Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Esetmegoldó tréning a Sapientián

Az idei tanévtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium gondozásában útjára indult a C4S3SOLV3R, légy profi! elnevezésű, esettanulmányok megoldására felkészítő foglalkozás.

Mentoraink, Kádár Beáta és Tánczos Levente-József, ennek keretén belül hívták meg hozzánk a Hungarian Business Case Society két oktatóját, Ábrahám Zsoltot és Bognár Balázst. A tréningre december 6-7-én került sor.

A tréninget megelőzően rögtön bele is dobtak a mély vízbe: a csapatok megkapták e-mailben az év mikulási ajándékát, életünk első angol nyelvű esetét. Eddig mindössze három-négy esetet oldottunk, így a tapasztalat hiánya is okozott némi gondot a szövegértés és szokatlan csapatfelépítés mellett. Ennek ellenére mégsem maga az angol nyelv okozta a legnagyobb fejtörést, hanem inkább a rengeteg adat, melyet nem tudtunk értelmezni. Végül nyolc órás munkánk meghozta a gyümölcsét, késő estére sikerült befejeznünk a feladatot.

A szombati napot rövid bemutatkozó után rögtön az angol nyelvű eset prezentálásával kezdtük. Nem meglepő módon, ahány csapat, annyi féle megoldás született, ám pénzügyi számításokkal csak egy csapat próbálkozott. Már a kiértékelő során is rengeteg hasznos visszajelzést és építő jellegű kritikát kaptunk, de a java csak ezután kezdődött. Zsolt és Balázs az esetoldás alapjaival kezdte az előadást, majd szót ejtettünk a zsűrik szempontjairól, a csapaton belüli feladatok megosztásáról, az időbeosztásról, a prezentáció felépítéséről, sőt, a végén még egy lánykérésnek is tanúi lehettünk. Sajnos a lagzira már nem került sor, talán tanácsosabb lett volna, ha a szerelmes fiúnk a frissen tanult top-down módszerrel kéri meg “kedvese” kezét.

Az előadás után a csapatok újabb esetet kaptak: ezúttal négy óra állt a rendelkezésünkre. Zsolt és Balázs időnként benéztek hozzánk, ha elakadtunk, próbáltak terelgetni, ha nagyon pánikoltunk, nyugtatni. Mint utóbb kiderült, a pánikhangulat a másik négy csapatnál is végig érezhető volt. Az újonnan szerzett ismereteit mindenki próbálta beleépíteni a prezentációjába, többek között az Office saját Power Point sablonjait is elfelejtette mindegyik csapat, de a prezentáció felépítésében, a megoldások keresésében, az előadásmódban, a Q&A terén is szemmel látható változásokon mentek át a csapatok. A nap záróakkordjaként a társaság az egyik helyi szórakozóhelyen engedte ki a gőzt.

Másnap reggel trénereink segítségével a pénzügyekbe áshattuk jobban bele magunkat, majd az újonnan szerzett tudásunkat rögtön gyakorlatba is ültethettük egy újabb eset megoldása közben. Erre már az előző napinál rövidebb idő, valamivel több, mint három óra állt a rendelkezésünkre. Ha lehet ilyet mondani, a világvége hangulat még inkább eluralkodott rajtunk, mely végül a bemutatókon is meglátszott. Nálunk például a két különböző méretű profit formájában. Hogy csapattársam szavaival éljek, „a nullások kicsit elszaladtak”.

A bakik ellenére nagyon jó hangulatban telt az egész hétvége. Rengeteget tanultunk és közben jól szórakoztunk. Köszönjük a HBCS csapatának a tréninget és reméljük a mielőbbi viszontlátást!

 

Gercuj Izabella,
Könyvelés és gazdálkodási informatika, II. év

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031