„Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny - I. forduló

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
„Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny  - I. forduló
„Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny  - I. forduló
„Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny - I. forduló
2021. március 2.

2021 januárjában a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke a tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11-12. osztálya számára. A járvány nem szegte kedvét a diákoknak, az előző évekhez hasonló volt a jelentkezési, megmérettetési kedv. Idén 55 tanuló 73 fordítást küldött felhívásunkra, közülük 16-an két-két kategóriában, egy tanuló pedig három kategóriában jelentkezett. Csíkszeredán kívül Barót, Berettyóújfalu, Brassó, Gyergyószentmiklós, Gyimesfelsőlok, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Nyárádszereda, Segesvár, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Temesvár iskoláiból érkeztek fordítások.

A fordításokat tanszékünk tanárai értékelték. A fordítások értékelése során megfogalmazódott néhány észrevétel, melyet szeretnénk itt megosztani a résztvevő diákokkal. 

A döntőbe továbbjutók fordításai leginkább azzal emelkedtek ki a többiek közül, hogy a forrásnyelvi szöveg alapos és pontos megértésével közvetíteniük a szöveg üzenetét tartalmi, hangulati, esztétikai szinten egyaránt. Tiszteletben tartották a célnyelv sajátosságait, igényesen és/vagy kreatívan oldották meg a fordítói problémákat felvető elemeket, és szövegeik alapos nyelvtudásról, jó szövegalkotási képességekről árulkodnak, így olvasmányos, élvezhető szövegeket hoztak létre. Ahol lehetett, esetleg kellett, el mertek szakadni a forrásnyelvi szövegtől, jó döntéseket hoztak a „gúzsban táncolás” kényes egyensúlyának megtartására. A továbbjutók szövegeiben kevés a helyesírási hiba, a központozás is többnyire jó, megfelel a célnyelvek helyesírási szokásainak, illetve figyeltek a szöveg szerkesztési szabályainak a betartására is. 

A beérkező fordítások gyakori hibái között vannak fordítási tévedések:

  • a fordító nem értette meg teljes mértékben az eredeti szöveget, ami helyenként pontatlanságokat eredményez a fordításban;

  • a rokon értelmű szavak esetében van, amikor érdemes mérlegelni a szinonimák pontos értelmét, mert az egyes szavak hordozhatnak olyan árnyalatokat, amelyek kizárhatják a használatukat – tehát nem az első felugró lehetőséget alkalmazni, hanem elgondolkodni a lehetőségeken, és a leginkább kontextusba illőt választani;

  • megértés és megfogalmazás szorosan összefüggenek: a pongyola megfogalmazás azt a benyomást kelti, hogy a fordító nem érti a forrásnyelvi szöveget, végül is a célnyelvi szöveg minőségéből lehet következtetni a megértés mélységére;

  • az idei előválogatáson is gyakori hiba, hogy a célnyelvi mondatok szórendje nem követi a forrásnyelvi mondatok hangsúlyait, és emiatt idegenszerű, nehézkes, néha mesterkélt lesz a fordítás;

  • magyar-román és román-magyar viszonylatban is problémát okozott az igeidők helyes fordítása (a román-magyar irányban az igeidőn túl egyéb eszközökkel – például betoldott határozószóval – kell kifejezni a mondat sajátos időszerkezetét);

  • a forrásnyelvi mondatok szerkezeteinek túlságosan is hű követése miatt furcsa, a célnyelvre nem jellemző mondatszerkezetek jöttek létre.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy figyelmet kell fordítani az egyes nyelvek eltérő írásjel-használati szokásaira: például a román, magyar és angol nyelv eltérő jelölésmódjára a párbeszédek jelölésére, a vesszők, idézőjelek használatára.

A fordítás–műfordítás iránt érdeklődő diákoknak javasoljuk, hogy sokat olvassanak mind a forrásnyelve(ke)n, mind a célnyelve(ke)n, fordításban megjelent szövegeket olvassanak el a forrásnyelven is, megfigyelhetik közben egyes fordítók megoldásait, illetve fordítsanak, és tanáraikkal értékeltessék munkáikat, hiszen gyakorlat teszi a mestert.

