Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Intenzív román nyelvkurzus - III. modul: Nyilvános beszéd/beszédtechnika

2016. március 4-én, pénteken az Intenzív román nyelvű képzés harmadik moduljában nyílt foglalkozást szervezünk! 

A kurzusra az eddig beiratkozottakon felül, további 20 helyet hirdetünk meg olyan hallgatók számára, akik eddig még nem jelentkeztek.

A gyakorlati kurzus/foglalkozás vezetője a marosvásárhelyi színművészeti szakos hallgatók beszédtechnika oktatója Dr. Gyéresi Júlia lesz.

Cél

Ennek a gyakorlati kurzusnak az a célja, hogy rávezesse a résztvevőket arra, hogy az adott nyelvtudással, hogyan tud a lehető legjobban felkészülni arra a próbatételre, amit egy nyilvános szereplés/beszéd jelent, valamint lehetőséghez mérten, hogyan tudja nemcsak zökkenőmentesen venni az akadályt, hanem sikeres és ténylegesen meggyőző beszédet tudjon tartani. Ez a képesség tanulható, fejleszthető.

Indoklás

Fontos felmérni minden hallgatónak, hogy bármilyen szakon/szakterületen is végez, szakmai élete során szembe kell néznie azzal a feladattal, hogy legkülönbözőbb helyzetekben többé kevésbé nagy nyilvánosság előtt, (szakmai megbeszélés, munkaértekezlet, üzleti tárgyalás, konferencia stb. stb.) beszédet kell tartania. Ez anyanyelven is embert próbáló feladat, de – ráadásul - nagyon gyakran idegen nyelven kell ezt a bizonyos beszédet megtartani. (Mondani sem kell, számunkra a legfontosabb és leggyakrabban használandó idegen nyelv az a román.)

Számításba kell venni továbbá még azt a tényezőt is, hogy az egyetemi végzettek nagyon gyakran kerülnek vezető beosztásba. Egy vezető pedig semmilyen körülmények között nem tudja elkerülni azt, hogy nyilvánosság előtt beszédet mondjon. Mit tehet mégis?

  • adottságainkhoz mérten minél jobban felkészülni a ránk váró feladatra,
  • felkészületlenül, vakmerően bele vágni, „majd lesz valahogy”
  • hárítani magát a feladatot, azaz a vezető beosztást, a „néma” végrehajtó szerep javára.

Leírás/tartalom

Ez a gyakorlati kurzus/tréning két egyaránt fontos részből áll:

·        egy elméleti részből, amely valamelyest rálátást biztosít erre a rendkívül összetett jelenségre, amelyet a nyilvános szereplés/beszéd, az így elérhető meggyőzés feltételrendszere jelent, és egy legalább ilyen fontos gyakorlati foglalkozásból áll.

·         a gyakorlati részben mindenkinek lesz lehetősége az előre megírt szöveg alapján egy (kb. 2 perces) nyilvános beszéd megtartására.  Ezeket a beszédeket videón rögzítjük, és avisszajátszás után mindenki személyre szabott tanácsot, eligazítást kaphat, hol milyen téren és hogyan kell javítania az előadásmódján, beszédtechnikáján. Továbbá lehetőség lesz arra is, hogy mindenki egy helyben kisorsolt téma alapján un. rögtönzött beszédet is tartson. Ez azt jelenti, hogy felkészülésre legfeljebb negyed óra áll majd rendelkezésre. Ezek a beszédek ugyanúgy rögzítésre és kiértékelésre kerülnek.

 

Még egyszer:  azokat is várjuk, akik eddig nem tudtak csatakozni!

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a kurzus, írj egy 2000 karakternyi (kb. 1 db. A4-es oldal, másfeles sorköz, 12-es betűméret),  román nyelvű szöveget a következő  címmel: „Rostul vieții” (Az élet értelme), ezt pedig hozd magaddal a kurzusra!

 

Jelentkezési határidő: 2016. március 3., csütörtök  15:00 óra

 

Jelentkezni a következő e-mail címen lehet: karrieriroda@sapientia.siculorum.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031