Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt
Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt
Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt
2018. november 12.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén hatodik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Az idei kiírás arra volt kíváncsi, hogy miként látják a középiskolások a serdülők és szülők közti viszonyt. A vetélkedő szervező-koordinátora dr. Telegdy Balázs, a Társadalomtudományi Tanszék oktatja volt.

A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (docens, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), Berényi Hajnal (szociológus, RMPSZ) és Kelemen Beáta (Sapientia EMTE, III. éves szociológus szakos hallgató) voltak.

A vetélkedőre két fordulóban került sor: első körben a diákoknak egy mobiltelefonnal készített filmet, egy fényképsorozatot kellet készíteniük, vagy egy esszét kellett írjanak, amely a verseny címében megfogalmazott problematikát bontotta ki. A továbbjutott csapatok, a második fordulóban, három területen kellett helytálljanak: egy ismertellenőrzésnek az oktatás, család és társadalmi csoportok szociológiai irodalmából; Venczel József életrajzából, végezetül pedig egy helybe rögtönzött esszét kellett írjanak a serdülők és szülők viszonyának alakulásáról, ahogy az a közeljövőben várható.

A második fordulóba továbbjutott nyolc csapat közül a következő diákok kerültek ki győztesen: harmadik helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata (Holinka Orsolya Kinga és Vargyas Szilamér, vezető tanáruk Paltán Enikő) és második helyen zárt a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium csapata (Csata Nóra és Csergő Zsófia, vezető tanáruk Erdős Annamária).

Első helyezett lett a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum csapata (Ambrus Adél és Baliga Franciska, vezetőtanár Bálint Ana-Mária), akik a vetélkedő fődíját is - fejenként egy táblagép - megnyerték.

A vetélkedőnek a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén túl, az idén számos személyes és intézményi támogatója volt: a Venczel család, dr. Székely András Bertalan, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, valamint Szekeres Adorján, akik anyagiakkal, könyvadományokkal és egyéb értékes utalványokkal segítették, hogy számos versenyző diákot és vezető tanárt jutalmazzunk.

A hivatalos díjazáson túl több különdíj is fel volt ajánlva. A dr. Székely András Bertalan által felajánlott könyvcsomagot az sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg (Gubás Szidónia és Molocia Beatrix, vezető tanáruk Paltán Enikő), a Szekeres Adorján által felajánlott díját pedig a Szőke Szabina – Bagoly Eszter (szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata) páros nyerte. Egy kétnapos bukaresti utazást nyertek - Korodi Attila képviselő úr és Tánczos Barna szenátor úr felajánlásának köszönhetően – a Venczel József Szakközépiskola csapata (Lupu Denisa és Kristó Nóra, vezető tanáruk Patakiné Péter Andrea). A zsűri különdíját a Csenteri Anna Luca – Blága Gyopár, valamint a Koszta Andrea – Salamon Eszter-Júlia csapatok nyerték (mindahányan a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkeztek).

Gratulálunk!

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Biomérnökök szakmai látogatáson a szovátai Danubius szállóda-komplexumnál
2018. november 10-én, szombaton a mesteris hallgatók, dr. Máthé István oktató vezetésével a szovátai Medve-tó és környékének tanösvényeit járták be illetve meglátogatták a Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központját.

Bevizsgálták és fogyasztásra alkalmasnak találták a kirulyfürdői borvízforrások vizét
A kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz minősége megfelelő emberi fogyasztásra – derítették ki a Sapientia egyetem laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai és vízkémiai vizsgálatok során. Forrás: szekelyhon.ro

Magyar Tudomány Ünnepe – 2018 Határtalan agrártudomány
Szervező: KAB – Agrártudományi Szakbizottság Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2-es számú előadó Időpont: 2018. november 9.

Megemlékező tudományos konferencia az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara konferenciát szervez 2018. november 9-én, pénteken.

Régió és társadalom - konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke Régió és társadalom címmel szervez konferenciát Csíkszeredában a Határtalan Tudomány. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

Rafal Smoczynski: The role of the intelligentsia habitus in the upward mobility of Polish migrants in the UK
2018. november 6-án, kedden, 10 órától vendégünk lesz Rafal Smoczynski az Institute of Philosophy and Sociology of the Polish Academy of Sciences oktatója, aki nyílt előadást tart. Az esemény helyszíne az egyetem 2-es terme.

