Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Fessünk mikrobákkal! - beszámoló az eseményről

2016. február 16-18. között zajlott 183 csíkszeredai végzős középiskolás részvételével a mikrobafestés a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékeinek szervezésében zajlott a Fessünk mikrobákkal címmel meghirdetett laboraktivitás, amelyen összesen 183 diák és 7 tanár vett részt, a következő hat csíkszeredai középiskolából: Joannes Kájoni Szakközépiskola, Kós Károly Szakközépiskola, Márton Áron Főgimnázium, Nagy István Művészeti Líceum, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Venczel József Szakközépiskola.

Kedden, február 16-án, 8-16 óra között csoportosan érkeztek a diákok. Munkavédelmi felkészítő után megtanulták, hogyan kell a különböző színű (piros, sárga, narancs, fehér) pigmenteket tartalmazó baktériumokkal festeni (részletek lásd itt). Ezután mindenki szabadon használhatta a fantáziáját a festéshez.

festés a laborban

Mivel a mikroorganizmusok nagyon kicsik (1-2 mikrométer átmérőjűek), a táptalajra felvitt mikrobák kezdetben nem látszottak, csupán kis karcolatok voltak megfigyelhetőek. Egy-két nap elteltével, miután a mikrobák milliárd számra elszaporodtak kirajzolódtak az oltáskor ráképzelt minták, „életre keltek a festmények”.

arckép                                                                                     bagoly

 

Csütörtökön délután dr. Máthé István oktató – a rendezvény ötletgazdája és főszervezője – az egyetem Nagy Aulájában köszöntötte a visszatérő diákokat, majd egy rövid előadást tartott Velünk és mellettünk élő mikrobák címmel. Ezután a mikrobafestészet legjeit díjazták arany-, ezüst- és bronz-fokozattal az alábbi kategóriákban: Legtudományosabb, Legotthonosabb, Legnépiesebb, Legállatibb, Legtermészetesebb, Legjátékosabb, Legművészibb, Legtrendibb és Leg „arts”-osabb. A díjazás után egy kiállítás keretében a résztvevők az egyetem előterében megtekinthették az összes „mikrobiális festményt”.

Kiállítás az egyetem előterében

A sok önkéntes munkával járó szervezési hátteret elsősorban mintegy két tucat alapképzéses-, mesteris- és doktorandusz hallgatónk biztosította, de több oktató és adminisztratív személyzet is részt vett az esemény sikeres lebonyolításában.

A laboraktivitásról több helyi és országos sajtóorgánum is beszámolt magyar és román nyelven.

A megjelent cikkek az alábbi linkeken érhetők el:

A legjobban sikerült „baktériumrajzok” megtekinthetők ITT.

Az egyik diák által készített felírat lett az idei mikrobafestés mottója:

Keep calm and draw something

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031