Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hétvégén zajlott az V. "Gúzsba kötve táncolni" fordítói verseny

2013. december 14-én, szombaton sor került a „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjére. E versenyt  idén ötödik alkalommal szervezte meg a Humántudományok Tanszék.

A vetélkedő nemcsak Csíkszereda környékére, hanem Erdély távolabbi területeire is eljutott, Barót, Brassó, Gyímesfelsőlok, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely és Temesvár is jelen volt a verseny virtuális térképén. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget biztosítsunk a fordítás iránt érdeklődő középiskolás diákoknak, hogy íráskészségüket, nyelvtudásukat, nyelvi érzékenységüket próbára tegyék egy oldott, családias hangulatú versenyen, bemutathassák, milyen ügyesen tudnak „gúzsba kötve táncolni”.

Az elődöntőre jelentkező 54 középiskolás diáktól 62 fordítás érkezett, a döntőn a kategóriánkénti első három helyezett vehetett részt.

A diákok egy kétórás helyszíni fordítás során mutatták be fordítói készségeiket. A fordításra az egyetem könyvtárának olvasótermében került sor, Máthé Zsolt könyvtáros segített a diákoknak, ha szótárra volt szükségük, hisz a fordítás elképzelhetetlen különböző szótárak használata nélkül, a leggyakorlottabb fordító számára is nélkülözhetetlen munkaeszköz a szótár.

Míg a zsűri a fordításokat értékelte, a más helységekből érkező diákok egy rövid városnéző sétán ismerkedhettek egymással és Csíkszereda fontosabb látványosságaival.

Ezután került sor a munkák kiértékelésére és a díjazásra. A zsűri tagjai méltatták a fordításokat, kiemelték a jó megoldásokat és felhívták a figyelmet azokra a hibákra, melyet kezdő fordítóként, illetve az idő szorításában elkövettek. A díjazottak értékes könyvajándékokat kaptak. A legsikerültebb fordítást egy Kindle elektronikus könyvolvasóval jutalmazták.

 

A helyezés a következőképpen alakult:

Román–magyar kategória:

I. díj: Timár Csönge-Bernadette, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely

II. díj: Kristály Anasztázia, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

III. díj: Szőke Henrietta, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

Magyar–román kategória:

I. díj: Andrieş Raluca Alexandra, Venczel József Szakközépiskola, Csíkszereda

II. díj: Ocskó Endre, Gerhardinum Római Katolikus Líceum, Temesvár

III. díj: Andrásy Orsolya, Baróti Szabó Dávid Tehnológiai Liceum, Barót

Angol–magyar kategória:

I. díj: Nagy Imola, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

II. díj: Sugár Tímea, Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

III. díj: Köpecsiri Kinga, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

Magyar-angol kategória:

I. díj: Nagy Lehel, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

II. díj: Jakab Botond, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

III. díj: Szenner Andrea Inke, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

 

Különdíj: Nagy Lehel, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

Az eredményhirdetés és díjkiosztás után a diákok és a jelenlevő kísérőtanárok, a zsűritagok és a szervezők egy közös ebéden vettek részt az egyetem ebédlőjében.

Az idei versenyen is a tizenegyedik osztályosok vettek részt nagyobb számban, reméljük, hogy sokukkal jövőre is találkozunk.

Köszönjük támogatóinknak, a Kele Könyv Várnak, a Gutenberg Könyvesboltnak, a Székelyföld Kiadóhivatalnak, az Okian könyforgalmazónak, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének, Csíkszereda Város Siculus Kutatóintézetének, valamint Tomonicska Ingrid és Bangha Imre tanároknak az értékes könyvadományokat!

 

A szervezők nevében,

dr. Mihály Vilma-Irén, egyetemi adjunktus

Dégi Zsuzsánna, egyetemi tanársegéd

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031