Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Megjelent Dr. Tapodi Zsuzsa Szövegek szövete című könyve

A 327 oldalas könyv nemrég jelent meg.

 

A kötet írásai más szövegekről szólnak, létrehozójuk nézőpontja egy – más nyelveken is értő, de önmagát elsősorban erdélyi magyarként meghatározó – hivatásos olvasóé, aki foglalkozása révén napi kapcsolatban áll az írott textusok világával, megpróbálja meg/ felfejteni a mintázatokat létrehozó szabályokat. Tanárként rákényszerül, hogy maga is szövegeket adjon elő, s ezek közül egyiket-másikat le is jegyzi. A kötetben a tanulmányok, előadások szerkesztett szövegei mellé az aktuális témakörhöz tartozó  recenziók is csatlakoznak.
 
 
A  legtágabb kört jelentő első részbe az oktatómunka kapcsán született világirodalmi témájú szövegek kerültek, melyek a hallgatók felkészülését hivatottak segíteni. Ezek az ókortól a középkoron, barokkon és klasszicizmuson át figyelik egy-egy választott motívum útját, többségük azonban a kortárs irodalomhoz kapcsolódik.
 
A második tömb írásai egy részterület, az imagológia nézőpontját állítják előtérbe a magyar-román viszony, az együttélés változó irodalmi reprezentációit vizsgálva. A regionális horizont, a kelet-európai irodalmak és kultúrák kapcsolatának tanulmányozása természetes következménye a kisebbségi helyzetnek. Az identitáskonstrukciókmegjelenítése ugyanakkor a „posztmodern állapot” és irodalom mibenlétről nyújt információt, segíthet saját jelenünk megismerésében.
 
A harmadik részben a közelmúlt erdélyi irodalmának jelenségeire figyelő tanulmányok kaptak helyet. Térben szűk, az irodalmiság szempontjából tág ez a perspektíva, mert a szövegeket körülvevő társadalmi háttér is hangsúlyosan megjelenik: kultúra, irodalom és az őket létrehozó, éltető közösség szerves egysége prezentálódik a kultúratudományok tágabb kontextusában. 

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930