Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Oktatóink is részt vettek a 25. alkalommal megrendezett Bolyai Nyári Akadémián

A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének három oktatója szervesen bekapcsolódott a 2017. július 17-22. között immáron 25. alkalommal megszervezésre került Bolyai Nyári Akadémia közel egyhetes programjába.

A rendezvénysorozatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezte a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házának a közreműködésével, szakmai irányítója dr. Tódor Erika-Mária, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense volt, valamint Kovács Dorina a Pedagógusok Háza részéről. Oktatóink (dr. Pál Enikő, dr. Tomonicska Ingrid és dr.Tódor Erika-Mária) részt vettek a programok előkészítésében, valamint azok lebonyolításában.

A Nyári Akadémia első napján egy nyitókonferenciát tartottak, amelyen a környező megyék 160 pedagógusa vett részt.

A megnyitón dr. Tódor Erika-Mária, egyetemi docens kihangsúlyozta, hogy az új, a magyar tannyelvű iskolák számára megjelent tanterv egy nagy lehetőség, azonban ahhoz, hogy a tantervben megfogalmazott irányelvek visszaköszönjenek az osztálytermi párbeszédben, az iskolai munkában és a tanulók eredményeiben, szükség van a pedagógusok felkészítésére, annak tudatosítására, hogy elengedhetetlen a szemléletváltás, a módszertani stratégiák újragondolása. Éppen ezért a rendezvény egyik célkitűzése az volt, hogy az új sajátos elemeket kiemelje és azokat tudatosítsa, kihangsúlyozva azt, hogy az új szemlélet gyakorlati kivitelezése lehetőséget biztosít az élményszerű nyelvtanításra és a román nyelvű hatékony, eredményes kommunikációs készségek kialakítására.

dr. Tódor Erika-Mária, egyetemi docens felszólalása

Az első nap rendezvényén bemutatásra került egy tanári kézikönyv, majd ezt követően, csoportos foglalkozás keretén belül, bemutatásra került az új tanterv. A második naptól kezdődően a kiscsoportos tanári képzésre került sor. Oktatóink előadásokat tartottak, a képzés lebonyolításába bekapcsolódtak.

az akadémia résztvevői

Az idei Bolyai Nyári Akadémia ünnepi kiadása jó hangulatban zajlott, a résztvevők megismerhették hogyan alkalmazható a magyar tannyelvű iskolákban az új szemléletet képviselő román nyelv és irodalom tanterv. Öröm, hogy a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke szakmailag meghatározó szerepet vállalt mind a tanterv elkészítésében, mind a tanári kézikönyv és a tulajdonképpeni képzés megszervezésében.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031