Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

II. Felső-háromszéki kutatótábor

Az idei tanévben immár másodszor került sor terepmunkára a szociológia szakon, dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs vezetésével.

Habár a terep már ismerős volt a másodéves hallgatók számára, az első éves hallgatók most estek át az igazi „tűzkeresztségen”, hisz ez volt az első olyan alkalom, amikor egy vidéki térségben, élesben próbálták ki mindazt, amit eddig az elméleti órákon megtapasztaltak. 

A kutatás helyszíne – a kutatás ex-post jellegéből fakadóan – azonos volt az őszi kutatás terepével, amely Bereck, Lemhény és Ozsdola községeket érintette. A gyakorlati munka egy kérdőíves kutatás volt, amelyben a hallhatók a lakosság környezeti, kulturális, történelmi és gasztronómiai értékek ismeretét és a hozzájuk való viszonyulást mértéke fel. A napközben zajló megfeszített menetet az étkezési szünetek szakították meg, majd este a vacsora után, mindenki elmesélte a napközben tapasztalt pozitív élményét és azokat a kihívásokat, amellyel szembe került. A kötelező körön túl szerencsére még marad annyi energia estére, hogy egy társasjáték keretében vagy csak az informális beszélgetések során a különböző évfolyamon tanuló hallgatók jobban megismerjék egymást.

Az esti körökben elhangzott visszajelzésekből az derült ki, hogy a terepmunka révén számos esetben az elméleti oktatásban nyert ismeretek megelevenedtek és így a hallgatók megtapasztalták, hogy az órák alatt elsajátított ismeretek hogyan nyilvánulnak meg a valóságban, illetve, hogy a szakmai ismeretek esetenként hogyan írják felül a sztereotípiákat.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30