Köztes terek / Spaţii intermediare / Spaces In Between ‒ Nemzetközi konferencia 2019
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja háromnyelvű konferenciát szervez Köztes terek/Spaţii intermediare/ Spaces In Between címmel, az egyetem csíkszeredai helyszínén, 2019. április 26-27. között. Jelentkezési határidő: 2019. január 31.

Ezüst Akadémia: dr. Kása Zoltán - Mi fán terem a számítógép, kell-e nekünk internet?
2018. november 6-8. között kerül sor az idei tanévben a harmadik előadásra, amelynek vendége dr. Kása Zoltán, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE oktatója.

VII. Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt hirdetünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa idén is meghirdeti a Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára.

Tanulmányi kiránduláson voltak a Humánerőforrás és a Szociológia szakos III. éves hallgatók
2018. október 19-én a Szociológia és a Humánerőforrás szakos hallgatók tanulmányúton vettek részt dr. Bálint Blanka és dr. Sólyom Andrea oktatók vezetésével.

Philip Zimbardo: Hogyan válhatunk hőssé vagy szörnyeteggé? - online előadás
2018. november 5-én, hétfőn, 18 órától a Philip Zimbardo világhírű szociálpszichológus a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a Pro Scientia Siculorum Egyesület felkérésére tart online előadást a Csíki Moziban.

Újabb Erasmus+ nemzetközi projekt – Kulturális ismeretek és nyelvi kompetenciák, mint a 21. századi készségek fejlesztésének eszközei
2018. október 18-20 között zajlott a „Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” (Kulturális ismeretek és nyelvi kompetenciák, mint a 21. századi készségek fejlesztésének eszközei) című Erasmus+ projekt kezdő találkozója Rigában (Lettországban) a Turiba Egyetem szervezésében.

Tervezzünk együtt a tanárképzésben
Az első McKinsey (2007) jelentés abból a tézisből indul ki, hogy „sehol sem tudja az oktatás minősége felülmúlni a tanárok színvonalát, azaz a tanulás minőségét csak a tanítás minőségén keresztül lehet javítani!”

Vállalkozni akaró nők mentorálása és fejlesztése - Erasmus+ projektben vesznek részt oktatóink
iFempower - Interaktív és mentorálás alapú fejlesztés a vállalkozásindításhoz nőknek címmel indult egy Erasmus+ projekt, amelyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karáról Dr. Lázár Ede, Dr. Gergely Orsolya, Kádár Beáta, Tánczos Levente - József oktatók vesznek részt.

Nagy Éva: Szól a rádió és a televízió, de nem mindegy, hogyan
2018. október 29-én, hétfőn, 18 órától a Humántudományok Tanszék és a Társadalomtudományi Tanszék vendége lesz Nagy Éva hungarológus.

Sapiophile: Nem büdös nekik a munka, csak a rendszer rossz
Új generációk tűntek fel a munkaerőpiacon (ők az Y és Z), akik a régi 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás munkamodellbe nem tudnak beilleszkedni.

Kedvezményes diákbérleteket lehet váltani a Csíki Játékszín idei évadára
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara idén bekapcsolódik a Csíki Játékszín bérletrendszerébe és ezzel kívánja a sapientiás hallgatók körében a kultúra iránti érdeklődést felkelteni, valamint bővíteni kulturális ismereteiket.

Öt csíki forrás vizét vizsgálták be, van, amelyiket egyáltalán nem ajánlják emberi fogyasztásra
Míg a Taplocai-, Somlyói- és Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő, a Piricskei-forrás vize nem ajánlott emberi fogyasztásra – derítették ki egyetemisták mikrobiológiai vizsgálatok során. forrás: szekelyhon.ro

Ezüst Akadémia: dr. Gergely Orsolya - Született feleségek? Női szerepek es szerepelvárások tegnap és ma
2018. október 23-25. között kerül sor a második előadásra az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretében. Ezúttal a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, dr. Gergely Orsolya lesz az előadó.

Apáczai-díjat kaptak oktatóink Szovátán
2018. október 13-án, szombaton Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai-díjjal jutalmazta a kutatást végző pedagógusokat. Így egyetemünk oktatóit is díjazták.

Turisztikai mérnök-menedzserek a Vargyas-szorosban
A harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók 2018. október 6-án a természetföldrajz tantárgyhoz kötődően tanulmányi kiránduláson vettek részt a Vargyas-szorosban dr. Ambrus Tünde oktatónk vezetésével.

