Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Köztes terek / Spații intermediare / Spaces In Between

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében 2019. április 26-27-én kerül sor a Köztes terek / Spații intermediare Spaces In Between című háromnyelvű nemzetközi konferenciára, amelyre 8 országból 150 előadó jelentkezett.

A rendezvény a kutatóközpont által szervezett korábbi konferenciák központi témáit ‒ határátlépések, idegenképek, imagológia ‒ viszi tovább, ezúttal a köztes terekre összpontosítva. Az interdiszciplináris konferencia irodalmi, nyelvészeti, szociológiai és más kultúratudományi szakterületek nézőpontját alkalmazva kívánja megközelíteni a kérdéskört. A nyelvi határjelenségeken túl szóba kerülnek az átmenetek, a kultúrák közötti átjárhatóság kérdései; az identitásképzés folyamatai, a peremkultúrák, a kisebbségi identitás; a köztesség alakzatai a kortárs irodalomban; a befogadás, megértés, a dialogikus köztesség; a metaleptikus határátlépések fikció és realitás között; a magas irodalom és populáris irodalom köztes terei; köztes térkonfigurációk: határterületek, heterotópiák, nem-helyek.

A konferencia nyitó rendezvényeként április 25-én 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárral közös szervezésben könyvbemutatóra kerül sor a könyvtár épületében. A szerzővel, Caius Dobrescuval a Vlad Lupu krimisorozat első három kötetéről beszélgetnek Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói.

Az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza épületében pénteken 9 órától kezdődő konferencia plenáris előadói: Caius Dobrescu, egyetemi tanár, Bukaresti Egyetem, Navracsics Judit, egyetemi tanár,Pannon Egyetem, Veszprém és Pethő Ágnes, egyetemi tanár, Sapientia EMTE, Kolozsvár.

A tudományos előadások 29 élőszavas szekcióban hangzanak el, a virtuálisok pedig a konferencia internetes platformján lesznek elérhetők.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

PROGRAM IDE KATTINTVA!

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30