Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés a kétnyelvűségről

2015. június 4-én, csütörtökön 16 órai kezdettel kettős könyvbemutatóra kerül sor a Sapientia EMTE csíkszeredai épületében, amelyet egy beszélgetés követ a kétnyelvűségről.

Dr. Sorbán Angella Kisebbség és kétnyelvűség. A kétnyelvűség szociológiai aspektusai az oktatásban és a munkaerő-piacon, valamint Dr. Benő Attila Kontaktusjelenségek az erdélyi magyar nyelvváltozatokban című könyvét Dr. Tódor Erika Mária, a Gazdaság- és Humántudományok Kar docense és Dr. Erdély Judit, egyetemi tanársegéd mutatja be.

 

Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszereda, Szabadság tér 1. sz., 4-es terem

Időpont: 2015. június 4., csütörtök 16.00 óra

A könyvek a helyszínen megvásárolhatók!

 

Dr. Sorbán Angella (szociológus, a Sapientia EMTE kutatási osztályának vezetője):

Kisebbség és kétnyelvűség. A kétnyelvűség szociológiai aspektusai az oktatásban és a munkaerő-piacon

Munkaerő-piaci kontextusban a nyelveket gyakran állítják be az „érvényesülés” eszközeiként.

A nyelv és a társadalom közötti viszonyrendszer azonban ennél jóval bonyolultabb: kulturális, szimbolikus és szociálpszichológiai aspektusokat egyaránt magába foglal. Ezért van az, hogy a „tanuljon románul a gyermek, hogy jobban érvényesülhessen” nem szándékolt következményei jóval messzibb vezetnek, mint annak a célnak az elérése, hogy a „gyermek” magas szinten elsajátítsa az államnyelvet, és a későbbiek során ne legyenek nyelvi hátrányai. Romániában élő magyarként ugyanakkor jobbára azzal vagyunk elfoglalva, hogy mennyire tudunk románul, és kevésbé kerül a figyelem középpontjába, hogy mennyire tudunk magyarul, pedig az elmélyített anyanyelvismeret a személyiségünk integritását építi, otthonos kultúrát, a nyelvhasználat biztonságát és szabadságérzetet kínál, a frusztráció helyett. A könyv ezekkel a kisebbségi kétnyelvűséggel összefüggő dilemmákkal foglalkozik – szociológiai felmérések adatai alapján.

 

Dr. Benő Attila (nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának docense):

Kontaktusjelenségek az erdélyi magyar nyelvváltozatokban

A nyelvi érintkezések nem légüres térben zajlanak, hanem földrajzilag és időben meghatározható módon, kulturális és szociális kontextusban érintkező konkrét nyelvi közösségek és nyelvváltozatok szintjén. Ha a nyelvi kontaktusfolyamatok miértjeire kívánunk válaszolni, akkor mindenképp szem előtt kell tartanunk az adott kétnyelvűség vagy többnyelvűség típusát, annak folyamatát meghatározó gazdasági, szociális és kulturális tényezőket. Jól szemlélteti ezt az összefüggést a konkrét kontaktusfolyamatok és a társadalmi-gazdasági tényezők közt az erdélyi magyar nyelvváltozat különböző regisztereiben használt román (és kisebb mértékben angol) eredetű közvetlen és közvetített lexikai átvételek kérdése.

Eseménynaptár

2021. január

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031