Népszerűsítő körútra indul a Sapientia
A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban vág neki Az egyetem házhoz jön elnevezésű, 2019-es egyetemi felvételi tájékoztató körútnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

X. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának HumántudományokTanszéke idén tizedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában:

Újabb Ezüst Akadémia tanévkezdésre kerül sor
A 2018/219-es tanévben is elindítjuk az Ezüst Akadémia Oktatási Programunkat az 50 év fölöttiek számára. Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen összesen 1250 személy kezdi el a programot. Ennek a hatalmas érdeklődésnek nagyon örülünk mi is.

Unity in Diversity? Teachers’ Perspectives on Multilingualism within the EU
2018. szeptember 27-28. között szervezte meg Kölnben a Mercator Institute a Unity in Diversity? Teachers’ Perspectives on Multilingualism within the EU című kerekasztal beszélgetést, amelyre 11 európai kutatót hívtak meg (Norvégia, Anglia, Magyarország, Románia, Svájc, Németország).

Tanulmányi út a két(tan)nyelvű oktatás gyakorlati aspektusainak megismerésére
Az államyelv hatékony oktatásának lehetőségeire és összehasonlító elemzésére összpontosít az a kutatócsoport mely a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-európai Tanulmányok Kara kezdeményezésével, az MTA anyagi támogatásával, szeptember 23-29. között egyhetes tanulmányi út keretében, a két(tan)nyelvű oktatás gyakorlati aspektusainak elmélyült megismerésére vállalkozott.

Csomád-Bálványos régió „népi feredőit” vizsgálták a biomérnök mesterisek
Összesen 30 vizes élőhely (kénes fortyogók, ásványvizes források- és medencék, mofetta-forrás) esetében végeztek helyszíni vizsgálatokat az első éves Fenntartható Biotechnológia szakos hallgatók, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Egyetem Napját ünnepeltük Csíkszeredában
2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeltük. Az Egyetem Napi ünnepségnek a Csíki Mozi épülete adott otthont.

Felső-háromszéki falukutató tábor
Eseménydúsan kezdődött a tanév a humánerőforrás és szociológus szakos, másod- és harmadéves hallgatóknak, ugyanis már az oktatási periódus második hetében egy falukutató táborban vettek részt Sólyom Andrea és Telegdy Balázs oktatók vezetésével.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-as tanév második félévében.

Egyetem Napja Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2018. október 3-án, szerdán, 11 órától kezdődik a Csíki Mozi nagy termében.

Barabási Albert-László: A képlet - könyvbemutató és előadás
2018. október 5-én, pénteken 16:30-tól a Sapientia egyetem és a Pro Scientia Siculorum Egyesület vendége lesz Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Az előadásra előzetes regisztráció szükséges, az online regisztrálás ITT elérhető.

VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében hatodik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2018/19-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-es tanév második félévében.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara új tanévet ünnepelt
Újabb tanévnyitót tudhat maga mögött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. Az ünnepélyes tanévnyitóra 2018. szeptember 17-én, hétfőn került sor az egyetem Nagy Aulájában.

Gazdálkodj digitálisan!
Számos meghatározó intézmény és vállalat együttműködésével indul útnak Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, az Agrovirtus. A megmérettetés célja, hogy arésztvevő fiatalok egy 500 hektáros virtuális gazdaságban szimulált termelési év során gyakorlatban ismerjék meg a leginnovatívabb mezőgazdasági eljárásokat, technológiákat. A két hónapon át zajló versenyre október 12-ig jelentkezhetnek az egyetemista csapatok a főszervező,Agrovir Kft.-nél.

Ünnepélyes tanévnyitó a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. szeptember 17-én, hétfőn 11 órai kezdettel kerül sor a 2018/2019-es tanév ünnepélyes évnyitójára a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az esemény helyszínéül egyetemünk Nagy Aulája szolgál.

Őszi felvételin is kínál tandíjmentes helyeket a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
2018. szeptember 4-11. között lehet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karára felvételizni.

Hová lettek az ökológiai mérnökök, szükség van-e rájuk?
2018 augusztus végén a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kezdeményezésére szakmai fórumra került sor, amelynek meghívottjai a környezetvédelmi területen dolgozó és tevékenykedő szakemberei voltak. A kerekasztal témája az alkalmazott mérnöki know-how a régió fenntartható fejlődéshez kapcsolódó ágazataiban volt.

Ásványvizes konferencia a bártfafürdői „Sisi-villa” árnyékában
2018. augusztus 22-24. között a szlovákiai Bártfafürdőn került megrendezésre a XIV. „Kárpát-medence Ásványvizei” elnevezésű nemzetközi tudományos vándorkonferencia.

