Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Gúzsba kötve táncolni - I.forduló kiértékelése

2013 október–novemberében a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke ötödször szervezte meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyt középiskolák 11–12. osztálya számára.

A vetélkedő első szakasza interneten zajlott, jeligével ellátott fordításaikat négy kategóriában küldhették be a diákok. Mind a négy kategóriában (román–magyar, magyar–román, angol–magyar és magyar–angol irányban) egy–egy kortárs rövidprózai alkotást kellett a célnyelvre fordítani: magyar–román és magyar–angol kategóriában Máté Angi Volt egyszer egy város című meséjét kellett a versenyzőknek lefordítani, román–magyar kategóriában Camelia Leonte Molusca című szövegét, angol–magyar irányban pedig Ursula Wills-Jones The Time-Sweepers című rövidprózájával kellett megküzdeniük a jelentkezőknek.

Idén 54 tanuló küldött fordítást felhívásunkra, a jelentkezők közül többen is több kategóriában is indultak. Csíkszeredán kívül Barótról, Brassóból, Gyímesfelsőlokról, Kézdivásárhelyről, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelykeresztúrról, Székelyudvarhelyről és Temesvárról érkeztek szövegek.

A fordításokat tanszékünk tanárai, közöttük anyanyelvi beszélők is értékelték.

A verseny döntőjére 2013. december 14-én, szombaton kerül sor, a Sapientia Egyetem csíkszeredai székhelyén, ahol a kategóriánkénti első három helyezett helyszíni fordításon vesz részt. Őket külön is megkeressük egy levélben, hogy pontosítsuk a részletkérdéseket.

Köszönjük a diákoknak és az őket biztató–támogató tanárkollégáknak is, hogy idén is megtiszteltek bennünket azzal, hogy beneveztek és időt szakítottak a részvételre.

A fordítások kiértékelése (jelige – elért pontszám) itt található.

 

A szervezők nevében,

dr. Mihály Vilma-Irén, egyetemi adjunktus

Dégi Zsuzsánna, egyetemi tanársegéd

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031