Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kiváló oktató díjat kapott dr. Csapó János, professzor és tiszteletbeli professzor díjat kapott Gáspárné dr. Vér Katalin

2017. október 3-án, kedden ünnepeltük az Egyetem Napját, melynek alkalmából a Csíkszeredai Kar oktatói is kitüntetésben részesültek.

A bentlakás új épületszárnyának felavatásával és az ehhez tartozó kápolna felszentelésével egybekötve zajlott 2017. október 3-án az Egyetem Napja ünnepség a Marosvásárhelyi Karon, ahol átadták az egyetemi díjakat és kitüntetéseket.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán tevékenykedő oktatóinkat is díjazták ez alkalommal, így kiváló oktató díjat kapott dr. Csapó János, professzor és tiszteletbeli professzor díjat kapott Gáspárné dr. Vér Katalin.

Gratulálunk a kitüntetésekhez, további kitartást kívánunk munkájukhoz és köszönettel tartozunk az intézményünkért tett erőfeszítéseikért!

dr. Csapó János, professzor átveszi a díjat

Gáspárné dr. Vér Katalin, tiszteletbeli professzor díjat veszi át

„Tizenhat év telt el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapítása óta, és ez arra ad alkalmat, hogy meggyőzzük magunkat, jó úton járunk” – fogalmazott köszöntő beszédében Dávid László. A Sapientia EMTE rektora megjegyezte: az egyetem Romániában még mindig nem érdemelte ki az állami támogatást, és „ott lebegne Damoklész kardja az intézmény felett, ha nem létezne a magyar állami támogatás.”

Hozzátette: az egyetemi kínálat terén a bőség zavara érvényesül, de a Sapientián meghirdetett helyek általában mindig gyorsan betelnek. Manapság divatos a részképzés és a távoktatás, a Sapientia közel ötezer végzettje viszont nappali tagozaton szerezte oklevelét. „A tanár-diák, mester-tanítvány személyes kapcsolata teszi ugyanis meghatározóvá az oktatás milyenségét, és ezt nem tudja pótolni sem az internet, sem pedig a könyvek sokasága” – jegyezte meg Dávid László.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a Sapientia Alapítvány elnöke elmondta: 16 év alatt több mint 37 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet. „Valószínű, hogy ha valaki ezt a számot hallja, borzalmasan sok pénznek tűnhet, és erre vannak is utalások: minek kell ez, van nekünk közünk más országban élő embercsoporthoz, aki nem nálunk adózik? És így nagyon gyorsan egymás ellen lehet fordítani a testvéreket” – fogalmazott. Hozzátette: jól befektetett összeg ez, hiszen az egyetemről kikerült diákok bárhol a világon felelős értelmiségiként állnak helyt és értéket teremtenek.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese szerint minden anyagi támogatás mellett, a legfőbb dolog mégis az, hogy évről évre legyen az egyetem falai között elég tudásra szomjas fiatal. „Az alapítók, fenntartók és az oktatók közös célja az anyanyelven elsajátított minőségi tudás által erősíteni az erdélyi magyar közösséget. Mindnyájan tudjuk, hogy egy közösséget legjobban anyanyelvi oktatása elsorvasztásával lehet megtörni. De nekünk ennél többet kell tennünk, túlélni és megerősödni” – hangsúlyozta.

Az ünnepi beszédeket követően az egyetemi díjak és kitüntetések átadása következett. Olyan személyek részesültek kitüntetésben, akik az évek során kiemelt szerepet vállaltak az egyetem építésében, illetve az ott zajló minőségi oktatás biztosításában.

A Bocskai István-díjat kapott Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem volt rektorhelyettese és Mezey Barna professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem leköszönő rektora.

Filep Emőd, a Marosvásárhelyi Kar nyugalmazott adjunktusa és Gáspárné dr. Vér Katalin, a Csíkszeredai Kar oktatója tiszteletbeli professzor címben részesültek. A Sapientia EMTE kiváló oktatója címet Csapó János, a Csíkszeredai Kar oktatója kapta, míg a professor emeritus címet Székely Gyulának, a Marosvásárhelyi Kar volt dékánjának ítélték.

 

Az ünnepség részeként felavatták a bentlakás új épületszárnyát, és felszentelték az ehhez tartozó kápolnát. A hivatalos ceremóniát követően kötetlen programokkal folytatódott az Egyetem Napja. Focibajnokság, kosárlabda, tollaslabda és asztaltenisz mérkőzések zajlottak, négyféle bográcsgulyásból kóstolhattak a résztvevők. Továbbá terménybemutatót tartottak és a Kolozsvári Kar filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóinak díjnyertes filmjeiből is meg lehetett tekinteni egy válogatást. Az újonnan felszentelt kápolnában pedig Marosán Csaba színművész Luther asztalánál című előadására ülhettek be az érdeklődők. Az Egyetem Napját a Koszika & The HotShots koncertje és buli zárta.

Fotók: Molnár Ferenc

További képek: Sapientia EMTE Facebook oldala

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031