Óraadói tanársegédi állások a Biomérnöki Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi és adjunktusi állások betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2018/2019-es egyetemi évre.

Óraadói tanársegédi állás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2018/2019-es egyetemi évre.

Tenderfelhívás: műszaki ellenőr
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara műszaki ellenőrt keres a csíkszeredai épület további átépítési munkálatainak ellenőrzésére.

Szakmai gyakorlatoztak az Ökológiai mérnök szakos hallgatók
Az elmúlt hetek az Ökológiai mérnök szakos hallgatóinknak a szakmai gyakorlatokról szóltak. Most az ők beszámolójukat olvashatjuk, hogy milyen is gyakorlatban, egy valós cégnél mindaz, amit elsajátítanak az egyetemen.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2018/2019-es tanév)
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma 9/2018 (V.31.) számú döntése értelmében a tanulmányaikat és/vagy oktatói és kutatómunkájukat a felsőoktatásban/oktatásban végző külhoni magyar fiatalok szakmai munkáját, az értelmiségi pályán való előrehaladásukat segítendő, pályázatot hirdet a 2018 – 2019-es akadémiai évben a Collegium Talentum (CT) programban való részvételre.

Tusványosi életképek című fotópályázatunkra beérkeztek a pályamunkák
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke fotóversenyt hirdetett Tusványosi életkép témában. A fotókra Facebook oldalunkon lehet szavazni, IDE kattintva.

Intenzív érettségi felkészítőket tart a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara nyáron
FRISSÍTÉS: KEDVES ÉRDEKLŐDŐK! A ROMÁN FELKÉSZÍTŐRE BETELTEK A HELYEK! MATEMATIKÁRA LEHET MÉG JELENTKEZNI! A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara rendszeresen szervezett az elmúlt években ingyenes érettségi felkészítőket középiskolások számára. Most nyárra egy intenzív lehetőséget tartogatunk az érdeklődőknek.

Berobbantunk Tusványosra
2018. július 25-én, szerdán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara színes programmal vett részt az idei Tusványos rendezvényén.

Oktatónkat díjazták Bukarestben
Dr. Tapodi Zsuzsanna, a Humántudományok Tanszék professzora 2018. július 17-én előadást tartott a Bukaresti Egyetemen, a Román Összehasonlító Irodalmi Társaság kollokviumán Auguste de Gerando și rețeaua intelectualilor romantici europeni címmel.

Bolyai Nyári Akadémián adtak elő oktatóink
Bár látszólag a vakáció elkezdődött, az egyetem termeiben még a múlt héten is aktívan zajlott a tanulás. Ezúttal azonban nem a hallgatók, hanem a tanárok továbbképzéseinek biztosított helyet az Sapientia EMTE csíkszeredai kampusza.

Újabb Tusványosra készülünk
2018. július 25-27. között megtalálsz minket Tusványoson. Izgalmas előadásokkal várnak egyetemünk oktatói, ugyanakkor lehetőségetek van találkozni hallgatóinkkal is.

In memoriam Eszes Ferenc
Döbbenettel vettük tudomásul, hogy Eszes Ferenc volt kollégánkat magához szólította az Úr.

2018-as felvételi eredmények
Az eredményhirdetés után szeptember 13-14. között történik a helyek visszaigazolása (naponta 9-15 óra között).

Oktatók hallgatók általi véleményezése - 2018/19 tanév II. félév
Azon hallgatók között, akik végig kitöltötték az értékelőlapot és meg is adták a Neptun kódjukat, különböző Sapientiás nyereménytárgyakat sorsoltunk ki, ahol a főnyeremény egy táblagép volt.

Felvételi vizsgabeosztás
2018. július 19-20-án zajlanak a felvételi vizsgák, ennek terembeosztását és névsorát IDE KATTINTVA érhetik el.

Ismét terepen a szociológus hallgatók
Szűk tíz nap után újra terepen voltak a Csíkszeredai Kar első és másodéves #szociológia szakoshallgatói dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs oktatók kíséretében.

Kárpát-medencei Nyári Egyetemen vettek részt a bölcsészek
2018. július 10-15 között 23. alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára.

Sapiophile: Hogyan válasszunk egyetemet?
Tudatos döntéseket nagyon nehéz meghozni, főleg 18 évesen. A #Sapiophile új részében Tánczos Levente-József és Prohászka-Rád Boróka bemutat két jó módszert, hogy hogyan is válasszunk egyetemet. Reméljük, hogy neked is segít a döntésben.

