Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál

A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszentsimoni sörgyárnál.

2018. május 2-án az elsőéves mesteris hallgatók megtekintették a Lixid Project KFT által működtetett Csíki Sör Manufaktúrát, dr. Máthé István oktató szervezésében, Przibislawszky Jolán laborvezető kalauzolásával.

A több órás látogatás során a hallgatók végignézhették a sörgyári modern laboratóriumban történő vizsgálatok sorát: a sörgyártás fő nyersanyagának, a malátának (csíráztatott és szárított árpa) a minőségi ellenőrzését (szemméret-, lisztesség-, fehérjetartalom-vizsgálat) majd az élesztőgombákkal történő többhetes alkoholos erjesztési folyamat egyes fázisai során elvégzett elemzéseket (extrakt- és alkohol-tartalom, szín és savasság-vizsgálat, élesztőgomba-csíraszám meghatározás).

Legvégén a palackozott sör mint késztermék bevizsgálását tekintették meg: CO2 és O2-tartalom, habtartósság vizsgálat, diacetil-, extrakt- és alkohol-tartalom vizsgálat.

A laboratóriumi látogatás után a mesterisek szakmai magyarázat közepette bejárták az egyes termelési egységeket: a sörfőző-, erjesztő-, szűrő- és palackozó részlegeket, majd megkóstolhatták a gyártott sörtípusokat.

A látogatás végén Kovács Károly környezetmérnök szakos hallgató részletesen elmagyarázta és bemutatta az új és modern szennyvíztisztító állomás működését és automata vezérlését, illetve a hozzá tartozó kislaborban elvégzett vizsgálatok körét.

 

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk a Lixid Project Kft. vezetőségének és a szakmai kalauzolást vezető munkatársaknak.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30