Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál

Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok elnevezésű tantárgy keretében, dr. Máthé István oktató szervezésében, hivatalos szakmai látogatáson vettek részt az elsőéves biomérnök mesterisek a csíkszentsimoni sörgyárnál.

2019. április 4-én az elsőéves mesteris hallgatók megtekintették a Lixid Project KFT által működtetett Csíki Sör Manufaktúrát. Przibislawszky Jolán laborvezető kalauzolásával a hallgatók először végignézték a sörgyári modern laboratóriumban történő vizsgálatok sorát: a sörgyártás fő nyersanyagának, a malátának (csíráztatott és szárított árpa) a minőségi ellenőrzését (szemméret-, lisztesség-, fehérjetartalom-vizsgálat) majd az élesztőgombákkal történő többhetes alkoholos erjesztési folyamat egyes fázisai során elvégzett elemzéseket (extrakt- és alkohol-tartalom, szín és savasság-vizsgálat, élesztőgomba-csíraszám meghatározás).

Termékvizsgálat a laborban

A látogatás második felében a mesterisek szakmai magyarázat közepette bejárták az egyes termelési egységeket: a sörfőző-, erjesztő-, szűrő- és palackozó részlegeket, majd megkóstolhatták a gyártott sörtípusokat.

A csíkszentsimoni sörgyár termékpalettája

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk a Lixid Project Kft. vezetőségének, a szakmai kalauzolásért pedig Przibislawszky Jolán laborvezetőnek.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30