A verseny döntőjére 2021. március 20-án, 9 órától kezdődően kerül sor online formában a Google Meet felületén.

A továbbjutottakat megkeressük egy-egy külön ímélben a további egyeztetés céljából, ezért kérünk mindenkit, hogy az elkövetkező időben rendszeresen ellenőrizze postaládáját.

Amint azt a versenyfelhívásban jeleztük, szöveges értékelést küldünk az előválogatásra beérkezett fordításokról azoknak, akik ezt az igényüket levélben jelezték vagy a hét folyamán (március 5-ig) jelzik. Az értékeléseket két héten belül tudjuk kiküldeni.

Köszönjük a diákoknak és az őket biztató–támogató tanárkollégáknak is, hogy idén is megtiszteltek bennünket azzal, hogy beneveztek és időt szakítottak a részvételre.

A szervezők nevében,

Dr. Lajos Katalin, egyetemi adjunktus


Az előválogatás eredményei (jelige – elért pontszám) itt találhatóak. Emlékeztetőül írjuk, hogy a minimum 30 pontot elért fordítások szerzői jutnak a döntőbe, a több kategóriában is továbbjutottaknak pedig választaniuk kell, hogy melyik kategóriában szeretnének versenyezni.

 

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Érettségi kvízjáték a Messengeren: Magyar nyelv és irodalom
Idén érettségizők, figyelem! Elérkeztünk a második érettségi kvízjátékhoz, a Magyar nyelv és irodalom vizsgához!

Sapiophile - Élelmiszerpazarlás
Gondolnánk, hogy fizetésünk 17%-a élelmiszerhulladék során a kukába végzi? Igen, az élelmiszerpazarlásnak nem csak anyagi de jelentős környezeti hatásai is vannak, amit csak a háztartásokban lehet megállítani.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2021
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Otthonunk az anyanyelv – magyar nyelvünk kiváló művelői – kiállítás és előadás
Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére szervezett kiállítás megynyitójára és előadásra várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2021. február 22-én, hétfőn délután 17 órára.

Érettségi kvízjáték a Messengeren: Román nyelv és irodalom
Egyetemünk chatbot asszisztense érettségi kvízjátékra hívja az idén érettségizőket!

Dr. Lányi Szabolcs professzor úr 75. születésnapja – tudományos ülésszakkal egybekötött köszöntés
Hibrid formában köszöntötte 75. születésnapján, 2021. február 18-án az alapító dékánt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkaközössége.

Sapientia Podcast - A koronavírus-válság gazdasági következményei és hatásai
Szakértőink a koronavírus-válság tőkepiacra, tőzsdére és általában a gazdaságra gyakorolt hatását elemzik.

Meghívó - Életpálya-építés a felsőoktatásban III.4.
Minden érdeklődőt várunk az Oktatási Hivatal EFOP-3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” projekt keretében megvalósuló online rendezvényünkre.

Második helyezés a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar csapata második helyezést ért el a a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen.

Sapientia Podcast - Koronavírus tudományosan
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara elindítja saját gyártású Podcast csatornáját, ahol oktatóink rendszeresen jelentkeznek majd, változatos tartalmakkal, témákkal, kérdésekkel, vitákkal.

Hogyan lesz az ötletből vállalkozás?
Partnerkeresés és tudáscsere business angelek, női vállalkozók és potenciális vállalkozók, szakértők és más érdekeltek számára

Tündérvár ösztöndíj nagycsaládban élő diákok és egyetemi hallgatók részére
Az ösztöndíjra olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok pályázhatnak, akik Romániában, nappali tagozaton, közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak lakhelyüktől különböző településen és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. január 31.

Pályázati felhívás!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2020/2021-es tanévben a Balassi Bálint − ösztöndíjprogram − Klebelsberg Kuno Tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre, magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére, a 2020-2021-es tanévre.

