Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hétvégén zajlott a CSI:Sapientia

A döntőt a Nagykárolyi Elméleti Líceum InWest nevű csapata nyerte.

Karunk Biomérnöki Tanszéke harmadik alkalommal szervezte meg a CSI:Sapientia bűnügyi versenyt. A verseny első két fordulója elméleti ismeretekre alapult, és összesen 75 négyfős csapat nevezett be Máramaros, Bihar, Hunyad, Fehér, Szatmár, Kolozs, Brassó, Maros, Kovászna és Hargita megyékből.

Az első két forduló során kiválasztott hat csapat a 2014. november 15-16-án megszervezett harmadik fordulóban mérte össze tudását a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének laboratóriumaiban. Feladatuk egy „bűncselekmény” megoldása volt. A történtek felderítése érdekében a középiskolás diákokból álló négytagú csapatok egy órás helyszínelést végeztek, kihallgatták a gyanúsítottakat és a laboratóriumban elemezték a bizonyítékokat. A csapatok vasárnap reggel 10 órától mutatták be az elért eredményeiket, a potenciális gyanúsítottat, és rekonstruálták a történteket.

A diákok munkáját szakértőkből álló zsűri értékelte, amelynek tagjai dr. Tar Gyöngyi a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság igazgatónője, dr. Sinkó János törvényszéki orvosszakértő, dr. Ábrahám Beáta a Sapientia EMTE professzora és Sata András-Albert XII. osztályos tanuló volt a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceumból.

Első helyezést ért el a Nagykárolyi Elméleti Líceum csapata az InWest: Horvay Balázs, Vass Péter, Nonn Árpád és Beiland Arnold, Kiss Ildikó tanárnő vezetésével. Második helyezést ért el a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium csapata a LabRat: Ambrus Dorottya, Bajcsi Anna, Kovács Izabella, Tamás Krisztina, Görgicze Emőke tanárnő vezetésével. Harmadik helyen végzett a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaiból álló Cluedo csapat: Sütő Ágoston, Magdó Sándor, Szabó Ágnes-Krisztina és Fülöp Dorottya, Dénes Tünde biológia szakos tanár vezetésével. A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum BreakUs csapata: Gáspár-Barra Szilárd, Szász-Barra Boldizsár, Palkó Csaba-László és Bereczki Éva, Szombati Gabriella tanárnő vezetésével a negyedik helyen végzett. A marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégium Vársárhely(i)színelők csapata, és a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum 1000101 csapata is részt vett a döntőben.

Gratulálunk a csapatoknak a kitartó munkáért!

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031