Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

II. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő

A Társadalomtudományi Tanszék gondozásában második alkalommal került sor a középiskolásoknak meghirdetett vetélkedőre.

A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Karának Társadalomtudományi Tanszéke második alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt, amelynek idei témája az Összefogás, önkéntesség, kaláka volt.

A vetélkedő támogatói a Venczel család, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége volt, akiknek köszönhetően anyagi- és könyvadományokkal jutalmaztuk a résztvevő diákokat és tanáraikat.

A vetélkedőre hat csapat nevezett be, akik az első fordulóban terepkutatást tartalmazó dolgozatokat készítettek, a második fordulóban pedig bemutatták azokat. A zsűri pontozta a dolgozatokat a szóbeli bemutatás szempontjából is, a végső sorrend pedig a két forduló végeredményéből állt össze.

A vetélkedő védnöke dr. Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja, szervező-koordinátora Telegdy Balázs, a Társadalomtudományi Tanszék oktatója volt.

A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (adjunktus, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), Pál Éva (nyugalmazott tanárnő) és Balázs Beáta (Sapientia EMTE, III. éves, Szociológia szakos hallgató) voltak.

Dicséretben részesült a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola csapata (vezető tanár Máthé Ágota, diákok: Jani Szende és Dobra Zsolt) a Régi idők kalákája Sepsibükszádon című dolgozattal, a csíkszeredai Joannes Kájoni Gazdasági Iskolaközpont csapata (vezető tanár Tőkés Éva, diákok: Imre Bernadett és Györfi Rita) az Egységben az erő – Az önkéntesség közösségépítő szerepe című dolgozattal, valamint a Venczel József Iskolaközpont (vezető tanár Forró Albert, diákok: Bors Tihamér-Előd és Szende Tamás) a Csatószegiek külföldi munkavállalása 1990 után című dolgozattal.

A zsűri harmadik helyre sorolta a csíkszeredai Joannes Kájoni Gazdasági Iskolaközpont csapatának (vezető tanár dr. Ambrus Tünde, diákok: Domokos Lívia és Tímár Kinga) A hidrológiai adottságokhoz igazodó közösségszerveződések a Fiság lokját alkotó falutízesekben című dolgozatát; második helyre a marosvásárhelyi Református Kollégium csapatának (vezető tanár Kovács Barna, diákok Csizmaș Andreea és Lukács Zsuzsanna) Az önkéntesség motivációjának dimenziói című dolgozatát, és első helyre a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum csapatának (vezető tanár Erdős Annamária, diákok Brassai Erika és Nagy Katalin) Sok kéz hamar kész című dolgozatát.

A hivatalos díjazáson túl számos különdíj is kiosztásra került. A Székely András Bertalan által felajánlott díjat a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum csapata érdemelte ki, a Szekeres Adorján díját a Venczel József Iskolaközpont diákjai nyerték el, valamint Nistor Laura díját a csíkszeredai Joannes Kájoni Gazdasági Iskolaközpont csapata (vezetőtanár Tőkés Éva) kapta.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031