Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Falukutató táborban a szociológusok

II. éves hallgatóink Csíkszentsimonba látogattak a faluszociológia tárgy keretében. 

Alább olvasható a terepmunka beszámolója:

2014. november 13-17. között Csíkszentsimonban kutattunk a faluszociológia tárgy keretében. Köszönettel tartozunk a helyi polgármesteri hivatalnak, segítségük nélkül ugyanis nem valósulhatott meg a kezdeményezés; az eligazodásban való segítségnyújtás mellett nagyon kényelmes körülményeket biztosító vendégszobákat bocsátottak a rendelkezésünkre. Továbbá hálásak vagyunk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány házfelelősének és az ott élő fiataloknak, akikkel találkozhattunk, közös programokon vehettünk részt. Valamint köszönjük azoknak az interjúalanyoknak, akik készségesen időt és energiát szántak a hallgatók kérdéseinek megválaszolására.

Célunk volt egyrészt az elméleti és módszertani ismeretek terepen való kipróbálása. Ennek forgatókönyve a következő volt: a tábort megelőzően a félév első időszakában minden hallgató önállóan választott egy faluszociológiai témát, amely érdekli, és amely aktuális a kutatott településen. A diákok kisebb-nagyobb intenzitással utánanéztek, elméleti és empirikus előzményeket olvastak a témáikban, amelyek alapján megfogalmazták kutatási kérdéseiket, feltételezéseiket, illetve elkészítették az interjúvezetőiket, a beszélgetés vezérfonalát, vázlatát. Ez alkalommal ugyanis a kvalitatív módszerrel zajló vizsgálatot választottuk.

A tábor programjába megpróbáltuk besűríteni a szakmai és szabadidős eseményeket egyaránt.

Csütörtökön a helyi vendéglátóipari egységben végeztünk résztvevő megfigyelést.

Pénteken reggel Csató Gábor alpolgármester úr mutatta be nekünk a település demográfiai, gazdasági, közigazgatási aspektusait, majd munkatársaival együtt eligazították a hallgatókat az első interjúalanyok irányába. A beszélgetéseket követően a délután folyamán a Szent Ferenc Alapítvány csíkszentsimoni házába látogattunk, ahol a hétvégére ott maradó középiskolás fiatalokkal közös csoportokban segítettünk a ház körüli munkákban: körömvirágot gyűjtöttünk, fát raktunk, földet rostáltunk, kavicsot lapátoltunk és a végén jutalmul lovagolhattunk. Jól esett a szabadtéri tevékenység.

Minden délután hat órakor a szállásunkon estebédeltünk, nagyon finom házi ízekkel kényeztetett minket Márton Zsuzsa helyi szakácsnő. Ezen felül a Sapientia Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékáni hivatalának anyagi támogatásával valósulhatott meg ez a program.

Estebéd után a társaság egy része folytatta az interjúkészítést az előre leegyeztetett időpontokban, majd az estéket beszélgetések, activity partyk, kocsmázások tették színesebbé.

Szombaton délelőtt a Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házába látogattunk el, ahol az ott élő lányok egy részével karácsonyi díszeket készítettünk. Nagyon köszönjük a szívélyes fogadtatást, feltöltődést Kolozsvári Tibornak és a csupa szív gyerekeknek.

Szombaton délben több száz érdeklődő társaságában részt vettünk egy jelentős helyi eseményen, a Csíki Sör Manufaktúra megnyitóján, közös élmény volt a gyárlátogatás, a szűretlen és szűrt sör kóstolása.

Vasárnap is részt vettünk a falu ünnepén: a misén, illetve előtte éltünk választójogunkkal. A szombat és a vasárnap délután is interjúkkal, beszélgetésekkel telt.

Ez a néhány napos intenzív tábor alkalmat szolgáltatott kapcsolatteremtésre, információgyűjtésre, módszerek kipróbálására és csapatépítésre is.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031