Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nő a tét!

A székelyföldi nők vállalkozói tapasztalatairól tartott előadást Gergely Orsolya egyetemi adjunktus az V. Székelyföld napok keretében szervezett konferencián. 

Amint a konferencián elhangzott, egy mai nőnek sokkal több területen kell helyt állni, mint néhány évvel ezelőtt, és jelentősen megváltozott a nők szerepe a társadalomban.

A téma margóján a Társadalomtudományi Tanszék oktatója, Gergely Orsolya a székelyföldi nők vállakozói tapasztalatairól tartott előadást. Mint elmondta, annak ellenére, hogy a nők képzettebbek, mint a férfiak, szakmai előrelépési lehetőségeik mégis korlátozottabbak, így a székelyföldi nők válllakozói kedve is elenyésző. Ennek egyik oka lehet, hogy Székelyföld alapvetően vidéki térség, így sajátos munkaerőpiaccal rendelkezik és korlátozottak az anyagi források. Másrészt az említett térségben élő nőkre - talán neveltetésükből adódóan - egyfajta önbizalomhiány jellemző, ezzel is magyarázható, hogy kevés azoknak a száma, akik saját vállalkozásba fognak. Azonban azok a nők, akik vállalkoznak, sikernek könyvelik el, hogy a munkát és az anya/feleség szerepet sikerül hatékonyan összeegyeztetniük a mindennapokban.

Gergely Orsolya előadásának alapját egy 2010-ben készült felmérés képezi, amelyet Hargita és Kovászna megyében végeztek el.  

 

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829