Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Megnyitottuk az új tanévet

Idén közel háromszáz hallgató kezdte meg tanulmányait a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karain.

Az ünnepi beszédek sorában elsőként Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának részéről Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul köszöntötte az ünneplőket. A diplomata a bizalom fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Beszédében visszautalt azokra az időkre, amikor megfogalmazódott egy erdélyi magyar tudományegyetem létrehozása, ehhez pedig az akkori magyar kormány bizalmára volt szükség. Mint elmondta, szintén bizalom szükséges ahhoz, hogy egy intézmény működőképes legyen, de mindenekelőtt a legfontosabb, hogy bízzunk önmagunkban, a célkitűzéseinkben. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a két intézmény - Megyei Tanács és Egyetemünk - közötti partnerségi viszony nyújtotta lehetőségekről beszélt. Mint elmondta, ma már az az önéletrajz a legértékesebb, amelyben a tanulmányok és képességek felsorakoztatása mellett hangsúlyt kapnak a szakmai tapasztalatok, az egyetemi évek során elsajátított gyakorlati ismeretek. Ennek mentén pedig arra bíztatta az elsőéveseket, hogy éljenek a lehetőségekkel, és bátran forduljanak akár Hargita Megye Tanácsához is, hiszen az intézmény szívesen fogadja a tenni akaró fiatalokat, akik a jövő mozgatórugói lesznek. 

A folytatásban Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán szólt a hallgatókhoz. Beszédében komolyságra intette az elsőveseket, hiszen - mint mondta - életüknek egy olyan szakaszába léptek, ahol már felelősek tetteikért, döntéseikért, és ahol már nem a szülők és tanárok egyengetik őket útjukon, hanem mindenki maga felel azért, hogy sikeresen vegye az akadályok, és eredményesen végezze el egyetemi éveit.

Az elöljárókat követően a Műszaki és Társadalomtudományi Kar részéről Dr. Kósa István dékán, a Gazdaság- és Humántudományok Kar részéről pedig Dr. Makó Zoltán dékán üdvözölte a gólyákat, majd az ünnepség egyik legfontosabb momentuma következett, az elsőévesek eskütétele. A Hallgatói Önkormányzat nevében András Előd köszöntötte az egyetemi közösség legújabb tagjait, majd Benedek Ágnes elsőéves hallgató szólt társaihoz. A tanévnyitót Csapai Árpád egyetemi lelkész, valamint Szatmári Ingrid lelkésznő egyházi áldása zárta.

A tizennegyedik tanévnyitó ünnepségnek a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium díszterme adott otthont, a hangulatért pedig az Egyetem hallgatóiból összekovácsolódott zenekar felelt.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30