Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

KUTATÁSI JELENTÉS

Kutatási téma: Videmus Papam – Ferenc Pápa 2019-es csíksomlyói látogatásának társadalmi, gazdasági vetületei székelyföldi és tágabb kontextusban. Interdiszciplináris kutatás a társadalom- , vallás-, kommunikáció-, gazdaság- és üzleti tudományok megközelítésével.

Csoportvezető neve: dr. Hubbes László Attila

Ösztöndíjas időszak: 2019. június 1. – 2019. december 1.

A kutatás eredményeinek összefoglalása

A Domus szülőföldi kutatócsoportos pályázatban részt vevő kollégák: dr. Nagy Benedek, dr. Kádár Beáta és dr. Fejes Ildikó, a kutatást vezető dr. Hubbes László Attilával együtt 2019. áprilisától nekifegtak egy széleskörű, komplex kutatás előkészítésének, amelynek célja a csíksomlyói pápalátogatás társadalmi és gazdasági körülményeinek, kísérő jelenségeinek leírása és elemzése volt. A célkitűzések között szerepelt, hogy e kiemelkedő esemény különböző turisztikai hatásait, médiában kísérő jelenségeit, valamint vallási motivációit és szocio-ökonómiai tényezőit a látogatók körében feltérképezzék. A százezret is meghaladó számú zarándoksereget vonzó pápalátogatás széleskörű intézményi együttműködést igényelt, ezért elengedhetetlen volt ennek a munkának a szakmai áttekintése, a sikerek és nehézségek kiértékelése. Az is célunk volt, hogy betekintést nyerjünk a résztvevők és szervezők motivációiba és tapasztalataiba. Az esemény változatos vallási és nemzeti diskurzusokat generált, szükséges volt tehát ezek kiváltó okait megvizsgálni és a vélemény-különbségeket megérteni. A vizsgálatok egy része már az eseményt megelőzően megindult, a többségük viszont ezt követően zajlott le. A komplex, több síkon zajló kutatási csomag célja tehát abban állt, hogy a pápalátogatás hatásait, méreteit és belső lefolyását kövesse a lehető legpontosabb rögzítés és megértés érdekében.

Ennek érdekében a kutatócsoport többirányú munkát végzett, amelyet az alábbiakban részletezek. A közös munka részeként kidolgoztunk egy részletes kérdőívet a pápalátogatáson résztvevő zarándokok számára, amelyet Ferenc pápa csíksomlyói látogatása utáni egy hónapban a világháló közsségi oldalainak segítségével igyekeztünk minél több résztvevőhöz eljuttatni virtuálisan – a kitöltési kedvet 10 ajándékcsomag kisorsolásával igyekeztünk növelni. A kérdőívet összesen 507 személy töltötte ki és küldte be – ebből a kérdőív-anyagból dolgozott Fejes Ildikó és Nagy Benedek. Ugyancsak közös munkával kezdtük el a pápalátogatás hazai magyar, román, magyarországi és nemzetközi angol nyelvű sajtóanyagainak gyűjtéséhez szükséges szempontrendszert. A sajtófigyelési munka oroszlánrészét Kádár Beáta végezte el: a Google online kereső segítségével a legnagyobb népszerűségnek örvendő portálok legnépszerűbb cikkeit válogatta be a Csíkszereda és a Pápalátogatás címszavakat használva a keresés során.

Az összegyűlt sajtóanyagból összesen 100 releváns cikket válogatott ki, a négy említett kategóriából egyenként 25 anyagot. Ezeknek a tartalomelemzéséhez a KH Coder nevű kvalitatív elemző nyílt forráskódú szoftvert alkalmazta. Ezzel párhuzamosan, ugyancsak közös munkával a kutatócsoport kidolgozta a rendezvény fő szervezőivel és kulcsszereplőivel készítendő strukturált interjú kérdéseit. Az interjúkat Hubbes László irányítása alatt a kutatásba bevont hallgatók – név szerint: Antal Tünde, Bartó Tímea, Mándoki Bernadett kommunikáció szakos hallgatók – segítségével folytattuk le, akiknek ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket. Összesen 9 személlyel készült interjú, ebből a kutatási időszak végéig 8 beszélgetés került átírásra. Ezeket az interjúkat elsősorban Nagy Benedek és Fejes Ildikó hasznosították a tanulmányaik elkészítéséhez. Nagy Benedek vizsgálati témája a pápalátogatás gazdasági és turisztikai vonatkozásaira összpontosult, ő a kérdőívekből és az interjúkból kinyerhető adatok feldolgozása mellett a hivatalos statisztikai kimutatásokat és a Google trends adatait elemezte. Az adatok összegyűjtéséhez marketing szakos hallgatókat vont be a kutatói munkába: Gothárd Kis Noémit és Varga Tündét, valamint egy mesteris hallgatót, Mészáros Tibort – akiknek ugyancsak köszönjük munkájukat. A pápalátogatás digitális közösségi nyilvánosságának vizsgálatához már 2019. április hónapjától kezdve folyamatosan figyeltük az erdélyi magyar online sajtóban megjelenő cikkeket és a közösségi oldalakon e cikkekhez fűzött hozzászólásokat, vitákat. A gyűjtést végző Hubbes Lászlónak ugyancsak a kutatásba bevont hallgatók voltak ebben a munkában is segítségére: Antal Tünde, Bartó Tímea, György Anikó Fruzsina, Holló Piroska, Mándoki Bernadett kommunikáció szakos hallgatók, Kelemen Beáta és Sándor Krisztina szociológus hallgatók, valamint Baliga Béla mesterszakos hallgató – ez utóbbi a hozzászólások kódszavazásában végzett jelentős munkát. Az összegyűlt majdnem 70 cikk és több mint 2500 hozzászólás egységesítését, azok elemzését Hubbes László végezte, ebben a tekintetben is még csak az első gyorselemzés készült el, a nagyobb szabású mélyelemzések a későbbiekben következnek.

A kutatást hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon való magyar és angol nyelvű előadások révén, továbbá szakmai publikációk hazai és nemzetközi szakkiadványokban való közlése által ismertetjük meg a szakmai közönséggel. Az első két tanulmány - Nagy Benedek: A pápalátogatás turisztikai hatásai és a kapcsolódó kulturális rendezvények című munkája, valamint Hubbes László Attila: A csíksomlyói pápalátogatás megítélésének digitális közösségi diskurzusai a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, 2019 december 13-án lezajlott Stúdium konferencián került első szakmai bemutatásra. A teljes kutatást Hubbes László részletesen ismertette Szegeden, 2019. december 5-én, a SZTE BTK Identitás- és Kultúrakutató Központja által szervezett Etnicitás és szakralitás című műhelytalálkozón. A már elkészült és az összegyűlt anyag elemzésével még készítendő tanulmányok további konferenciákon lesznek bemutatva, és a 2020-as esztendő folyamán szakmai publikációként is megjelennek folyóiratokban vagy konferenciakötetekben.

Részletesebb kutatási jelentés elérhető ITT.

Eseménynaptár

2021. július

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031