Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Most épp nem szennyezett, tehát nyugodtan fogyasztható a szejkei forrásvíz

Ismét fogyasztásra alkalmas a szejkei forrás vize. A 13A jelzésű országút melletti forrás a székelyudvarhelyiek és az átutazók körében is népszerű, azonban tavasszal és ősszel a felszíni csapadék kimutathatóan befolyásolja a forrásvíz minőségét.

forrás: szekelyhon.ro

Tavaly több ízben is felhívta a lakosság figyelmét Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, hogy a szejkei első forrás vize fogyasztásra alkalmatlan, ennek ellenére sokan visszajártak oda vizet tölteni. Az utóbbi hónapokban azonban többször is bevizsgálták a szejkei kutak vízminőségét – a hivatal előkészülőben lévő projektjéhez szükséges engedélyeztetési folyamat miatt –, és az eredmények jók, közölte kérdésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A főút melletti forrás vize tehát emberi fogyasztásra alkalmas. Ezzel szemben tavaly januárban, márciusban és novemberben a Sapientia-egyetem csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett vizsgálatok során a forrásvíz egyszer sem bizonyult ihatónak.

A vizsgálatok Máthé István oktató vezetésével zajlottak, a mikrobiológus akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaszi hóolvadáskor volt a legszennyezettebb a forrás, ugyanakkor novemberben, a csapadékosabb időszakban is több mikrobacsoport nagyobb számban jelent meg a borvízben. Egyébként a januári és a márciusi mintavétel során a vízmintákból kimutathatók voltak az ún. coliform baktériumok és a fekális eredetű enterokokkuszok, mely mikrobacsoportok a hatályos törvények szerint nem lehetnek jelen ivóvizekben. Bevizsgálták: nem iható a szejkei borvízforrás vize 2018 januárjában, márciusában és novemberében összesen öt alkalommal bevizsgált főút melletti szejkei borvízforrás vize egyik alkalommal sem bizonyult ihatónak – derült ki a Sapientia egyetem csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok során. Az említett baktériumcsoportok elsősorban gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, azonban nagyon legyengült immunrendszerű (általában krónikus betegségben szenvedő) embereknél súlyosabb megbetegedéseket, például húgyúti, légúti, sebfertőzéseket is előidézhetnek. A mikrobiológus konklúziója szerint a csapadék révén felszíni szennyeződésnek van kitéve a forrás vize: „ezt erősíti az a tény is, hogy különböző mintavételi időszakokban a borvíz esetében mérhető úgynevezett fajlagos elektromos vezetőképesség értékei változóak, ami azt jelenti, hogy a víz összes oldott sótartalma ingadozik, feltehetően a felszíni talajvíz behatásának köszönhetően” – áll a beszámolóban. Jóllehet a főút melletti forrás vize jelenleg fertőzésmentes, a Sapientia laboratóriumában elvégzett vizsgálatok azt igazolják (ezt Máthé István mikrobiológus is hangsúlyozza), hogy a forrás fertőtlenítésének csak a következő esőig vagy havazásig, illetve hóolvadásig van hatása, utána újra szennyeződik és emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhat a forrásvíz.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031