Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kinyitottuk az Egyetem kapuit az érdeklődők számára

Az idei volt immár a harmadik alkalom, amikor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karai az Iskola Másként rendhagyó oktatási héten, április 8-10. között megszervezték a Nyílt Napokat.

A rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok személyesen megtapasztalják, hogy milyen az egyetem épülete, hogyan zajlik az intézményben az oktatás, találkozzanak egyetemista hallgatókkal és oktatókkal egyaránt. Fontos, hogy főként az érettségi vizsga előtt álló diákok betekintést nyerjenek az Egyetem működésébe. A novemberi kampánykörút során közel 150 iskola diákjaihoz sikerült eljutni, ez amolyan visszacsatolása volt annak a kampánynak, hogy most a középiskolások jöjjenek el hozzánk és teremtsünk lehetőséget egy napig arra, hogy elgondolkodjanak komolyabban a továbbtanuláson.

Az idei program három naposra sikeredett, ezen napok alatt 10 városból 15 iskola több mint 500 diákja érkezett el hozzánk, vett részt a napi programpontokon.

Érkezés után a diákok egy általános egyetemi bemutató előadáson vettek részt, ahol a Gazdaság- és Humántudományok Kar és a Műszaki és Társadalomtudományi Kar képzési kínálatával találkozhattak. A képzési kínálat mellett szó volt az egyetemi diákéletről, a megpályázható ösztöndíjakról, valamint az Erasmus+ mobilitási programról is. Ezt követően a hallgatóság csapatokba tömörülve vett részt a kampusztúrán, ahol a felújított bentlakást nézték meg, a kiépített laborrendszert vették szemügyre, az egyetemi TV stúdiót próbálhatták ki, az egyetemi könyvtárat tekinthették meg, valamint a Hallgatói Önkormányzat irodájába hallgatták meg a szervezet működéséről szóló rövid bemutatót.

A kampusztúra után tudománynépszerűsítő előadások voltak, itt szakcsoportonként választhattak a diákok, hogy milyen tudományterületről szeretnének előadást hallgatni. Három nap alatt 21 oktatónk készült prezentációval és állt a diákok rendelkezésére.

Az előadások után pedig különböző játékos foglalkozások várták az érdeklődőket, mint Közmondásos párkereső, Szlogen vadászat, Nagy szerelmek az irodalomban, Egy perc és nyersz, stb. A napot egy közös étkezéssel zártuk, majd minden diák hazautazott.

Az első napon, április 8-án, szerdán közel 250 diák fordult meg nálunk, így a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, a Református Kollégium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum, a Berde Áron Szakközépiskola, a Puskás Tivadar Iskolaközpont, a gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, valamint a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai látogattak meg bennünket.

A második napon, április 9-én, csütörtökön is népes társaság jött el hozzánk 200 diák személyében. A diákok különböző iskolákból érkeztek, voltak a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolából, a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoportból, a Korondi Iskolaközpontból, gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumból, és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontból is.

A harmadik napon, április 10-én a látogatók száma elérte a százat, szintén voltak a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumból, ugyanakkor a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolából, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumból, valamint a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolából.

Az eddigi visszajelzések alapján pedig a diákok egyetemünket barátságosnak, felszereltnek látták, ugyanakkor sokak véleménye változott pozitív irányba és vannak, akik már konkrét szakok iránt kezdtek el érdeklődni.

Reméljük lesz még alkalom újabb találkozásra!

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031