Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Összerázót tartottunk az elsőéves hallgatóknak

A Gazdaság- és Humántudományok Kar összerázót, ismerkedő napokat szervezett első éves hallgatóinak.

Az első héten az diákoknak regisztrációs hét keretén belül programokat szerveztünk, hogy megismerkedjenek egymással, tanáraikkal, felsőbb éves diáktársaikkal valamint az egyetem rendszerével.

Szeptember 16-án, hétfőn visszatértek a gólyatáborból, majd a bentlakás helyek elfoglalása után az egyetemi épülettel ismerkedtek, meglátogatták az egyetem fontosabb tereit, mint például hol található a könyvtár, a menza – ahol naponta ehetnek - , az egyetemi büfé – ahol órák között elfogyaszthatnak egy kávét, teát -, a Hallgatói Önkormányzat irodáját – ahol a diákélet szervezése indul, valamint tantermeket, bentlakás szinteket és egyebeket.

Szeptember 17-én, keddek megtudták mi is az a BFS, azaz a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium. A szakkoli tagjai bemutatták milyen rendezvényeket szerveznek, mit jelent szakkolisnak lenni, milyen előnyei vannak a tagságnak a többi diákkal szembe, ugyanakkor ismertették azt is az első évesekkel, hogy ingyenes bentlakás helyeikre is jelentkezhetnek. A szakkollégium bemutatása után tűzvédelmi előadást tartottak a hallgatóknak, ahol a legfontosabb szabályokat mondták el, aminek betartásával megelőzhetőek bizonyos balesetek.

Szeptember 18-án, szerdán azt a feladatot kapták a diákok, hogy ismerkedjenek a várossal, fontosabb intézményekkel, majd vicces és ötletes képeket készítve demonstrálják a napi városnéző feladat teljesítését. Ezen a napon szakok alkottak csapatot és indultak el, hogy megnézzék a színházat, a konzulátust, a megye házat, a polgármesteri hivatal épületét, a Márton Áron Gimnáziumot, a rendőrséget, a törvényszéket, a sportpályát, a Mikó várat valamint a Sapientia EMTE néhány irodáját kellett felkeressék. A feladat teljesítése után közösen kiértékeltük a napot, megnéztük a fotókat. Sorsolás révén pedig Sapientiás pólókat osztottunk ki közöttük.

Szeptember 19-én, csütörtökön reggel mindenki megismerte a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszert, megtudták, hogyan kell regisztrálni, majd a tárgyakat felvenni, hogy hivatalosan is neki kezdjenek az egyetemi élethez, a tanuláshoz. Ezt követően Kocsis Mihály trénerrel közösen ismerkedős és hangulatfelrázó játékokkal töltöttük az időt. Ezen játékokba a tanárok is bekapcsolódtak, majd egyesével bemutatkoztak, hogy kik ők és mit fognak majd tanítani nekik. A nap további részében egy kis kirándulást szerveztünk a közeli Csaracsóba, ahová közös busszal mentünk diákok és tanárok egyaránt. A diákok megtudták ki a szakkoordinátoruk, majd ők beszéltek a tanulmányokról, az ösztöndíj lehetőségekről, milyen versenyeken vehetnek részt és mivel érdemes a szabad időt eltölteni. Ezt egy közös ebéd követte, majd délután folytatódtak a közös játékok, barátkozás, ismerkedés. A csapatok/szakok a végén készítettek szívószálból, madzag darabokból, papírból címert, amelyet prezentálniuk kellett és a legjobb 3 csapatot díjaztuk is.

Szeptember 20-án, pénteken 15 órától került sor a hivatalos tanévnyitóra, a Nagy Aulában, itt letettek az elsőévesek az egyetemi esküt. A tanvényitó első része idén egy rendhagyó esemény volt, hiszen a Kárpát-medencei magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közös tanévnyitó ünnepségén vettünk részt. Majd ezt követte a saját hagyományaink szerint tartott ünnepség, ahol beszédet tartottak a dékánok (Dr. Makó Zoltán, Dr. Kósa István), Ráduly Róbert Kálmán Csíkszeredaa polgármestere, Rafain Zoltán a Hargita Megye Tanácsa képviseletében, valamint Csapai Árpád és Szatmári Ingrid zárta egy áldással az ünnepélyt. A zenét Codex Régizene Együttes biztosította ezen a napon.

A rendezvénysorozat sikerét az is mutatja, hogy a diákok jól érezték magukat, új barátságokat kötöttek és szívesen vettek részt a programokon is.

Ezúton köszönjük mindenki lelkes részvételét!

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031