkjét is megosztjuk: https://youtu.be/_obyZY4XzaI.

A resztoratív szemléletről részletesen itt olvashattok. 

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930