Rangsorolták az egyetemeket, előkelő helyen a Sapientia EMTE
Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). forrás: szekelyhon.ro

Ökológiai mérnökök a Retyezát csúcsán
2018. júliusának első felében a Retyezát Nemzeti Parkban szakmai gyakorlatoztak az ökológiai mérnök szakos hallgatók.

Szerdán kezdődik a felvételi iratkozás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. július 11–18. között négy tudományterületen, 14 alapképzésen és 5 mesterképzésen, 318 tandíjmentes és 320 tandíjas helyre lehet felvételizni idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán.

Először írtak le új baktériumfajt a Szent Anna-tóból
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertó baktérium közösségének vizsgálata során a tudományra nézve új baktériumfajt izoláltak és írtak le Rhizobium aquaticum néven.

Egyetemünkön kutató hallgatók nyerték el a Székely Előfutár Ösztöndíjat
A Székely Előfutár Ösztöndíjak célja a Székelyföldről származó, alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában, melyet választott tanácsadó segítségével, egyetemi, vagy kutatóintézeti irányítással végeznek. Kizárólag erdélyi születésű és ott lakóhellyel rendelkező személyek részesülhetnek az ösztöndíjból.

Csíkszeredai Kórháznapokon adnak elő oktatóink
2018. július 6-8. között Csíkszeredai Kórháznapok keretében több előadásnak is otthont ad a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. Ezen az eseményen intézményünk oktatói is előadásokat tartanak.

A Double Rise fesztiválon gyakorlatoztak hallgatóink
Az idén első alkalommal kérték fel a Csíkszeredai Kar szociológusait a Double Rise fesztivál közönségének felmérésére, aminek nagyon szívesen eleget is tettünk.

Akkreditálták a Gazdasági informatika szakunkat
2018. június 29-én jelent meg a Bukaresti Akkreditációs Bizottság határozatában, hogy a Gazdasági informatika képzésünket akkreditálták.

Csíkszentmihályi Mihály professzor tart előadást a Sapientián
2018. július 3-án, kedden, 18 órától vendégünk lesz dr. Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás.

Salamon Bernadette MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk
Salamon Bernadette Élelmiszeripari mérnök szakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Bernadettel beszélgettünk.

Vincze Éva Boglárka MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk
Vincze Éva Boglárka Fenntartható biotechnológiás mesterszakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Boglárkával beszélgettünk.

Egység a változatosságban – utolsó projekttalálkozó Dubrovnikban
A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projekt hamarosan véget ér.

Egység a változatosságban – projektzáró esemény a Sapientián
A „Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon” („Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”) nevű Erasmus+ projekt záró rendezvényére került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2018. június 13-án.

Vitályos-Bartalis Réka, MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk
Vitályos-Bartalis Réka Fordító és tolmács mesterszakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Rékával beszélgettünk.

Megjelent a legújabb egyetemnépszerűsítő videónk
A 2018/2019-es tanévben 14 alapképzésre és 5 mesterképzésre hirdetünk felvételit. Több mint 600 hely várja az érdeklődőket. Legújabb videónkban szerettük volna megmutatni mi is vár rád az elkövetkezendő években, ha a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára felvételizel.

Korodi Mónika, MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk
Korodi Mónika Génsebészet szakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Mónikával beszélgettünk.

Páll Zelinda, MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk
Páll Zelinda Kommunikáció és közkapcsolatok mesterszakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Zelindával beszélgettünk.

Mérnökavatót tartunk
2018. június 21-én, csütörtökön 18 órai kezdettel tartjuk a Mérnökavató ünnepséget a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázati felhívás 2018.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170-ik évfordulója alkalmából a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon és Romániában élő magyar, valamint Argentínában élő argentin és magyar fiatalok számára. Részletek ITT!

I. helyezést értek el hallgatóink az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen
2018. június 11-én az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata első helyezést nyert el. Ez a helyezés azzal jár, hogy az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulójána nyertes csapat Magyarországot képviseli 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Elballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói
2018. június 8-9. között tartottuk az idei ballagási ünnepségünket, ez alkalommal 217 végzős vett búcsút az intézménytől.

Sapientia Nyári Egyetem 2018 - Poszterverseny
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán.

Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban záróprogram
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke 2016 és 2018 között Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az Európai Uniós munkaerőpiacon (Unity in Diversity) címmel nemzetközi projektben vesz részt.

