Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hová lettek az ökológiai mérnökök, szükség van-e rájuk?

2018 augusztus végén a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kezdeményezésére szakmai fórumra került sor, amelynek meghívottjai a környezetvédelmi területen dolgozó és tevékenykedő szakemberei voltak. A kerekasztal témája az alkalmazott mérnöki know-how a régió fenntartható fejlődéshez kapcsolódó ágazataiban volt.

Az esemény házigazdája dr. Miklóssy Ildikó egyetemi adjunktus, a Biomérnöki Tanszék vezetője volt, a kerekasztalt pedig Korodi Attila, parlamenti képviselő moderálta.

Az alkalmazott mérnöki know-how a régió fenntartható fejlődéshez kapcsolódó ágazataiban fórumon több kérdéskört is megvizsgáltak a jelenlévők. A beszélgetés elején bemutatásra került a Biomérnöki Tanszék gondozásában működő Ökológiai mérnök képzés, ahol dr. Miklóssy Ildikó, tanszékvezető kiemelte, hogy fontosnak tartják a térségben népszerűsíteni a ökológiai mérnöki szakmát, hiszen egyre több intézmény és cég keresi a jó szakembereket. A továbbiakban szó került arról, hogy az ökológiai mérnöki, és általában az alkalmazott műszaki know-how-ra folyamatosan és egyre inkább szükség van a térségben, ezt erősítette meg András Balázs is, a Meplan Stúdió igazgatója. András Balázs elmondta, hogy nála már három olyan ökológiai mérnök is dolgozik, aki a Sapientián végezte el a képzést, és mivel jó tapasztalatai vannak a munkatársakkal, további munkaerőt keres, hiszen szüksége van a jó szakemberekre.

Miklóssy Ildikó kitért arra, hogy az öko-mérnök képzés jelenleg egy erős tudásanyagot biztosító szak, hiszen minden szakmában a legfontosabb a megbízható alaptudás, így hangsúlyt fektetnek erre. A megfelelő mérnöki alapozással nem csak a környezeti technológiákban jártas szakembereket képeznek, hanem akár épületgépészeti tervezést, környezeti hatástanulmányokat, auditálást és engedélyeztetést megvalósító mérnököket is, ez teszi lehetővé a későbbi elhelyezkedés széles választékát is. A jó bérezést nyújtó közintézményekben, közszolgáltatóknál, helyi önkormányzatoknál való elhelyezkedés palettája is nő. Szép Róbert, államtitkár, a Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője szerint csak a megyében 3-4 éves perspektívában több ökológiai mérnöki munkahelyre van kilátás a Környezetvédelmi Ügynökség, valamint az Olt Vízügyi Igazgatóság keretében. Ahhoz, hogy ezeket a munkahelyeket felkészült szakemberekkel töltsék fel meg kell találni azt a merítési bázist, akiket érdekel ez a tudományág. Ezért szükséges hosszútávon gondolkodni abban, hogy ez a jól fizető szakma miként tud vonzó lenni a most pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy a szakmai felkészültség mellett elengedhetetlen a román nyelvtudás is, amelyet akár párhuzamosan a munkavállalással fejleszteni tudnak a jelentkezők, de már az egyetemi évek alatt is lehet erre hangsúlyt fektetni.

Zólya László, az ADI SMID Harghita vezetője elmondta, hogy a szakmával kapcsolatos sztereotípiákat is megkellene szüntetni, hiszen a hulladékgazdálkodás és szennyvíztisztítás területén túl is vannak olyan részei a szakmának, amelyek kihívást jelentenek. Akinek ilyen mérnöki végzettsége van, az foglalkozhat legelőgazdálkodással, vízvédelemmel, nyersanyag felhasználással, auditálással. Ennek ellenére kevesen választják ezt a szakmát, melynek egyik oka, hogy létezik egy, az ökológiai mérnöki képzéstől független strukturális probléma az egyetemi tanulmányokra való jelentkezésnél, ami az érettségiző diákok létszámából és az általános egyetemi kínálatból adódik.

A szakmai kerekasztal végén pedig szó került arról is, hogy a környezetvédelem és környezettechnológia témakörben szakmai fórumot fog a Biomérnöki Tanszék indítani, ahol az egyetem, a szakemberek és a piaci szereplők kapcsolattartása, új szakmai és jogi információáramlást, valamint a szakirányú munkaerőpiac igényeket fogja ellátni.

A tanszék ennek érdekében nyitott és várja azon cégek jelentkezését, akik szakmai gyakorlatra szeretnének diákot alkalmazni, valamint teljes mértékben támogatja az olyan államvizsga dolgozat téma kidolgozását, amely a diák és a szakmai gyakorlatot biztosító, potenciális munkaadó cég javára is válik.

Az elmúlt években már jó együttműködés alakult ki helyi intézményekkel, így a hallgatók már szakmai gyakorlatoztak a Mineral Quantumnál, a Meplan Stúdiónál, a Protannál, Csíki Sörnél, Tusnád Ásványvíznél, környezetvédelmi hatóságoknál és minden esetben pozitív volt az együttműködések végkimenetele.

A kerekasztal résztvevői zárásként arra biztatják az érdeklődőket, hogy kicsit ássák bele magukat az öko-mérnöki szakma rejtelmeibe, legyenek kitartóak és keressék meg azt a területet, ahol a jövőben szívesen dolgoznának.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031