Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Pályázati felhívás a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőre

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében ötödik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A vetélkedő témája:

A kortársak szerepe a középiskolások életében.

Számos szociológiai kutatás igazolja, hogy a tinédzserkorban, azaz a középiskolába való lépéssel kb. egyidőben a szülők irányító szerepe alulmarad a baráti- és párkapcsolatokkal szemben. A tizenévesek egyre inkább osztálytársaik, barátaik, azaz a kortárscsoportok véleményeit tartják fontosnak és iránymutatónak, cselekvéseikben a barátoknak, vagy a kezdődő párkapcsolatokkal együtt járó elvárásoknak kívánnak megfelelni.

Az idei vetélkedő célja az, hogy a pályázók bemutassák a barátság, illetve a párkapcsolat szerepét a középiskolások életében, mintegy bizonyítva annak meghatározó erejét ebben az életszakaszban.

A vetélkedőre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. A vetélkedőre október 2-ig lehet jelentkezni a következő drótposta címen telegdybalazs@uni.sapientia.ro, ezt követően küldjük majd a második fordulóban számon kért anyagokat.

 

A vetélkedőre az alábbi három típusú pályamunka valamelyikével lehet jelentkezni:

a.       egy maximum öt perces rövidfilmmel;

b.      egy maximum tíz darab fényképből álló fényképsorozattal;

c.       egy rövid, kb. 800-1000 szavas esszével (fogalmazással).

A filmet vagy fényképeket mobiltelefonnal vagy táblagéppel kell készíteni. A készítőknek a filmet narrációval is el kell látniuk, a fotósorozat esetében pedig minden egyes fényképhez egy kb. 200 szavas szöveget szükséges rendelni. Úgy a narrációnak, mint a szövegnek a vizsgált jelenség jobb megértését kell szolgálnia, a bemutatott szituációt kell értelmeznie.

Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet.

A kész pályamunkák leadási határideje 2017. október 22., éjfél. Az anyagokat kérjük elektronikus úton eljuttatni a telegdybalazs@uni.sapientia.ro, valamint a nistorlaura@uni.sapientia.rodrótposta címekre. A beérkezett munkákat az azonosítható jegyek kiiktatása után egy három tagból álló szakmai bizottság bírálja el.

A legjobb 8 pályamunka készítői 2017. november 4-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett konferencián.

A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 4-én – sor kerül a Venczel József munkásságát, és a társadalomtudományi fogalmak ismeretét felmérő csapatversenyre, ami egy írásbeli tesztből, majd egy szóbeli vetélkedőből áll. A vetélkedő alapjául szolgáló könyvészetet, valamint a Venczel József életét összefoglaló írást a csapatok regisztrációja után továbbítjuk.

 

A díjnyertesek értékes nyereményekkel térhetnek haza:

I. díj: csapattagonként 1-1 táblagép

II. díj: értékes tárgyi ajándékok

III. díj: értékes tárgyi ajándékok  

                   IV-VIII. helyezettig: könyvjutalom, más ajándékok

Az első három csapat felkészítő tanárait is díjazzuk.

 

További információk a következő drótposta címen kérhetők:

telegdybalazs@uni.sapientia.ro

Szeretettel és érdeklődéssel várjuk jelentkezésetek!

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031