Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Legnagyobb történet - az Ősrobbanástól az ember megjelenéséig

Természettudományos kérdésekkel foglalkozó előadás-sorozat indul február 17-én, kedden 18 órakor a Sapientia EMTE könyvtárában.

A sorozat hat rövid előadást foglal magába, vetítéssel kísérve, amelyeket Luka Levente informatikus és Nagy Péter  készített és mutat be. Az ingyenes előadásokra várjuk a tudományos kérdések iránt érdeklődő hallgatókat és felnőtteket egyaránt.

"A világot felületesen szemlélve sohasem sejtenénk, hogy a természeti jelenségek zsibongása mögött ott rejtőzködik az elvont rend, amely nem látható, nem hallható, még csak nem is érezhető, de alaposabban szemügyre véve a dolgokat, következtetni lehet rá. A Kozmoszt felépítő fizikai rendszereket valahol a mélyben egy kódolt matematikai relációkból álló hálózat összekapcsolja egymással. Fáradságos munkával a tudomány felderítette ennek a rejtett matematikai világnak a létezését. Mi, emberi lények, tudomást szereztünk a Világegyetem működésének legmélyebb titkairól. Hogyan alakult így mindez? A Világegyetem valahogy el van rendezve, mégpedig megismerhetően. Az értelem nélküli, ostoba elemi részecskék "összeesküvést szőnek", kapcsolódnak és összeállnak élő szervezetekké és szervekké, de nemcsak életet, hanem az értelmet, tudatot és a megértést is létrehozzák. A fejlődő Kozmosz kitermelte azokat a lényeket, akik nem pusztán szemlélői a színjátéknak, hanem megfejtik a cselekményt. Mi az, ami képessé teszi a kicsiny, törékeny és a földi élethez alkalmazkodott emberi agyat arra, hogy a Kozmosz teljességével foglalkozzon? Amennyire ma tudjuk, ez az első és egyetlen alkalom, amikor bárhol a Világegyetemben a gondolkodó lények megpillantották a kozmikus kódot. Ha az emberiség szerencsétlen módon egy "kozmikus pillanat" alatt eltűnne a színről, akkor ugyanez talán soha nem fog megismétlődni. A Világegyetem akár évbilliókon keresztül is fennmaradhat, teljes titokzatosságba burkolózva, eltekintve a megvilágosodás valamikori röpke pillanatától, ami egy semmilyen szempontból sem rendkívüli galaxis egyik átlagos csillaga körüli kicsiny bolygón 13,7 milliárd évvel az egész történet kezdete után bekövetkezett. Ez a legnagyobb csoda, és ezt kívánja körüljárni az előadás."

(Nagy Péter)

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031