Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

FO-TO fordító és tolmács workshop

2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke szakmai workshop-ot szervezett fordítás és tolmácsolás témakörben a diákok számára. 

A háromnapos rendezvény során a résztvevők betekintést nyertek a fordítói és tolmács szakma szépségeibe és egyúttal kihívásaiba is, azáltal, hogy szakemberektől hallottak előadásokat, illetve a műhelymunkák során egy kis időre ők maguk isfordítókká és tolmácsokká váltak. 

Az előadások témája széleskörű volt: a műfordítás kihívásaitól, a fordítás és tolmácsolás során szerzett tapasztalatokigsok mindenről hallhattak a résztvevők.

Élmény volt több diák számára is az, hogy nemcsak az előadókat, tanáraikat hallották és látták tolmácsolni, hanem ők maguk is tolmácsolhatták társaik beszédét, beülhettek a tolmácsfülkékbe, és így megtapasztalhatták azt, hogy milyen lehet tolmácsként dolgozni.

Lehetőség nyílt arra is, hogy a diákok a filmfordításban kipróbálják magukat, fordításaikhoz ötleteket gyűjtsenek, és ezeket közösen megvitassák. A tevékenységek kötetlen és baráti légkörben zajlottak, amelyben örömmé vált az ismeretszerzés és a tapasztalatcsere.

A rendezvény egyik fénypontját az élő könyvekkel való beszélgetések jelentették, ahol az élő könyvek-a Sapientia egyetem volt diákjai –életútjaikról, a szakmában elért eredményeikről, sikereikről és tapasztalataikról beszélgettek az érdeklődőkkel.

Nem maradt el a rendezvény programjából a szórakozás sem. A diákok játékos tevékenységek során ismerkedtek meg jobban egymással, és kovácsolódtak össze olyan kis csapattá, amely a workshop ideje alatt végig sikeresen együtt tudott dolgozni. A rendezvényt a Csíki Székely Múzeumba tett látogatás zárta, ahol a csíksomlyói ferences nyomda történetét követhették nyomon a látogatók.

Köszönjük minden kedves kollégának, előadónak és résztvevőnek, hogy jelenlétével megtisztelt bennünket, reméljük a sikeres munkát a jövőben is folytatni tudjuk.

                                                                                    A szervezők nevében

                                                                                    dr. Nagy Tünde, egyetemi adjunktus

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031