Továbbra is dr. Lázár Ede docens a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja
A dékánválasztási eljárás lezárásaként a Szenátus megerősítette a karok dékánjainak kinevezését is. A Csíkszeredai Kart továbbra is dr. Lázár Ede docens vezeti.

Mezőgazdasági és élelmiszer mikrobiológia videókonferencia
Mezőgazdaság és élelmiszer mikrobiológia videokonferenciára kerül sor a Debreceni Akadémiai Bizottság, az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szervezésében.

Sapiophile: Netikett szabályok
Dr. Prohászka-Rád Boróka újévi részünkben azokat a netikett szabályokat mutatja be, amelyekre még az online oktatás hátralévő idejében is figyelnünk kell, hiszen illemszabályokra nem csak a való életben, hanem a virtuális térben is szükség van.

Óraadói tanársegédi állás | Biokémia (lab.)
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszék 10. és 12. adjunktusi állásában szereplő tárgyra, a 2020/2021-es egyetemi tanév II. félévére.

Óraadói adjunktusi állás | Laboratóriumi diagnosztika
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszék 21. adjunktusi állásában szereplő tárgyra, a 2020/2021-es egyetemi tanév II. félévére.

Óraadói adjunktusi állás | Humántudományok Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2020/2021-es egyetemi év II. félévére.

XII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenkettedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára.

Hantz András Professzor búcsúztatója
Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy 2021. január 15-én volt kollegánk, dr. Hantz András professzor, 86 éves korában végképp eltávozott közülünk.

Ásványvíz, ami kürülvesz
A Csíkszéken található ásványvízforrásokról volt szó az Erdély TV Oxigén című rovatában. A műsorban megszólalt dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense is, aki 2005 óta vizsgálja Csíkszereda és tágabb környékének kútvizeit, felszíni forrásait és ásványvízforrásait.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
Idén kicsit más lesz a hangulat, hiszen az Educatio online kerül megrendezésre, de mi változatlanul ott leszünk, hogy meséljünk az érdeklődőknek a képzéseinkről, a felvételiről kollégiumi elhelyezésről és a tanulmányokat követő jövőképről is. A kiállítás minden résztvevő számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Pályázat dékáni tisztség betöltésére
A Választási szabályzat, valamint a Dékánválasztási szabályzat előírásainak megfelelően a Sapientia EMTE rektora pályázatot hirdet a Csíkszeredai Kar, a Kolozsvári Kar, valamint a Marosvásárhelyi Kar dékáni tisztségeinek betöltésére.

Sapiophile - Így készítsük el a hagyományos karácsonyi menüt egészségesen
Új téma, új szereplő és ünnepekek a Sapiophile-ben! Tamás Melinda, kémia-fizikus, dietetikus oktatónkkal az egészséges életmód, a táplálkozáskultúra szemszögéből vizsgáljuk meg ünnepi asztalaink hagyományos ételeit, és hogyan felelhetünk meg egy egészségesebb, korszerűbb táplálkozás követelményeinek.

Dr. Balázs Lajos a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj kitüntetésében részesült
December 18-án a Humán Tanszék nyugalmazott tanszékvezetője, Dr. Balázs Lajos a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj kitüntetésében részesült a külhoni magyarságért tett kiemelt jelentőségű, áldozatos munkássága elismeréséül.

Dr. Tonk Márton lesz egyetemünk új rektora
A Sapientia EMTE akadémiai közössége 2020. december 9-én nagy többséggel választotta meg dr. Tonk Márton egyetemi tanárt az egyetem rektori tisztségébe.

Rektorválasztás 2020
Az idei választás december 9-én, szerdán zajlik. A rektori tisztség jelöltje a Kolozsvári Kar dékánja, dr. Tonk Márton.

Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj online díjátadó ünnepség
2020 december 4-én, péntek, 11 órai kezdettel került sor a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj online díjátadó ünnepségre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Sapientiás különdíj az Országos Controlling Esettanulmányoldó Versenyen
2020. november 19-30. között került megrendezésre a IX. Országos Controlling Esettanulmányoldó Verseny (OCEV), a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Lámfalussy Sándor Szakkollégium szervezésében.

Planetarium Rooftop DJ Set w/ Smoothnoise & Raymi @ Sapientia EMTE – Csíkszereda
Megjelent az október végén planetráriumunk tetején forgatott zenés videó, ahol épületünk egy egyedi megvilágításban részesült és amellyel hallgatóink számára az idén elmaradt egyetemi életet, bulikat, diáknapokat szeretnénk valamelyest pótolni.

STUDIUM NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Hálózatok és lokalitások - Konferencia-felhívás

Második resztoratív közösségépítő műhely
Második alkalommal találkoztak hétfőn a megye azon szakemberei, akik az elmúlt években resztoratív szemléletű képzésben részesültek.

Dr. Tódor Erika-Mária vendégelőadásai a veszprémi Pannon Egyetemen
A november 1. és 30. közötti időszakban kerül sor dr. Tódor Erika-Máriának, a Humántudományok Tanszékének oktatójának vendégtanári online előadásaira a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán.

Online találkozók a rektori tisztségre pályázó dr. Tonk Márton professzorral
A Sapientia EMTE rektorjelöltje, dr. Tonk Márton egyetemi tanár online találkozókra hívja az egyetemi közösség tagjait.

Rendhagyó, de annál varázslatosabb gólyabál
2020. november 13-án virtuális és zártkörű módon zajlott le a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar évi rendhagyó gólyabálja. Az intézmény harmad éves kommunikációs szakos hallgatói Dr.Hubbes László professzor segítségével szervezték meg az eseményt.

Sapiophile - Magány
A Sapiophile őszi epizódjában Gergely Orsolya az elmúlt félév járványügyi intézkedéseinek mindannyiunk társas érintkezésére gyakorolt hatását vizsgálja, a magányt. Nézzük meg, mit is tehetnénk ellene!

Megjelent Szép Alexandru, András Csaba Dezső és Molnos Éva Transzportfolyamatok és művelettan c. könyve.
Az Élelmiszertudományi Tanszék és a Scientia Kiadó gondozásában megjelent Szép Alexandru, András Csaba Dezső és Molnos Éva Transzportfolyamatok és művelettan c. könyve.

Beszámoló a XVII. Online Csíkszeredai Kari TDK és XXIII. Online Agrártudományi ETDK-ról
2020. november 10-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán rendhagyó módon, online kerültek megszervezésre a Tudományos Diákköri Konferenciák, 34 diákkutatás eredményeinek bemutatásával.

Balázs Lajos: Cérna és tű - A paraszti világ szerelmi eposza
2020. márciusában jelent meg dr. Balázs Lajos legújabb könyve.

Sepsiszentgyörgyi győzelem a VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőn
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapat nyerte meg a VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíját

Számítógépes munkavégzés egyes egészségi hatásai
dr. habil. Berényi László (Miskolci Egyetem, Vezetéstudományi Intézet) nyílt plenáris előadása - Sapientia EMTE Csíkszeredai Kari TDK és Agrártudományi ETDK

Sport: Sapientia U23-as pontszerzés a román jégkorong-bajnokságban
Megszerezte első pontjait a román jégkorong-bajnokságban egyetemista csapatunk, a Sapientia U23!

Sapientiás 3. helyezés a 21. Kossuth-szónokversenyen
A szónokverseny 3. díját Bagoly Anabella, harmadéves kommunikáció és pr szakos hallgatónk nyerte. Gratulálunk neki és felkészítő tanárának Hubbes László Attilának!

Részleges választások a be nem töltött szenátusi helyekre
Részleges választások ütemezése a Csíkszeredai Karon meghirdetett be nem töltött szenátusi helyekre

Válság, változás, perspektívák – Online konferencia 2021
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja háromnyelvű online konferenciát szervez Válság, változás, perspektívák / Crize, schimbări și perspective / Crisis, Change and Perspectives címmel, 2021. április 16‒17 között.

