Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Jó játékosnak lenni

A Saπ (Sapi) Tehetségnapot második alkalommal szervezik meg székelyföldi középiskolások számára a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának Matematika- Informatika Szakcsoportja.  Célja a logikus gondolkodást és stratégiai érzéket igénylő feladatok iránti érdeklődés felkeltése.

A szokásos matematikai versenyektől eltérően a feladatok nem elsősorban matematikai tudást igényelnek, hanem gyors észjárást, logikus gondolkodást és jó helyzetfelismerést. Az első verseny példájából tanulva, idén két szintcsoportban versenyeztek a diákok: az egyik a gimnáziumokból a másik a szakközépiskolákból érkező csapatokat foglalta magába. A verseny résztvevőinek – diákoknak és tanároknak – lehetőség volt bepillantani az egyetem életébe, tájékozódhattak a lehetősségekről, különös tekintettel az új szakokra, beszélgethettek egyetemi hallgatókkal és oktatókkal és természetesen szórakozhattak is, hiszen közkorcsolyázásra vitték a Jégpalotába, amelyet egy órára kibérelt az egyetem és biztosította a korcsolyakölcsönzés költségét is.   A versenyen huszonnégy csapat versenyzett. A háromfős csapatok a verseny szelleméhez illő nevekkel neveztek be: „Asztrofejek”, „Eztaddössze”, „Mátrix”, „Ó-Kós” és hasonló ötletes nevekkel.  A helyezések a következők:
Gimnáziumi szinten első helyezés: a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Isler csapata 436 ponttal. Csapattagok: Császár Szabolcs, Szabó-Györke István és Sandy Endre Kristóf. Szaktanár: Csapó Hajnalka és Tamási Csaba.  Második helyezést ért el a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium Üres halmaz csapata 429 ponttal. Csapattagok: Budai Kinga, Lestyán Attila, és Miklós Erik. Szaktanárok: Egyed Géza és  Dáni Zsuzsanna. Harmadik helyen végzett a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium 3iz nevű csapata 416 ponttal. Csapattagok: Kémenes Endre, Kolumbán István és Polgár István. Szaktanár: Bíró Zoltán. 
Szakközépiskolai szinten első lett a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum No name csapata 317 ponttal. Csapattagok: Balló Melinda, Kolozsi Dániel és Pap Melinda. Szaktanár: Csata Lili. Második helyezett a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum Zselle nevű csapata 307 ponttal. Csapattagok: Bálint Nándor, Bálint Zalán és Ilonka Csaba. Szaktanár: Bálint Mária. Harmadik helyen végzett a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola Alfa csapata 306 ponttal. Csapattagok: Boldizsár Zoltán, Csutak Attila, Bene Ágnes. Szaktanár: Nagy Karola Lívia.
Külön díjban részesült az a két diák, akik az  elméleti teszten a legtöbb pontot szerezték: a gimnáziumi kategóriában Nagy Tamás a Márton Áron Gimnáziumból, és a szakközépiskolás kategóriában Bene Ágnes, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolából.
Az egyetem nem titkolt szándéka jóképességű diákok érdeklődésének az elnyerése. Matematika iránt érdeklődőknek olyan szakot ajánlanak, mint  a Statisztika és gazdasági előrejelzések szak, amely elemző közgazdászokat képez, akik, ha sikeresen elvégzik a mesterszakot, igen jelentős munkaerőpiaci igényre számíthatnak, hiszen a gazdasági elemzések, statisztikai anyagok, pénzügyi- és gazdasági stratégiák iránti kereslet egyre fontosabbá válik vállalatok, intézmények, gazdasági szervezetek részéről.  Ma ugyanis a leggyakoribb kérdés: hogyan lehet sikeresen előrejelezni a gazdasági folyamatokat? A válasz a szakemberek és a csíkszeredai szak oktatói szerint: „Jó játékos legyen!”

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30