Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Fordító és tolmács workshopot tartottunk

2018. május 11-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke fordító és tolmács workshopot szervezett a hallgatók számára.

A rendezvényt, amely harmadik alkalommal került megszervezésre, az élő könyvek – bölcsész szakot végzett, több területen is tevékenykedő szakemberek, köztük tanárok, fordítók, műfordítók, tolmácsok - nyitották meg, akik életútjaikról meséltek, és betekintést nyújtottak a különböző szakmák gyakorlati oldalába, mindennapi kihívásaiba.

A rendezvény során, a résztvevők (köztük marosvásárhelyi hallgatók is) olyan érdekes témákról hallhattak előadásokat, mint a gépi fordítás, a szókapcsolatok fordítása különböző nyelveken, a fordítás és a film kapcsolata, az operafordítás kihívásai, a tolmácsolás és fordítás során szerzett tapasztalatok.

Az előadásokat kötetlenebb beszélgetések, eszmecserék követték, ezek esetenként az esti sörözés mellett is folytatódtak. Az előadások mellett műhelymunkákra is sor került, amelyek keretében a hallgatók szakemberek irányításával fordítottak és tolmácsoltak, majd közösen értékelték teljesítményeiket és beszéltek tapasztalataikról.

Bár egyes foglalkozások nem kis erőfeszítést igényeltek, a hallgatók aktívan és nagy érdeklődéssel vettek részt a programokon. Visszajelzéseikből az derül ki, hogy ilyen jellegű rendezvényekre nagy igény van, hiszen ez által olyan többlettudásra és tapasztalatra tehetnek szert, amely segíteni fogja őket a pályafutásuk során. 

A workshoppal egyidejűleg, szintén a Humántudományok Tanszék szervezésében sor került egy kisebb, zártkörű beszélgetésre is, ahol a résztvevők műfordítókkal közösen beszélgettek Kós Károly Erdély című könyvének fordításáról.

Ezúton köszönjük minden kedves kollégának a segítséget, a meghívottjainknak és a hallgatóknak a részvételt és az érdeklődést, valamint, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a workshop megvalósulhasson. Szeretnénk a munkát a továbbiakban is folytatni, bízva abban, hogy a résztvevők az itt megszerzett tudást és tapasztalatot hasznosítani és kamatoztatni tudják.

Még több fotó IDE KATTINTVA!

A szervezők nevében:

dr. Nagy Tünde,

egyetemi adjunktus

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930