Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kötetlenül a Sapientiával - új programsorozat indul

KÖTETLENÜL A SAPIENTIÁVAL névvel újabb előadássorozat indul a brassói Áprily Lajos Főgimnáziummal partnerségben. A gimnázium felkérésére ezúttal Brassóba utaznak el oktatóink és tartanak érdekes tudománynépszerűsítő előadásokat minden korosztály számára.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara az elmúlt időszakban több alkalommal is vállalt szórakoztató jelleggel tudománynépszerűsítő előadássorozatot. Ennek kapcsán jött a felkérés a brassói Áprily Lajos Főgimnázium vezetőségétől, hogy a Brassóban élő magyar közösségnek is ajánljuk fel a lehetőséget. A felkérésnek eleget téve indítjuk el legújabb programunkat a Kötetlenül a Sapientiával sorozatot, amelynek lényege, hogy közvetlen hangulatban és baráti környezetben a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói tartanak előadásokat. Az előadások tematikája változatos és színes, így találkozhatunk jelképkutatással, hálózattudománnyal, filmtörténettel, sőt még mikrobiológiai témával is készülünk.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói a következő időpontokban és témákkal lesznek elérhetők a brassói közönség számára:

2017. október 23., hétfő, 18 óra

Dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus

Pozitív és negatív hálózatok a társadalomban


2017. november 21., kedd, 18 óra

Dr. Balázs Lajos, egyetemi docens

Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúrában


2017. december 12., kedd, 18 óra

Dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens

A mikroorganizmusok, amelyek bennünk élnek


2018. január 23., kedd, 18 óra

Dr. Pieldner Judit, egyetemi docens

Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmben


Az előadások helyszíne a brassói Áprily Lajos Főgimnázium díszterme.

Az előadásokról röviden:

Pozitív és negatív hálózatok a társadalomban - avagy megérthetem a saját helyzetem a társadalomban?

Dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus

Habár a társadalmi kapcsolatok jelentősége, valamint azok osztályozása nem új a szociológiában, a hálózattudomány társadalomtudományi alkalmazása, a maga sajátos látásmódjával mégis újat hozott. Az előadásom célja - ha csak egy bevezető erejéig is - ismertetni ezt az új szemléletmódot, illetve annak néhány eredményét, amely az analógiák révén hozzásegítheti a hallgatóságot a saját társadalmi helyzetüket jobban megértéséhez, hogy ezáltal, esetenként, a saját kapcsolathálójuk aktív alakítójává váljanak.

 

Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúrában

Dr. Balázs Lajos, egyetemi docens

A szimbólumok, a rituális szimbólumok különösképpen mindig mélységes jelentést hordoznak. Egy olyan nyelvezet, ami sokszor felülkerekedik a nyelvi közlés kifejező képességén. Amikor szimbólumokról beszélünk, tulajdonképpen szellemi felemelkedésünkről beszélünk. Vagyis arról, hogy hogyan váltunk okosabbá, hogyan láttuk meg a láthatatlant a természetben, hogyan tudjuk jelezni a láthatatlant – érzéseinket, gondolatainkat – szavak nélkül is, hogyan kapcsoltuk össze az irracionálist a racionálissal. Milyen szimbólumok fejeznek ki minket, székely-magyarokat életünk során: a születéstől a párkeresésen, párválasztáson át a halálunkig? A szimbólumok népünk történelmének másképpen való elbeszélése.

 

A mikroorganizmusok, amelyek bennünk élnek

Dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens

Tudta-e, hogy az emberi testben tízszer több mikroorganizmus található, mint emberi sejt?Bár a korábbi ismeretek alapján a mikrobák jelenlétét a bélcsatornára (bélflóra) korlátoztuk, de mára már a genetikai vizsgálatok eredményeképpen biztosak lehetünk, hogy nincs olyan emberi szövet, amely steril lenne.

Az emberi test tehát egy komplex élettér, és napjaink egyik legnagyobb kihívása a bennünk élő mikroorganizmusok hatását megfejteni a szervezetünkre. A mikrobiális közösségek valószínű, hogy kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében és a betegségek kialakulásában.

 

Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmben

Dr. Pieldner Judit, egyetemi docens

Érdekli önt a filmek világa? Szeretne többet tudni a mágikus realizmusról és minimalista realizmusról? E két művészi ábrázolásmód kapcsolatáról? Arról, hogy hogyan ragadható meg a film eszközeivel Kelet-Európa abszurd, groteszk, tragikomikus realitása? Hogy miként folytatja a mágikus realizmus hagyományát a kortárs magyar film? És, hogy milyen jellemzői vannak a minimalista realizmusnak az új román filmben? Előadónk választ ad ezekre és további kérdésekre az előadás során. Továbbá az egyéni sors és a társadalmi intézmények, Kelet és Nyugat viszonyát, az újratermelődő gyarmati relációkat vizsgálja az előadás.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031