Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Humánosok tanulmányi kirándulása Bukarestben

A tanulmányi kiránduláson a Humántudományok Tanszék szakjairól 36 diák és 4 kísérő vett részt.

Csíkszeredából csütörtökön, március 13-án, 10 órakor indultunk. A sepsiszentgyörgyi résztvevők felszállása után a tömösi szorosban tartottunk egy hosszabb pihenőt, ahol megkoszorúztuk az 1849. június 20-i csata emlékére állított oszlopot. Ez egyúttal csapatépítő próbát is jelentett, mert nekünk kellett lerakni a patakba az átkeléshez szükséges köveket.

A Prahova folyó mentén elterülő üdülők, Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia érintésével átjutottunk Havasalföldre. A 45-ös szélességi kör mentén pihentünk egyet, majd Ploiești felé folytattuk utunkat. Közben Dan Stoica regényének a régi Bukarestről szóló fejezetét hallgattuk.

Bukarestben elfoglaltuk a szállást és metróval indultunk a központ megtekintésére (királyi palota, Atheneum, Román Tudományos Akadémia, Victoriei út). A belvárosi séta a Papa la Șoni nevű vendéglőben ért véget, ahol a Sanyi nevű tulajdonostól megtudhattuk, hogy magyarként is lehet Bukarestben érvényesülni, ha jól főz az ember. Vacsora után újabb séta és metrózás zárta a napot.

Péntek reggel az óváros (Curtea Veche, Hanul lui Manuc, Lipscani, barátok temploma) és a főbb műemlékek megtekintése után a délelőtt a Parlament épületének látogatásával telt. Újabb séta következett a belvárosban az egyetem, Cișmigiu park, Petőfi ház érintésével. Ebéd után a Nemzeti Galéria, Crețulescu templom és könyvesbolt megtekintése következett.

A szabad program az adrenalin-szint emelkedését hozta, mert az egyik hallgató nem talált vissza időben a Nemzeti Színház előtti találkahelyre. De feltalálta magát: egyenesen a19 órától következő előadás helyszínére, a Kis Színházhoz ment. Csehov Cseresznyéskert című drámája igazi színházi élményt nyújtott.

A 22 órai  indulás után hajnali 3 órakor értünk haza a vidám hangulatú kirándulásról.

Tapodi Zsuzsa

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031