Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Ilyen volt az idei CSI:Sapientia verseny

2018. február 1-3. között került megrendezésre a CSI: Sapientia döntője, a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében. A középiskolások számára januárban meghirdetett első fordulóra számos csapat jelentkezett az ország különböző városaiból (Sepsiszentgyörgy, Déva, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely)

Az első forduló során a csapatok elméleti ismeretekkel gazdagodhattak a bűnügyi vizsgálatok tudományos vonatkozásairól és számítógépes programok felhasználásával bűnügyi vizsgálatokat végezhettek. A jelentkezett 41 csapat közül az első fordulóban legjobban teljesítő 4 csapat jutott tovább a döntőbe, név szerint:

  • Árnyjáték (Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó)
  • Chemiewölfe (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely)
  • FBI (Téglás Gábor Elméleti Líceum, Déva)
  • Hulladék (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda)

A döntő során a csapatok első feladata a helyszínelés volt, ahol különböző nyomokat kellett találniuk egy bűnügyi eset megoldása érdekében. Ezt követően a gyanúsítottak kikérdezésére került sor, amelyet a diákok nagy leleményességgel oldottak meg. Az alapos faggatózást követő labormunka során a csapatok a bűnügyi helyszínen talált vérmintákból DNS-t izoláltak, majd polimeráz láncreakció (PCR) segítségével meghatározták, hogy a helyszíni minta mely gyanúsítotté volt, így az eset felgöngyölítéséhez szükséges kulcsfontosságú információk birtokába jutottak.

Nyomozóink másnap az ügy megoldásának bemutatásával álltak az értékelő zsűri elé, melynek tagjai:

  • dr. Sinkó János, törvényszéki főorvos
  • dr. Orbán Csongor, egyetemi adjunktus
  • Csiszér Csaba, gyermekvédelmi igazgatóság sürgősségi ellátóközpontjának vezetője
  • Korodi Mónika, végzős génsebészet szakos hallgató

Remek eszmefuttatások kerekedtek az ügy megoldásának bemutatása során, ami az igen csak fiatal dévai FBI (Todor Antonia, Kulcsar David-Andrei, Pap Csongor, Sárközi Loránd) csapatának a IV. helyre volt elegendő. Néhány részletben egzaktabb és precízebb potenciális megoldást mutatott be a marosvásárhelyi Chemiwölfe (Magdó Lehel, Kelemen Atilla Botond, Wagner Thomas, Balázs Fülöp Mátyás) csapata, amivel a III. helyet és a vele járó 1000 lejes pénzjutalmat sikerült megszerezniük. Szoros volt a küzdelem az első helyért, melyről épp, hogy lecsúszott a csíkszeredai Hulladék (Ágoston Boglárka, Mátyás Gergely, Kacsó Péter) csapata, így övék lett a II. hely, mely 2000 lejt ért.

A zsűri döntése alapján a legjobban teljesítő csapat a brassói Árnyjáték (Petki Pál Milán, Berszán Gréta-Shalomé, Bodor Anita és Nagy Edward-Szilárd) volt, megszerezve ezzel az I. helyet és a vele járó 4000 lejes fődíjat.

Az ő megoldásukat videóban is bemutatták, ezt nézhetjük meg alább:

Gratulálunk minden résztvevőnek a versenyen nyújtott teljesítményéért!

Az eseményen készült fotókat ITT lehet megtekinteni!

Találkozzunk jövőre ugyanitt, ahol egy újabb gyilkossági eset megoldására várunk Titeket!

Eseménynaptár

2019. február

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728