Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kreatív írásverseny díjazása az Egyetemi Könyvtárban

2019. június 5-én a Fodor Sándor Emléknap szerves programrészeként, annak első eseményeként került sorra az írásverseny ünnepélyes díjazása. 

A Székelyföld folyóirat valamint az Egyetemi Könyvtár szervezésében illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Gerkon Electro Kft. vezetőinek közös díjazásában zajló, Balog László egyetemi könyvtárigazgató, ötletgazda javaslata alapján indított vetélkedő kihívása szerint Fodor Sándornak a Medve c. novellája alapján, annak stílusában, 10.000 karakter terjedelemben kellett egy vélt vagy valós kalandtörténetet megírni.

A pályázati idő rövidsége okán a csíkszeredai helyszín 4 egyetemi hallgatója jelentkezett dolgozattal, ezek közül is kiemelkedően értékes írásával Molnár-Barabás Andrea-Zsófia, Román nyelv és irodalom-Angol nyelv és irodalom szakos, I. éves hallgató írása, A gólya c. novella nyerte az első díjat.

A négytagú zsűri - Lövétei Lázár László József Attila – díjas költő, Molnár Vilmos József Attila – díjas író, a Székelyföld folyóirat szerkesztői, valamint az Egyetemi Könyvtár munkatársai, Herta Éva és Balog László könyvtárigazgató – fenntartva magának a díjak odaítélésének jogát, két második díjat adott át megosztva, Sánta Delinke Beáta Világ- és összehasonlító irodalom – Angol nyelv és irodalom szakos, II. éves hallgatónak Ördöngösség c. munkáját jutalmazva, valamint Konnát Levente III. éves Génsebész szakos hallgatónak, Medveremek c. pályamunkájáért.

Az ünnepi díjátadón tiszteletét tette Percze László konzul úr is, aki a Főkonzulátus által felajánlott különdíjakat osztotta ki az arra érdemeseknek.

A díjazás fényét emelte jelenlétével Fodor Sándor Magyarországon élő lánya, Eszter asszony, egyetemünk néhány tanára és hallgatója, valamint Sántha Attila József Attila – díjas író, kritikus, költő, aki dicséretben részesítette a negyedik jelentkezőt, Onika Orsolya I. éves román-angol szakos hallgatót Az őzike c. írásáért és az előbb említett díjazottakkal együtt átnyújtott számukra egy-egy kötetet az általa írt Fodor Sándor-monográfiából.

A kreatív írásverseny hagyományteremtő szándékkal indult, a jövőben a felek -Székelyföld folyóirat és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Könyvtára – folytatni kívánják ezt a nemes kezdeményezést, térben és időben kiterjesztve a soron következő felhívást, Erdély összes egyetemi hallgatóját bevonva a nemes vetélkedőbe.

Balog László, könyvtárvezető

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930