Doktoranduszaink több díjat is elnyertek a 26-ik Nemzetközi Vegyészkonferencián!
Október 30-án került megszervezésre a 26-ik Nemzetközi Vegyészkonferencia, ami rendhagyó módon online térben történt, amelyen sikeresen szerepeltek doktoranduszaink.

Az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával tüntették ki Csapó János professzort
Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta prof. dr. Csapó Jánosnak, a Sapientia EMTE professor emeritusának, az Élelmiszertudományi Tanszék alapítójának, korábbi tanszékvezetőjének.

Új kiadvány: Térség és tudomány
„Térség és tudomány” címmel jelent meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Társadalomtudományi Tanszékének újabb szakmai kiadványa.

Sapiophile - Online oktatásról 2. rész
Íme a Sapiophile 2. része az online oktatásról, amelyben arra kerestük a választ, hogy oktatóink és hallgatóink miként élik meg a rendkívüli helyzetet. Miben fejlődtek, mit szeretnek benne, mi hiányzik számukra a legjobban, vagy melyek lesznek azok az elemek, tapasztalatok, amiket továbbvisznek magukkal az online oktatás időszakából.

Egyetemi Választások - Szenátusi eredmények
A 2020 október 20.-i szenátusi választások eredményei a Csíkszeredai Karon. A 2020 október 20-án lezajlott szenátusi tag választásokon a Csíkszeredai Karon a 74 szavazásra jogosult kolléga közül 63-an vettek részt (85.14%), tehát a választási forduló érvényes.

Egyetemi Választások - Közlemény
2020. október 20-án került sor a Sapientia EMTE karain az oktatók szenátusi képviselőinek, illetve a hallgatók kari tanácsi és szenátusi képviselőinek a megválasztására. A választások lebonyolítása a járványhelyzet miatt online módon, a Neptun Unipoll rendszeren keresztül történt, a Szenátus által elfogadott szabályzat alapján.

Újra elindult a SapiNépe!
Újra elindult a SapiNépe a Hargita Népe és a Sapientia EMTE heti melléklete.

Apáczai Díjjal jutalmazták Dr. Tódor Imre oktatónkat
A Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai-Díjjal jutalmazta Dr. Tódor Imre, a Sapientia EMTE tanárképző intézetének oktatóját.

Sapiophile: 5 negatív komment az online oktatásról - 1. rész
Rengeteg negatív kommentet olvashatunk a világhálón az online oktatásról. Most kiválasztottunk 5 tipikus de fiktív hozzászólást, melyekre oktatóink és hallgatóink reagálnak.

VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében nyolcadik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Egyetem Napja 2020
A 2020. október 3-án, 11 órai kezdettel tartandó ünnepi rendezvényt csak limitált számú résztvevővel tudjuk megszervezni. Az eseményt élőben közvetítjük az egyetem Youtube csatornáján. Tisztelettel kérjük, ha tehetik, csatlakozzanak online és ünnepeljenek együtt velünk!

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2020/21-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2020/2021-es tanév második félévében. A pályázatok 2020. október 9. péntek déli 12:00 óráig küldhetők be.

Kari választások: Hallgatói képviselők jelentkezését várjuk!
Az egyetem vezetői bizottságaiba hallgatói képviselők jelentkezését várjuk.

Ferber-ösztöndíj: Nyertes hallgatók
Ferber Miklós, az Eastern Michigan University Ipari technológia Karának tanára már az alapításától kezdve támogatta az egyetemünket.

XXIII. Online Agrártudományi ETDK
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2020/2021-es tanév első félévére meghirdeti a XXIII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK), amely online módon kerül megrendezésre.

XVII. Online Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A TDK célja, hogy ösztönözze a tudományos diákköri tevékenységet, és teret biztosítson a hallgatók pályamunkáinak ismertetésére. A Kari TDK-k az összes romániai felsőoktatási intézmény diákjai számára nyitottak.