Dr. Kocsis Károly geográfus és dr. Kontra Miklós nyelvész lesz a vendégünk
2018. június 14-én, csütörtökön, 14 órától két nyílt előadást tartunk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

A társadalmi önismeret útja
Az idén negyedik alkalommal került megszervezésre a humánerőforrás és szociológia szakos hallgatók záró konferenciája.

Ecotrophelia ökoinnovációs versenyen különdíjasok lettek hallgatóink
2018. május 29-31. között került megszervezésre a VII. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs verseny, ahol a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata, a Sapbakers különdíjban részesült. Az európai szintű verseny országos szakasza Galacon zajlott.

Double Rise fesztiválbérletet nyerhettek
Tudjuk, hogy szerettek játszani és fesztiválozni is, ezért van egy kis meglepetésünk számotokra.

Szakmai közlemény a székelyföldi „sáskainvázió” ügyében
Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtót is bejárta egy székelyföldi (kiemelten gyergyói) „sáskainvázió” híre. A hír nyomán a megyei és országos hatóságok rögtön felléptek és Gyergyószárhegy határában el is rendeltek rovarirtást az érintett kaszálók egy részén.

Kézdivásárhelyen is véget ért az Ezüst Akadémia program
2018. május 24-én, csütörtökön, Kézdivásárhelyen is bezártuk a 2017/2018-as tanévet a résztvevőknek. A hallgatók a tanév során 14 előadást követhettek figyelemmel.

Véget ért Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia Oktatási Program
2018. május 22-én, kedden, 17 órától megtartottuk a tanévzáró ünnepségét az oktatási programnak. Sepiszentgyörgyön a 2017/2018-as tanévben először sikerült megszervezni az eseményt, amelynek hatalmas sikere volt.

Harmadik tanévet zártuk Csíkszeredában az Ezüst Akadémia programon
2018. május 23-án, szerdán találkoztunk a 2017/2018-as tanévben utoljára az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevőivel, hiszen a harmadik év is véget ért az előadássorozat keretében. Idén közel 420 aktív hallgató vehetett át oklevelet.

Hallgatónkat díjazták az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián
Vincze Éva Boglárka, II. éves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgató A növényi növekedés serkentő baktériumok hatása a búzanövények nehézfémek által kiváltott stressz válaszára című dolgozatával jutalomban részesült az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (OFKD), témavezetője dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens volt.

Sántha Attila: Bühnagy székely szótár - könyvbemutató
2018. május 23-án, szerdán, 18 órától kerül sor Sántha Attila Bühnagy székely szótár könyvbemutatójára.

Fordító és tolmács workshopot tartottunk
2018. május 11-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke fordító és tolmács workshopot szervezett a hallgatók számára.

Sapiophile: Lufi vagy arany? Egyszerűen a bitcoinról
200 millió dollár egy pizzáért? Egyszerűen nem hisszük el, de tényleg. A #bitcoin a jövő digitális aranya, az évszázad befektetése? Vagy csak egy nagy lufi, ami nemsokára kipukkad? Vegyünk vagy ne vegyünk?

Három helyszínen zárjuk a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Programunkon
Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is végéhez ért az Ezüst Akadémia Oktatási Programunk az 50 év fölöttiek számára. Korábbi évekhez hasonlóan, idén is hivatalos ünnepség keretén belül búcsúztatjuk a programunk résztvevőit.

Ballagási ünnepség 2018-ban a végzős hallgatóinknak
2018. június 8-9-én kerül sor az idei hagyományosan kétnapos ballagási ünnepségre. Az idei esemény programtervezete alább olvasható.

HR szakos hallgatók szakmai kiránduláson a Studio HR-nél
2018. május 9-én az elsőéves HR szakos hallgatók egynapos szakmai kiránduláson vettek részt Brassóban. A kirándulás alkalmával meglátogatták a Studio HR céget, ahol Krizbai Lóránd cégvezető a HR szakmával kapcsolatos képzést tartott a hallgatóknak.

Tenderfelhívás - építkezés
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére. További információk a licitatie@uni.sapientia.ro e-mail címen igényelhetők.

Mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszentsimoni sörgyárnál.

A Kárpát-medence vizes élőhelyei: új mikrobafajok és új biotechnológiai lehetőségek forrásai
2018. május 10-én, csütörtökön kerül sor egy előadássorozatra, amelynek programja az alábbiakban érhető el. Az esemény helyszíne a Kis Aula.

Székelyföldi Smart City projekt lehetőségek - workshop
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kara és a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság 2018. május 10-én, csütörtökön workshopot szervez az 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN Innovation and technology in the knowledge based economy konferencia előprogramjaként.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign