Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Ilyen volt az IDEGEN-STRĂINUL-STRANGER nemzetközi konferencia

A 2017. április 21-22. közötti rendezvényre a magyarországi és romániai előadókon túl neves amerikai, bolgár, cseh, holland, japán, lengyel, olasz, svéd, szerb, szlovák egyetemek kutatói jelentkeztek, összesen 115-en.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke és  Társadalomtudományi Tanszéke rangos nemzetközi szakmai támogatással (Szegedi Tudományegyetem BTK – Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, Román Összehasonlító Irodalmi Társaság, MTA Magyar Kulturális Antropológia Társaság Modern Mitológiakutató Műhely) nagy sikerű nemzetközi,  háromnyelvű, interdiszciplináris konferenciát  szervezett Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében, 2017. április 21-22 között IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER címmel.

 

A konferencia széleskörű tudományközi jellegét mutatja, hogy a két nap során párhuzamos antropológiai, kommunikációtudományi, irodalomtudományi, nyelvészeti, társadalom-tudományi és interdiszciplináris ülésszakokban, három nyelven: magyarul, angolul és románul lehetett hallgatni színvonalas előadásokat, amelyeket élénk szakmai viták követtek.

Az előadók a magyar, román, európai kultúrában jelenlévő, vagy az egyetemes kultúrát átitató kortárs mítoszokat: a magyarságot is érintő idegen-diskurzusokat, azok társadalmi beágyazottságát, keletkezésük körülményeit, motivációit (gazdasági-, politikai-, pszichológiai magyarázó faktorait), szimbolikáját vizsgálták.

 

                          dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi docens                                      dr. Lázár Ede, egyetemi docens, dékán

         dr. Pap Levente, egyetemi adjunktus, dékánhelyettes                     dr. Hubbes László-Attila, egyetemi adjunktus

dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó, egyetemi adjunktus

A témakör megvitatása 22 ülésszak keretében antropológiai, kommunikációelméleti, irodalmi, nyelvészeti, szociológiai és interdiszciplináris szekciókban történt. Az angol nyelvű plenáris előadást az imagológiai kutatások egyik legkiemelkedőbb képviselője, Joep Leerssen tartotta Amszterdamból, a magyar nyelvűt, a MoMiMű képviseletében, Povedák István, a Szegedi Tudományegyetemről.

dr. Joep Leerssen, egyetemi tanár

Az élő szekciók előadásai mellett a konferencia virtuális szekciójába is számos kiváló szaktanulmány érkezett, amelyek a konferencia blogján olvashatók: https://stranger2017blog.wordpress.com/

Ugyanitt elérhető a konferencia kivonatfüzete is: 

https://stranger2017blog.files.wordpress.com/2017/04/stranger_abstracts.pdf

A kész tanulmányokat az ACTA Universitatis Sapientiae társadalomtudományi, kommunikációtudományi és bölcsésztudományi szaklapjaiban, valamint három válogatott konferenciakötetben kívánjuk megjelentetni.

A nagysikerű szakmai találkozó, pezsgő eszmecsere szombat délután városnéző sétával zárult.

Köszönjük a konferencia sikeres lebonyolításához nyújtott segítségét mindazoknak a kollégáknak és hallgatóknak, akik előadással, moderálással, szervezési munkával vagy egyéb hozzájárulással részt vettek benne!

Még több fotót itt találnak!

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031