Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Ismét terepen a szociológus hallgatók

Szűk tíz nap után újra terepen voltak a Csíkszeredai Kar első és másodéves #szociológia szakoshallgatói dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs oktatók kíséretében.

A terepet ez úttal Madéfalva község jelentette, ugyanis a madéfalvi Polgármesteri Hivatal a Csíkszeredai Kar Társadalomtudományi Tanszékét kérte fel egy széles körű közvélemény-kutatás elvégzésére a község felnőtt lakossága körében.

Fontos megemlíteni, hogy ennek a kutatásnak volt már egy előzménye: 2013-ban szintén a Tanszék munkatársai és hallgatói végeztek egy nagyon hasonló felmérést. Ennek tükrében a község vezetőségének lehetősége nyílik arra, hogy megtapasztalja, miként csapódnak le az utóbbi évek fejlesztései a település lakosságának körében, melyek azok a problémák, amelyek fennmaradtak, viszont a hatáskörükben áll ezeknek az orvoslása, valamint melyek azok az új igények, amelyek 2013 óta jelentkeznek. A szakmai kihíváson túl a hallgatóknak lehetősége nyílt arra, hogy a gyakorlatban is kipróbálják azokat az ismereteket, amelyeket a tanév során elsajátítottak. Mivel a terepmunka a konkrét feladat elvégzésén túl még arra is lehetőséget biztosít, hogy összerázza és egy egységes csapattá kovácsolja a különböző évfolyamok hallgatóit, az esti program minden esetben valamilyen társasjáték volt, amelyben minden jelenlevő bekapcsolódhatott.

A hallgatóink így látták a terepmunkát:

Csató Éva, Szociológia szak II. év

Nagyon vártam ezt a szakmai gyakorlatot, mivel ebben az évben nem itthon tanultam, így volt lehetőségem egy rövid időt együtt tölteni a szaktársaimmal, tanáraimmal. A mi szakunknak ez már a második terepmunka volt, így tudtuk, hogy mire számíthatunk, milyen feladatok fognak ránk várni. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy velünk lesznek az első évesek is, de ennek csak örültem.

 

Bodó Boglárka, Szociológia szak I. év

Elsőévesként először vettem részt terepgyakorlaton. Féltem egy kicsit a kihívástól, az újtól és hogy hogyan is fogom teljesíteni a rám háruló feladatokat. Az első napon, az első alannyal volt talán a legnehezebb a lekérdezés, mivel azelőtt sosem volt részem ilyesmiben. Persze, házról-házra járva egyre könnyebbnek éreztem a feladatot. Ebben segítség volt az emberek nyitottsága is.

 

Firtelmeister Mária, Szociológia II. év

A szakmai gyakorlat, mint mindig, egy kis elmélettel kezdődik, így kezdésképp bemutatták nekünk a helyszínt, Madéfalvát, majd a kérdőíveket néztük át és rögtön utána kezdődött is a munka. Az ilyen alkalmakkor mindig olyan nehéz bemenni az első házhoz, ez az érzés most sem maradt el, de a nap végével eredményesen tértünk haza a szállásunkra.… Hogy olvasóként te se maradj élmény nélkül veled is megosztok párat. Volt egy olyan kérdés, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szinten beszélnek az emberek idegen nyelven, pl. angolul és egy bácsika azt mondta, hogy anyanyelvi szinten: anyám sem tud, s én sem tudok.

 

Kedves Andor, Szociológia szak II. év

Miután megkaptuk a házszámokat és a kvótákat el is kezdhettük a lekérdezést. … A kérdőívezés a korábbi tapasztalatokat hozta most is. Néha zárt kapuval, ideges kutyákkal való találkozást, máskor meg annak a varázsát, mikor idegen embereket megismerve az életükbe belelátva tapasztalhattuk meg a mosolygós arcukat, hogy az ő véleményük is fontos egy közös cél érdekében. Az emberek szinte kivétel nélkül jól fogadtak, amiért szerencsésnek érzem magam és ezt ezúton is köszönöm nekik. Miután visszaértünk a szállásra, a közös ebéd közben mesélhettük el a tapasztalatainkat. A finom ételek mellett ki-ki elmondhatta a vicces helyzeteket, esetleges kudarcokat. Az ebéd után újult erővel folytathattuk a munkánkat.

 

Kelemen Beáta, Szociológia szak II. év

A kérdőívezés során több élethelyzetet is megtapasztaltam, megismertünk sok embert, a viszonyulásmódjaikat az ilyen helyzetekkel kapcsolatosan és a véleményeiket a faluról. Úgy gondolom, hogy ez a mi szakunkhoz nagyon találó feladat, gyakorlat volt, mivel szükségesek ezek a tapasztalatok és az emberekkel való empatikus kapcsolat kialakítása.

 

Prázsmári TímeaSzociológia szak II. év

A hétvégére a falulakók is hozzászoktak a mappával sétáló egyetemistákhoz, akiket több biztató és kedves szóval is jutalmaztak. ... Bár a napi sok kilométeres gyaloglás, és a sok új információ az ott élők és szomszédjaik életéről igencsak kimerített. Az egy hét alatt több vicces és szívszorító történetet is megosztottak velem az ott élők, már-már madéfalvinak éreztem magam. A lakosok által sokat emlegetett Hagymafesztivál annyira felkeltette az érdeklődésem, hogy mindenképp el szeretnék látogatni arra.

 

Sándor Krisztina, Szociológia szak II. év

Az itt élők nagyon szívélyesen fogadtak, szívesen válaszoltak a kérdésekre, örömmel meséltek a faluról. Néhány ember élettörténetét is megismerhettem, melyeket mindig kíváncsian hallgattam. A napjaink nagyon zsúfoltak voltak, minden percünket a megfelelő módon be kellett osztanunk, hogy minél több emberhez el tudjunk jutni. Az esték nagyon hangulatosak voltak, ilyenkor sikerült megvitatnunk a nap történéseit, nehézségeivel és örömeivel egyaránt. … Úgy gondolom, ezen a szakmai gyakorlaton számos élménnyel és tapasztalattal gazdagodhattunk.

 

Sebő Csongor, Szociológia szak II. év

Az esték remek hangulatban teltek és az alkalmi nehézségek ellenére is kitartóan, töretlen lelkesedéssel vetettük bele magunkat a kérdőívezésbe minden reggel. Az egy hét hamar elrepült és bár jólesett hazamenni, kicsit sajnáltam is, hogy vége.

 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031