Tanévnyitó ÉLŐ közvetítés
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20. tanévét együtt nyitja meg a Csíkszeredai Kar, a Marosvásárhelyi Kar és a Kolozsvári Kar. Az online megnyitó kezdési időpontja: 14 óra.

Üdv az egyetemen 2020-ban!
Videónkban Póra István Szabolcs kari titkárunk mutatja meg elsőéveseinken, hogy mire is számíthatnak az új tanévben.

Huszadik tanévét kezdi meg a Sapientia EMTE
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20. tanévét együtt nyitja meg a Csíkszeredai Kar, a Marosvásárhelyi Kar és a Kolozsvári Kar. A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitóra online kerül sor 2020. szeptember 15-én, kedden, 14 órától.

Őszi felvételi eredmények
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar 2020-as őszi felvételi eredményei

Ősszel érettségizők figyelmébe!
Érettségi bizonyítvány helyettesítése az online felvételi iratkozáson.

Őszi felvételit hirdet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán 2020. szeptember 2-8. közötti időszakban kerül sor az őszi beiratkozásra, mely az idén kizárólag online történik, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól.

Óraadói tanársegédi állás | Növényi sejttenyésztés (lab.)
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2020/2021-es egyetemi tanévre.

Óraadói tanársegédi állás | Angol nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2020/2021-es egyetemi évre.

Óraadói tanársegédi állás | Pénzügy
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2020/2021-as egyetemi év I. félévére.

InSpires project: Levegőminőség-egészség kapcsolata a Csíki medencében
Online ReverseScience Café és Workshopot tartottunk az InSpires projekt keretében, a Levegőminőség-egészség kapcsolata a Csíki medencében témakörben.

Tanulmányi ügyintézés augusztusban
Amennyiben halaszthatatlan tanulmányi ügyeket szeretnének intézni, írjanak a titkarsag@uni.sapientia.ro címre!

Végleges felvételi eredmények 2020
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar 2020-as nyári felvételi végleges eredményei.

Felvételi eredmények 2020
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar 2020-as nyári felvételi eredményei.

Felvételi beosztás
Alábbiakban közöljük a július 24-én, pénteken sorra kerülő felvételik beosztását.

Startol az online felvételi!
Premierként a Sapientia EMTE történetében, 2020-ban kizárólag online lehet felvételizni, a beiratkozás pedig ingyenes. Elindult a felvételi platformunk, szakjainkra a szükséges adatok és dokumentumok feltöltésével lehet jelentkezni.

Felvételit hirdet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán 2020. július 8-24. közötti időszakban kerül sor a beiratkozásra, mely az idén kizárólag az online térben fog történni egy platform segítségével, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól.

Milyen a tudomány íze?
Milyen a tudomány íze? Hmmm..? Változatos? Intenzív? Izgalmas? Talán keserű?

Mit lehet tenni a Szent Anna-tó megmentése érdekében?
Rohamosan romlik a Szent Anna-tó vizének minősége. A kialakult helyzet mielőbbi beavatkozást igényel. Erről és a lehetséges megoldásokról kérdezte az Erdély TV a Csíkszeredai Kar oktatóját, dr. Máthé Istvánt.

Határidő hosszabbítás: PALLAS ATHÉNÉ KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJPROGRAM
2019/2020-as tanév második és a 2020/2021-es tanév első félévére szóló Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram keretén belül a pályázatok benyújtási határidejét meghosszabbítottuk.

Diplomaosztó - Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon 2020. július 14-én, 11 órától a Kis Aulában.

Pályázati felhívás gazdasági szakos hallgatók számára
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2020–2021-es tanév)
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma a tanulmányaikat a felsőoktatásban végző külhoni magyar hallgatók szakmai munkáját, az értelmiségi pályán való előrehaladásukat segítendő, pályázatot hirdet a Collegium Talentum 2020/2021-es tanévi programjában való részvételre.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2020/21-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2020/2021-es tanév első és második félévében.

