Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hallgatóink is részt vettek az V. SZIE Regattán Szarvason

2016. június 24-26. között a Szent István Egyetem és az SZIE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata közösen szervezte meg az V. SZIE Regattát Szarvason, a Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar kampuszán.

A rendezvényre közel ötszáz résztvevő látogatott el a Kárpát-medence különböző pontjain működő felsőoktatási intézményekből. A Holt-Körösön négy sárkányhajó állt a csapatok rendelkezésére, melyek reggeltől délutánig folyamatosan „harcoltak” egymás ellen. A határon túli csapatokat a komáromi Selye János Egyetem, a SZIE zentai képzési helye és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 28 tagú hallgatói csapata alkották.

Szerény, sárkányhajót soha nem látott, fiatal 17 tagú csapatunk a SZIE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának, valamint a Szent István Egyetem vezetőségének (Magyar Ferenc Stratégiai és koordinációs főigazgató úr) meghívására 2016. június 24-én, pénteken reggel 7:30-kor útnak indult Marosvásárhelyre, ahol kibővült az ott várakozó 11 hallgatóval, így 28-an folytatták az utat Ferencz Katalin és András Előd HÖK elnökök vezetésével. A Sapientiás különítmény délután 18:00 órakor érkezett meg a SZIE szarvasi kampuszára egy hosszú, izzasztó 10 órás utat követően. A késői érkezés miatt már nem akadt alkalom a csapat számára, hogy a szombati verseny előtt kipróbálhassa a sárkányhajót és annak működésének rejtelmeibe merüljenek, így a regisztrációt követően a szálláshelyre siettek, majd onnan a Holt-Körös partjára, a rendezvény megnyitójának helyszínére. A vacsorát követően a csapat a szálláshelyen pihente ki az út fáradalmait éjszaki fürdőzéssel enyhítve a nappali hőségben elszenvedett kínokat.

„Kora reggel ébredtünk. Volt, aki könnyebben, volt, aki nehezebben, volt, akit fel kellett költeni, de senkit nem hagytunk hátra. Együtt indultunk életünk első hivatalos sárkányhajóban való evezésünkre”.

A reggelit követően elindult a verseny. Az első körben időmérő futamon vettek részt a csapatok. Az időeredmények alapján eldőlt, hogy a következő körben mi fog történni. A 8 legjobb időt futó csapat továbbjutott, míg a maradék 9 egymással vívott alsóági csatát a IX-X-ik helyért. Csapatunk az első körben alig egy tized másodperccel maradt le a legjobb 8-ba jutásról 1:03:90-es időt evezve a 200 méteres távon, úgy, hogy induláskor még nem tudtuk, hogy pontosan hogyan kell fogni az evezőt, ennek ellenére mindent beleadtunk. Ellenfelünk a verseny II. helyezettje, a SZIE Mesterek voltak, akik nagyon összeszedve, erőteljesen hajtották mellettünk a hajót minket is arra ösztönözve, hogy kitartóan evezzünk, ne maradjunk le. A második futamot tehát a IX helyről a IX-ik helyért vívtuk az Elemi-csapás csapatával, akiket komoly erőfeszítés révén az utolsó harmadban hagytunk le már ismerve az evezés technikáját.

A versenyt követően, mivel előző nap számunkra nem jutott idő a hajók kipróbálására, versenyen kívül hajózhattunk egyet mindenki számára lehetőséget biztosítva a hajókázásra. Természetesen a nap első felében eluralkodó versenyszellem ez úttal is bennünk élt, így a Marosvásárhelyi Kar valamint Csíkszeredai Kar hallgatói külön hajóba szállva megküzdöttek egymással a 200 méteres távon, de egyik sem bizonyult jobbnak a másiknál, a hajók egy időben értek célba.

„Egy eszméletlen hétvége volt. Jó idő, szép lányok, sárkányhajók, verseny, adrenalin, fürdés, minden, ami kellett.”

Valóban jól éreztük magunkat, köszönjük a Szent István Egyetemnek és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak a meghívást. Köszönjük, hogy egy egyedi élményben lehetett részünk. Még soha nem sárkányhajóztunk, így kimondhatatlanul örülünk, hogy ott lehettünk. A hatalmas meleg ellenére mindenki jól érezte magát, hisz aki hűsölni akart, ott volt a Holt-Körös, ahol fürödözhettünk este pedig a szuper hangulatú partik. Egy felejthetetlen hétvége volt.

Vasárnap reggel 10 órakor útnak indult csapatunk haza fele. Úgy terveztük az utazást, hogy időben hazaérhessünk, és együtt szurkolhassunk a magyar válogatottnak a belgák elleni mérkőzésen, de sajnos dugóba kerültünk, így közel másfél óra után tudtuk folytatni utunkat Gyalu településről. Végül sikerült a lehetetlen, mobiltelefonról követtük a mérkőzés első félidejét, majd a másodikat az egyetem épületében néztük végig hazaérkezésünk után.

Jó kis hétvége volt!

A Szent István Egyetem nyárindító fesztiválján kétpályás, 200 méter hosszú versenypályán szálltak vízre a csapatok, akiket a közönséggel együtt Horti Gábor sportkommentátor bíztatott. A versenyen 17 egyetemi valamint 3 középiskolás csapat vett részt.

Az eredmény
Egyetemi csapatok:
I. Boat-Ladozók
II. SZIE Mesterek
III. Regattászok
IV. GTK-HÖK
V. Debreceni Egyetem
VI. Selye János Egyetem
VII. Gödöllői Koli Hajó
VIII. Gödöllői Gazdászok
IX. Sapientia, Kancellári gálya, Doktoranduszok, Pirates of the Buttless Lake
X. Elemi-csapás, Gépész Ladik, Zenta, Rektori, Vízhányók

Különdíjak:
Nagy Dániel és csapata valamint Koppányi Péter és csapata - Leg"SZIÉSEBB" SZÍV
Elemi-csapás - Legmegfontoltabb csapat
Pirates - Legfeltűnőbb csapat

Középiskolás csapatok:
I. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium
II. Székács Elemér Mezőgazdasági Szakközépiskola
III. Szlovák Általános Iskola

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031