Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hallgatónkat díjazták a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen

Háromszéki filmes nyerte idén a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny dokumentumfilmes kategóriáját. Vargyasi Levente rendező-operatőr, fotográfus, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kommunikáció szakos hallgatója, a Tehenesek című dokumentumfilm képi világával érdemelte ki a rangos szakmai díjat.

A második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait csütörtökön este Budapesten, a Pesti Vigadóban adták át. A hat kategóriában meghirdetett megmérettetést a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésben a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen rendezték meg.

 Nagy elismerés számomra ez a díj, ugyanakkor visszajelzés, hogy jó úton járok. A dokumentumfilmet fontos kifejezőeszköznek tartom, a Tehenesek című filmünkkel egy már-már eltűnőfélben levő világot rögzítettünk” – fogalmazott Vargyasi Levente a díjkiosztót követően, aki azt is elmondta, jelenleg a cukorrépa-termesztés helyzetét felgöngyölítő dokumentumfilmen dolgozik.

Nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat. A dokumentumfilm kategóriában 13 operatőr versenyzett, a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri a Vargyasi Levente által jegyzett dokumentumfilm képi világát tartotta a legjobbnak.

A Tehenesek című dokumentumfilm a háromszéki magyar szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel, nyomon követve a mindennapi élet mozzanatait. A tejesgazdák, illetve a húsmarhát tenyésztők lehetőségeit, jövőképét is körvonalazzák azok a vallomások, amelyek sok optimizmusról árulkodnak a sokszor kilátástalan gazdasági illetve politikai körülmények ellenére. A megpróbáltatásokkal teli gazdaéletet nemcsak a portán belül, hanem a természettel a közösség, a szarvasmarhatartók egyesületének a megmozdulásain keresztül is láttatja a film. A Tehenesek dokumentumfilm rendező-operatőre Vargyasi Levente, vágója a TVR magyar adásának munkatársa, T. Bányai Péter, forgatókönyvét a szintén sepsiszentgyörgyi Fám Erika írta, zenéjét Könczei Árpád szerezte és helybeli muzsikusok játszották. Az alkotást a Lakiteleki Filmfesztiválon és a bukaresti Docuart fesztiválon is díjazták.

 

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031