Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

II. Fessünk mikrobákkal! - beszámoló a laboraktivitásról

2017. február 21-23. között zajlott 233 csíkszeredai végzős középiskolás részvételével a mikrobafestés a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Biomérnöki illetve Élelmiszertudományi Tanszékeinek szervezésében második alkalommal került sor a Fessünk mikrobákkal! címmel meghirdetett interaktiv laboraktivitásra, amelyen összesen 233 végzős középiskolás diák és 7 tanár vett részt, a következő hat csíkszeredai középiskolából:

  • Joannes Kájoni Szakközépiskola,
  • Kós Károly Szakközépiskola,
  • Márton Áron Főgimnázium,
  • Nagy István Művészeti Líceum,
  • Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium,
  • Venczel József Szakközépiskola.

Kedden, február 21-én, 8-16 óra között csoportosan érkeztek a diákok. Munkavédelmi felkészítő után megtanulták, hogyan kell a különböző színű (piros, sárga, narancs, fehér) pigmenteket tartalmazó baktériumokkal festeni (részletek lásd itt). Ezután mindenki szabadon használhatta a fantáziáját a festéshez.

festés a laborban

Mivel a mikroorganizmusok nagyon kicsik (1-2 mikrométer átmérőjűek), a táptalajra felvitt mikrobák kezdetben nem látszottak, csupán kis karcolatok voltak megfigyelhetőek. Egy-két nap elteltével, miután a mikrobák milliárd számra elszaporodtak kirajzolódtak az oltáskor ráképzelt minták, „életre keltek a festmények”.

Bakteriális festmény

Csütörtökön délután dr. Máthé István oktató – a rendezvény ötletgazdája és főszervezője – az egyetem Nagy Aulájában köszöntötte a visszatérő diákokat, majd dr. Mara Gyöngyvér egy rövid előadást tartott A bennünk élő mikrobák címmel. Ezután a - Mihály László, fotódesigner és András Előd, humorista zsűrizésének köszönhetően - a mikrobafestészet legjeit díjazták arany-, ezüst- és bronz-fokozattal az alábbi kategóriákban: Legtudományosabb, Legtermészetesebb, Legvirágzóbb, Legállatibb, Legművészibb, Legnépiesebb, Legmeseibb, Legjátékosabb, Legotthonosabb, Legszerteágazóbb, Legértékállóbb. A díjazás után egy kiállítás keretében a résztvevők az egyetem előterében megtekinthették a több mint 450 „mikrobiális festményt”.

kiállítás az előtérben

A sok önkéntes munkával járó szervezési hátteret elsősorban mintegy két tucat alapképzéses-, mesteris- és doktorandusz hallgatónk biztosította, de több oktató és adminisztratív személyzet is részt vett az esemény sikeres lebonyolításában. Az idei Fessünk mikróbákkal! akciónak volt egy hallgatók által készített baktérium kabalaállata is, amelyet “Sapibacillus” névre kereszteltünk.

A laboraktivitásról több helyi és országos sajtóorgánum is beszámolt magyar és román nyelven (lásd alább):

Transindex

Krónika

Hargita Népe

agerpres.ro

transilvania-tv.ro

TVR2 hírműsora

Digi 24 hírműsora

M1-es magyar csatorna hírműsora

TVR Marosvásárhely – magyar adása

 

A legjobban sikerült „baktériumrajzok” megtekinthetők itt!

Az egyik középiskolás diák által tavaly készített felirat lett a mikrobafestési akciók mottója: Keep calm and draw something!

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031