Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Pályázati felhívás alkotói ösztöndíj elnyerésére - 2015

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy évre szóló, 42 ösztöndíjat hirdet havi 770 RON értékben, harmincöt év alatti alkotóknak az irodalom, a vizuális művészetek, a zeneművészet, a színházművészet, a film és a televízió területén.

A pályázat célja az erdélyi magyar kultúrát gazdagító művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez való hozzájárulás, a művészet társadalmi közmegbecsülésének kifejezésre juttatása. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázat lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A pályázati felhívás és az űrlap letölthető a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) illetve kérhetők e-mail-en, a communitas@rmdsz.ro címen.
 

A pályázat leadásának határideje 2015. március 23., 16 óra (a postabélyegző időpontja). A pályázatot a következő címre kérjük eljuttatni:
 
Fundaţia Communitas (Alkotói Ösztöndíjbizottság)
400489 Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 60., jud. Cluj

 
Az ösztöndíjban részesült pályázóknak az ösztöndíjuk időtartama alatt létrejött alkotásaik, kiadványaik megjelenítése, bemutatása során fel kell tüntetniük a pályázatot finanszírozó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, valamint a kiíró és lebonyolító Communitas Alapítványt, az Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) letölthető logók alkalmazásával. Az ösztöndíj lejártakor az ösztöndíjas köteles szakmai beszámolóban ismertetni, dokumentálni egy éves alkotói munkáját.
 
PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK:
 
A pályázóknak az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó pályázatot kell benyújtaniuk. A pályázatnak tartalmaznia kell:
 
 • a kitöltött pályázati űrlapot és annak CD-re felírt változatát,
 • részletes szakmai önéletrajzot,
 • az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó éves alkotói tervezetet     vagy előadói elképzelést,
 • személyazonossági igazolvány másolatát,
 • a művészeti ágazathoz kapcsolódó mellékleteket.
Az irodalom területén kérünk mellékelni az eddig publikált szövegekből egy reprezentatív válogatást, vagy egy megjelent kötetet, illetve az eddigi munkákról egy rövid beszámolót.

A teljes pályázati dokumentációt 5 (öt) példányban kérjük beküldeni.
 
vizuális művészetek (képzőművészet, alkalmazott művészetek, intermédia és fotóművészet) területén a pályázónak mellékelnie kell 10 db. jó minőségű felvételt munkáiról B5-ös méretben, papírhordozón; esemény, látványtervezés vagy intermédia művészeti alkotás esetében pedig a fotók mellett DVD-t vagy részletes leírást is kérünk.

A teljes pályázati dokumentációt 1 (egy) példányban kérjük beküldeni.
 
zeneművészet ágazatában a pályázóknak mellékelniük kell:
 • zenealkotás területén egy olvasható partitúrát, a szerző előző műveiből hanganyagot (CD, DVD vagy videó is lehet), lejátszott zongorakivonatot (amatőr felvétel, ez a feltétel nem kizáró jellegű), vokális művek esetében pedig szöveget vagy szövegkönyvet is;
 • előadóművészet területén előző fellépések reprezentatív felvételeit (CD, DVD vagy videó is lehet), a repertoár szakszerű megjelölését, hangversenykörutak vagy bemutatók esetén a befogadó intézményekkel kötött szerződéseket vagy nyilatkozatokat, menedzseri tervet, hangszeres együttesek esetében pedig mellékelni kell az összetételt, a névsort és a létszámot, vokális együtteseknél a műfaji megnevezést (szóló, egynemű vagy vegyeskar), a névsort és a hangfajt;
 • folklórtudomány és muzikológia területén csak alkotói jellegű pályázatok vázlatát kérjük mellékelni.
Az elektronikus hanghordozókra (CD, DVD) az alkotásokat kérjük a következő formátumokban lementeni:

 • hanganyag esetén .mp3 kiterjesztéssel,
 • videó esetében .avi kiterjesztéssel, vagy DVD formátumban.
A teljes pályázati dokumentációt 3 (három) példányban kérjük beküldeni.
 
színházművészet ágazatában tetszés szerint csatolni lehet eddigi alkotásokról készült felvételeket, kritikákat.

A teljes pályázati dokumentációt 3 (három)példányban kérjük beküldeni.
 
film és televízió ágazatban kérjünk mellékelni munkásságuk jellegzetes alkotását bemutató DVD-t, valamint:
 • játékfilm-, animációs film- és tévéfilm-terv esetén szinopszist és/vagy treatmentet és/vagy irodalmi forgatókönyv szintjén kidolgozott jelenetet;
 • kísérleti film- és dokumentumfilm-terv esetén szinopszist és rendezői koncepciót;
 • tévéműsor esetén műsorkoncepciót.
A teljes pályázati dokumentációt 2 (két) példányban kérjük beküldeni.
 
Formai hibának tekintendők a következők:
 
 • a pályázat határidő után érkezik be;
 • az űrlap hiányosan van kitöltve;
 • hiányoznak a kötelező mellékletek.
Kérjük a pályázatban megjelölni, ha a pályázónak az igényelt ösztöndíjjal egy időben, máshonnan is folyósítanak hasonló juttatást.
A pályázatok egyéniek, a zeneművészet és a színházművészet terén elfogadunk csoportos jelentkezéseket is, de a havi ösztöndíj összege ebben az esetben sem haladja meg az egyéniekét.
 
Nem pályázhat az, aki:
 
 • 2014. december 31-ig betöltötte 35-ik életévét;
 • előző 3 évben alkotói ösztöndíjban részesült.
 
További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány titkárságának munkatársaihoz: Molnár Tamara – programfelelős, Kandó Noémi – titkár, Sólyom Réka – referens.

Telefon/fax: 0264-594 570
Mobil: 0723-250 324, 0736-444 437
E-mail: communitas@rmdsz.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031