Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Konferencia beszámoló

Egyetemünk és a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében zajlott március 6-7. között az Új Magyar Mitológia Konferencia. 

Március 6-án és 7-én Sepsiszentgyörgyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén működő SZEMEISZTOSZ Web-szemiotikai és Online Kommunikációs Kutatócsoport a Székely Nemzeti Múzeum partnerintézményi támogatásával és dr. Hubbes László Attila szervezésével konferenciát tartott Új Magyar Mitológia: a szakralizált őstörténet médiareprezentációi és rítusai címmel.

A konferencia résztvevői különböző magyarországi és hazai egyetemekről érkeztek. Fő előadók: Voigt Vilmos professor emeritus, az ELTE BTK Folklore Tanszékéről, és dr. Kapitány Gábor, az MTA TK Szociológiai Intézet részéről. A konferencián előadtak még András Hanga, Balázs Lajos, Csáji László Koppány, Csörsz Édua, Fábián Erika, Fejes Ildikó, Gergely Orsolya, Hubbes László Attila, Illés Anna, Ilyén Zoltán, Mihály Vilma-Irma, Povedák István, Szabados György, Szakács István és Tamás Dénes.

A konferencia szervezői nyitott ajtókkal várták az érdeklődőket, továbbá a MAGMA közreműködésével interneten is követhették az előadásokat, akik nem jutottak el a helyszínre. Átlagosan tizenhét on-line érdeklődő követte figyelemmel a konferenciát. A konferencia lebonyolítását részben a Magyar Tudományos Akadémia DOMUS Szülőföldi kutatócsoportos ösztöndíja tette lehetővé; a résztvevők étkezését és elszállásolását a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala – Városimázs Iroda, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség támogatta.

A kortárs magyarság-mítoszok vizsgálatának szentelt konferencia első napján tizenkét előadás hangzott el, melyeket követően az est folyamán Az Ég fiai című animációs filmet tekintették meg a konferencia résztvevői és az érdeklődők. Második nap, szombaton, öt előadás hangzott el, a rendezvény pedig egy szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárult. Az elhangzott előadások anyagából még ebben az évben kívánnak kiadni egy könyvet az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében.

A konferencián készült fotók itt láthatók.

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031