Megjelent „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” Kutatócsoport kiadványsorozatának 10. kötete
Megjelent a Csíkszeredai Kar Társadalomtudományi Tanszéke keretében működő „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” Kutatócsoport kiadványsorozatának 10. kötete „Család – Iskola – Média” címmel.

KUTATÁSI JELENTÉS
Kutatási téma: Videmus Papam – Ferenc Pápa 2019-es csíksomlyói látogatásának társadalmi, gazdasági vetületei székelyföldi és tágabb kontextusban. Interdiszciplináris kutatás a társadalom- , vallás-, kommunikáció-, gazdaság- és üzleti tudományok megközelítésével.

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2020/2021-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2020/2021-es tanévben.

Online ballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős hallgatói
2020. június 6-án került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának ballagására.

Ingyenes, online felvételi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen!
Július 8-tól startol az ingyenes, online beiratkozás a Sapientiára.

Nyíltnapok a Messengeren!
Egy óriási hírünk van a számotokra, ugyanis mától elindult a Facebook oldalunkon egy olyan lehetőség, mellyel az elmaradt nyílt napjainkat szeretnénk valamelyest visszaadni nektek.

Sapientiások az EUHL egyéni díjazottjai között
Nyilvánosságra hozta az előző szezon legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó sportembereinek listáját az European University Hockey League (EUHL), amelyen ezúttal ismerős neveket is találunk. A Sapientia U23 a 2019-2020-as idényben csatlakozott az egyetemistáknak kiírt nemzetközi versenysorozathoz. A bemutatkozás sikerességét pedig jól mutatja, hogy Róth Zoltánt a legjobb újoncnak, Horvát Tamást pedig a liga legjobb csapatmenedzserének választották.

SAPIECON Applikáció
Elkészült az első tananyagra épülő Sapientiás telefonos alkalmazás, amely 3 közgazdasági tárgyra fókuszál: Bevezetés a közgazdaságtanba, Mikroökonómia és a Makroökonómia.

Székely Előfutár Ösztöndíj - 2020. évi pályázati felhívás
A Székely Előfutár Ösztöndíjak célja a Székelyföldről és Erdélyből származó, alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában, melyet választott tanácsadó segítségével egyetemi vagy kutatóintézeti irányítással végeznek. Őrömmel és büszkén várjuk az idei jelentkezőket és ígéretes pályázataikat.

Felvételi ONLINE térben és DÍJMENTES beiratkozás
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a 2020/2021-es tanévben július 8 – 24. közötti időszakban történő felvételije az online térben fog zajlani, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól.

A kari könyvtár nyitvatartási programja
A megnövekedett igényre való tekintettel (és egy korábbi rendelet értelmében) a kari könyvtár a vakációig (hacsak valamilyen központi hatósági rendelet nem írja felül), hétköznaponként, a hivatalos ünnepeket leszámítva, 10-14 óra között nyitva tart.

Kutatás az anyák helyzetéről
Kollégáink csatlakoztak a Budapesti Corvinus Egyetem által kezdeményezett interjús kutatásához, és arra keresik a választ, hogy a karantén hatására hogyan változott meg az anyák helyzete.

Erdélyi mindennapok egy világjárvány idején - Egy szociológiai kutatás tanulságai
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatóközpont online kérdőíves kutatást végzett. Kutatóink arra keresték a választ, hogy hogyan viszonyul az erdélyi magyar közösség a COVID-19 járványhoz.

Gratulálunk Kilár Ferenc professzorunknak!
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesíti Kilár Ferenc professzorunkat.

Megjelent a Köztes terek című konferenciakötet
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében tavaly április 26-27-én került sor a Köztes terek / Spații intermediare / Spaces In Between című háromnyelvű nemzetközi konferenciára, amelyen 8 országból 140 előadó vett részt. A magyar nyelvű előadások alapján szerkesztett szövegek közül 33 került ebbe a konferenciakötetbe.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign