Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az Európai Uniós munkaerőpiacon

Kortárs világunkban nagy változások mennek végbe a foglalkoztatás és a jövőben szükségesnek vélt készségek megítélése tekintetében. Az Európai Szakképzés-Fejlesztési Központ (Cedefop) 2014-es előrejelzése szerint az európai munkaerőpiacon a legtöbb állásajánlat a szolgáltatások terén lesz, és a magas képzettséget igénylő állások emelkedő tendenciát mutatnak.

Ráadásul a turizmusban tapasztalható növekvő áramlás, a tanulmányi vagy szakmai célú mobilitás, valamint a globális migrációs folyamatok korábban ismeretlen helyzetbe hozták Európát, amelyben a multilingvizmus nem egy óhajtott állapot, hanem létszükséglet. Jelen helyzetben a nyelvi, interkulturális és digitális kompetenciák fontos szerepet töltenek be a munkakeresésben, különösen a turizmus és vendéglátás területén. Ezért van szükség a szakképzésben részt vevők elhelyezkedési kompetenciáinak innovatív fejlesztésére a változó munkaerőpiacon. Ez a központi gondolata a jelenlegi projektünknek, mely a “Key Skills for Hotel Industry Staff” című korábbi projektből ihletődött (többet erről a http://language4hotel.eu/oldalon olvashatnak), és melynek legfőbb célja a vendéglátóiparban dolgozók számára egy 12 nyelvű nyelvtanulási program kifejlesztése volt (a tananyag elérhető a http://esolams.si/elearning/ oldalon).

Az új Erasmus+ projekt „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) címet viseli, mely továbbfejleszti a korábbi projekt eredményeit és új partnerek bevonásával igyekszik kiterjeszteni érvényességét.

Ebben az új projektben kilenc partner vesz részt: két szakiskola – a horvátországi Turisticka i ugostiteljska skola Dubrovnyikból (mint projektvezető intézmény) és az olaszországi IPSSA Nino Bergese Genovából; két magasabb szintű oktatást biztosító szakiskola: a szlovéniai Ekonomska sola Murska Sobota, VSS Muraszombatról és a Střední průmyslová škola a Obchodní akademie a Cseh Köztársaságbeli Čáslavból; három felsőoktatási intézmény: a lettországi Biznesa augstskola Turiba Rigából, a romániai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a litvániai VšĮ Vilniaus verslo kolegija Vilniusból; a törökországi Provincial Directorate of Kutahya MEM; valamint egy angol vállalkozás, a Primrose Publishing.

Az új projekt célja egy interaktív vegyes (komplex) nyelvi tananyag kidolgozása „Unity in Diversity” címmel, mely egy internetes tanulási felületen elérhető online tananyagot és esettanulmányokat, játékokat, problémamegoldó feladatokat, videókat tartalmazó, a szemtől szembeni oktatást szolgáló interaktív anyagokat foglal magába. Ezek célja, hogy fejlesszék a szakképzésben résztvevők nyelvi, interkulturális és digitális kompetenciáját, kreativitását, problémamegoldó készségét és rugalmasságát.  A teljes tananyag három különböző részből áll majd: 1) egy új interaktív A1 szintű nyelvi tananyag 16 nyelven (CZ, DE, EN, ES, FR, GR, HR, HU, IT, LT, LV, RO, RU, SE, SI, TR), mely olyan modulokat fog tartalmazni, mint például: „Welcome” („Isten hozta”), „Hotel” („A szállodában”), „Restaurant” („Az étteremben”), „Professional skills” („Szakmai készségek”); 2) egy 16 nyelvre kiterjesztett A2/B1 szintű nyelvi tananyag, olyan modulokkal, mint „Hotel Reception” („Szállodai recepció”), „Restaurant” („Az étteremben”), „Restaurant Kitchen” („Az étterem konyhájában”), „City” („A városban”), „Hotel Business Centre” („Szállodai üzleti központ”) és  „Management Offices” (Management irodák”), az első kettő okostelefon applikáció formájában is elérhető lesz. A „City” modulhoz 3 interaktív térkép és 3 szállodai belső térkép is tartozik; 3) egy B2/C1 szintű interkulturális angol nyelvű tananyag „Hotel Front Office”, „Catering Service”, „Hotel Management”, „Conference and Business Services”, „Off-site Services” és „Financial Management” című modulokkal, egy interkulturális modul, mely a kilenc partnerország kulturális érzékenységét érinti, valamint a partnerországokról szóló kilenc modul, mely az ezekhez kapcsolódó legfontosabb turisztikai információkat emeli ki. A tananyagban esettanulmányok, videók, online modulok és a szemtől szembeni tanulást elősegítő probléma-alapú feladatok fognak szerepelni.

A projekt eredményeit különféle oktatási intézmények, a turizmus és vendéglátásban dolgozók és bárki élvezheti, aki interkulturális és nyelvi kompetenciáján javítani szeretne.

A “Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” nevű projekt (No.2016-1-HR01-KA202-022160) időtartama 2016.09.01 – 2018.08.31, és az Erasmus+ program finanszírozza.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031