Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nagy érdeklődés övezte az idei Nyílt Napokat

Az idei volt immár a harmadik alkalom, amikor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karai az Iskola Másként rendhagyó oktatási héten, április 8-10. között megszervezték a Nyílt Napokat.

A rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok személyesen megtapasztalják, hogy milyen az egyetem felépítése, hogyan zajlik az intézményben az oktatás, találkozzanak egyetemista hallgatókkal és oktatókkal egyaránt. Fontos, hogy főként az érettségi vizsga előtt álló diákok betekintést nyerjenek az Egyetem működésébe. A novemberi kampánykörút során közel 150 iskola diákjaihoz sikerült eljutni, a nyílt napok pedig amolyan visszacsatolása volt annak a kampánynak: azt szerettük volna, hogy most a középiskolások jöjjenek el hozzánk, és teremtsünk lehetőséget egy napig arra, hogy elgondolkodjanak komolyabban a továbbtanuláson.

Az idei program háromnapos volt, ez idő alatt 10 városból 15 iskola több mint 500 diákja érkezett el hozzánk, vett részt a napi programokon.

Érkezés után a diákok egy általános egyetemi bemutató előadáson vettek részt, ahol a Műszaki és Társadalomtudományi Kar, valamint a Gazdaság- és Humántudományok Kar képzési kínálatával találkozhattak. A képzési kínálat mellett szó volt az egyetemi diákéletről, a megpályázható ösztöndíjakról, valamint az Erasmus+ mobilitási programról is. Ezt követően a hallgatóság kisebb csapatokba tömörülve vett részt a kampusztúrán, ahol a felújított bentlakást nézték meg, a kiépített laborrendszert vették szemügyre, az egyetemi TV stúdiót próbálhatták ki, az egyetemi könyvtárat tekinthették meg, valamint a Hallgatói Önkormányzat irodájában hallgatták meg a szervezet működéséről szóló rövid bemutatót.

A kampusztúra után tudománynépszerűsítő előadások voltak, itt szakcsoportonként választhattak a diákok, hogy milyen tudományterületről szeretnének előadást hallgatni. Három nap alatt 21 oktatónk készült prezentációval és állt a diákok rendelkezésére egy-egy érdekes témával.

Az előadások után pedig különböző játékos foglalkozások várták az érdeklődőket, mint Közmondásos párkereső, Szlogen vadászat, Nagy szerelmek az irodalomban, Egy perc és nyersz, stb. A napot egy közös étkezéssel zártuk, majd minden diák hazautazott.

Az első napon, április 8-án, szerdán közel 250 diák fordult meg nálunk, így a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, a Református Kollégium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum, a Berde Áron Szakközépiskola, a Puskás Tivadar Iskolaközpont, a gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, valamint a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai látogattak meg bennünket.

A második napon, április 9-én, csütörtökön is népes társaság jött el hozzánk 200 diák személyében. A diákok különböző iskolákból érkeztek, voltak a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolából, a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoporttól, a Korondi Iskolaközpontból, gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumból és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontból is.

A harmadik napon, április 10-én a látogatók száma elérte a százat, szintén voltak a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumból, ugyanakkor a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolából, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumból, valamint a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolából.

Az eddigi visszajelzések alapján pedig a diákok egyetemünket barátságosnak, felszereltnek látták, ugyanakkor sokak véleménye változott pozitív irányba és vannak, akik már konkrét szakok iránt kezdtek el érdeklődni.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930