Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Módosult a dohányzási szabályzat!

A Helyi Koordinációs Tanács elhatározza, hogy a jövőben csak a kijelölt helyen engedélyezett a dohányzás, azok a személyek, akik ezt megszegik, bírságban részesülnek. A Koordinációs Tanács továbbá elhatározza, hogy amennyiben az alább meghatározott szabályok gyakori kihágásokat eredményeznek, úgy teljesen megszüntetik az épületben való dohányzás lehetőségét. 

Dohányzásra kijelölt felületek:

  • „A” szárny lépcsőháza – itt dohányzára alkalmas felületek kerülnek kialakításra: hamutartóval, szemetessel és asztallal;
  • a büfé;
  • a főbejárattól 5-5 méter távolságra, itt is hamutartók kerülnek elhelyezésre, így megszűnik közvetlen a bejárat előtti térben való dohányzás lehetősége;
  • a hátsó, görög katolikus templom felőli bejárat közelében.

Minden más terülten történő dohányzás tilos!

Jelen szabályzat az elektromos cigarettát használók számára is érvényes.

A felsorolt helyekre matricák kerülnek, amelyek kijelölik a fent megnevezett felületeket, illetve a tisztaság és rend megtartására vonatkozó figyelmeztetést tartalmaznak. Továbbá tiltó matricák kerülnek azoknak a felületeknek a közelébe, ahol korábban lehetőség volt dohányozni, vagy amit önkényesen a dohányzók alakítottak ki maguknak, ugyanitt arra vonatkozó tájékoztatás is kifüggesztésre kerül, hogy hol található a legközelebbi dohányzó terület.

Jelen szabályzat az épületben tartózkodó összes személyre érvényes: bentlakók, diákok, egyetemi alkalmazottak, alkalmi látogatók, illetve a különböző rendezvények résztvevői is.

 

Kihágások esetén a következő bírságok alkalmazandók:

- első alkalommal az érintett 150 RON értékű pénzbüntetést kap;

- második, illetve minden további alkalommal az érintett 500 RON értékű pénzbüntetés befizetésére köteles;

- amennyiben valamelyik alkalmi esemény résztvevője dohányzik nem kijelölt helyen és ezt a rendezvény szervezője nem akadályozza meg / nem jelenti a portásnak, úgy a rendezvény szervezője is 1.000 RON értékű pénzbírság befizetésére köteles. Annak érdekében, hogy ez utóbbi helyzet elkerülhető legyen, a rendezvények szervezői tájékoztassák előzetesen a dohányzási lehetőségről az érintett személyeket.

A kihágások jelentése – amennyiben valaki azt látja / tapasztalja, hogy egy adott személy nem az erre a célra kijelölt helyen dohányzik - a szolgálatos portásnál történik, állítását egy tanú meg kell, hogy erősítse (ez utóbbi lehet a helyszínre hívott szolgálatos portás is).

A HKT továbbá elhatározza, hogy a vendégszobákban készüljön egy tájékoztatólap a szoba felszereltségével, használatával kapcsolatosan (pl. hol van a szemétgyűjtő, hol kell jelezni egy esetleges hibát) és ennek a tájékoztatónak kiemelt része legyen arra vonatkozó felhívás, hogy a szobákban tilos a dohányzás – az erkélyeken is – és hol vannak dohányzásra alkalmas felületek kialakítva.

Jelen szabályzat 2015. május 1-től lép életbe, a bírságok alkalmazására két hét türelmi időszak letelte után kerül sor.

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930