Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén hatodik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Az idei kiírás arra volt kíváncsi, hogy miként látják a középiskolások a serdülők és szülők közti viszonyt. A vetélkedő szervező-koordinátora dr. Telegdy Balázs, a Társadalomtudományi Tanszék oktatja volt.

A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (docens, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), Berényi Hajnal (szociológus, RMPSZ) és Kelemen Beáta (Sapientia EMTE, III. éves szociológus szakos hallgató) voltak.

A vetélkedőre két fordulóban került sor: első körben a diákoknak egy mobiltelefonnal készített filmet, egy fényképsorozatot kellet készíteniük, vagy egy esszét kellett írjanak, amely a verseny címében megfogalmazott problematikát bontotta ki. A továbbjutott csapatok, a második fordulóban, három területen kellett helytálljanak: egy ismertellenőrzésnek az oktatás, család és társadalmi csoportok szociológiai irodalmából; Venczel József életrajzából, végezetül pedig egy helybe rögtönzött esszét kellett írjanak a serdülők és szülők viszonyának alakulásáról, ahogy az a közeljövőben várható.

A második fordulóba továbbjutott nyolc csapat közül a következő diákok kerültek ki győztesen: harmadik helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata (Holinka Orsolya Kinga és Vargyas Szilamér, vezető tanáruk Paltán Enikő) és második helyen zárt a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium csapata (Csata Nóra és Csergő Zsófia, vezető tanáruk Erdős Annamária).

Első helyezett lett a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum csapata (Ambrus Adél és Baliga Franciska, vezetőtanár Bálint Ana-Mária), akik a vetélkedő fődíját is - fejenként egy táblagép - megnyerték.

A vetélkedőnek a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén túl, az idén számos személyes és intézményi támogatója volt: a Venczel család, dr. Székely András Bertalan, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, valamint Szekeres Adorján, akik anyagiakkal, könyvadományokkal és egyéb értékes utalványokkal segítették, hogy számos versenyző diákot és vezető tanárt jutalmazzunk.

A hivatalos díjazáson túl több különdíj is fel volt ajánlva. A dr. Székely András Bertalan által felajánlott könyvcsomagot az sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg (Gubás Szidónia és Molocia Beatrix, vezető tanáruk Paltán Enikő), a Szekeres Adorján által felajánlott díját pedig a Szőke Szabina – Bagoly Eszter (szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata) páros nyerte. Egy kétnapos bukaresti utazást nyertek - Korodi Attila képviselő úr és Tánczos Barna szenátor úr felajánlásának köszönhetően – a Venczel József Szakközépiskola csapata (Lupu Denisa és Kristó Nóra, vezető tanáruk Patakiné Péter Andrea). A zsűri különdíját a Csenteri Anna Luca – Blága Gyopár, valamint a Koszta Andrea – Salamon Eszter-Júlia csapatok nyerték (mindahányan a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkeztek).

Gratulálunk!

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031